Polaganje vencev pred spomenike NOB v središču Domžal

Stati in obstati, nam je naročil že Trubar. Dan upora proti okupatorju je prav tako dan, ki nas spominja, da so se naši ljudje odločili, da bodo obstali v svoji domovini. Zato so se uprli štirim zavojevalcem, ki so nas razkosali in se nas odločili izbrisati iz zgodovine.

Domžale z okolico in tukajšnji Slovenci so se množično priključili odporu in Osvobodilni fronti. Zato je prav, da se poklonimo spominu vseh padlih, mučenih v taboriščih, talcev, ukradenih otrok, ki so jih hoteli »prevzgojiti«, če so bili videti dovolj arijsko čiste rase. Slovenci so se temu uprli, ne samo s puško, ampak tudi s pesmijo, gledališko igro, z radijem Kričač, Poročevalcem…Hkrati so naši predani zdravniki in bolničarji poskrbeli za vse ranjene, bolne, pa tudi komaj rojene otroke. V gozdovih so združeni uporniki snovali tudi svobodno Slovenijo s priključeno Primorsko.

V spomin na pogumne in predane Slovence smo se člani KO Venclja Perka, Slavka Šlandra in Simona Jenka, Združenja za vrednote NOB mesta Domžale, na predvečer praznika zbrali pri obeh spomenikih v središču Domžal in položili vence.

Čas je, da vse največje vrednote naše zgodovine od Brižinskih spomenikov, knežjega kamna, Trubarja, Dalmatina, Zoisa in njegovega kroga, Prešerna, taborskega gibanja, Maistra in njegovih borcev, širokega upora v NOB, množičnega sodelovanja ljudi v demokratizaciji na koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja in osamosvojitve uzremo kot celoto, kot vse pozitivno, kar smo Slovenci zmogli doseči.

Avtor: Manica Perdan Ocepek, KO Simona Jenka

 

Tagi