Pojasnilo v zvezi s pluženjem cest v občini Domžale

Včeraj smo dobili prvo letošnjo pošiljko snega, zimska idila, ki so se je najbolj razveselili najmlajši, ta pa naj bi bila po nižinah le kratkotrajna, saj meteorologi napovedujejo otoplitev in novem padavine. So se pa nekateri občani po prvi pošiljki odzvali kritično in sicer v zvezi s pluženjem cest.

Na naše uredništvo se je obrnilo več občank in občanov v zvezi z izvajanjem zimske službe oziroma pluženjem cest, saj naj ne bi opravili svojega dela. Občane najbolj moti to, da so nekatere ulice po naseljih splužene, nekatere pa ne.

Za pojasnila v zvezi s pluženjem cest smo se obrnili na Občino Domžale, kjer so nam povedali, da zimska služba, ki je v pripravljenosti med 15. novembrom in 15. marcem, obsega sklop dejavnosti in opravil, potrebnih za omogočanje prevoznosti cest in varnega prometa v zimskih razmerah. Za izvajanje zimske službe na podlagi Pogodbe o opravljanju gospodarske javne službe »urejanje in vzdrževanje občinskih cest« na območju občine Domžale skrbi podjetje HNG Hidrotehnika, nizke in komunalne gradnje, d.o.o..

Posipavanje in pluženje cest se na območju občine Domžale izvaja na podlagi Odloka o občinskih cestah in izvedbenega programa zimske službe. Ceste so razdeljene v prednostne razrede. Prevoznost je zagotovljena, če višina snega na cestah I. in II. prednostnega razreda ne presega 10 cm, na drugih cestah pa 15 cm, promet pa je možen z uporabo zimske opreme. Na odsekih cest z vzdolžnim naklonom nad 10 odstotkov se šteje, da je prevoznost zagotovljena tudi, če je promet možen samo z uporabo snežnih verig. Izvajalci javnih služb in upravljavci cest začnejo izvajati pluženje, ko se na vozišču pojavi 10 cm snega ali več. Postopki za izvedbo zagotavljanja prevoznosti si običajno sledijo po vrstnem redu, ki pa ni vedno enak ampak je odvisen od razvoja padavin, temperature in prioritetnega razreda ceste.

“Že pred sneženjem so bile vse ceste preventivno posoljene, kar poskrbi za hitrejše taljenje snega, vendar pa je potrebno izpostaviti tudi, da se zaradi manjšega obsega prometa zvečer (policijska ura) v tem primeru to dogajalo počasneje (ker se sneg in sol nista mešala), kot bi se sicer. Poskrbljeno je bilo, da so bile vse glavne ceste in pločniki spluženi. Prav tako je bilo zagotovljeno, da je bil dostop do javnih ustanov urejen,” so pojasnili na Občini Domžale.

Prav tako so bile vse občinske ceste I. in II. kategorije ponovno posoljene v noči iz četrtka na petek. Poleg tega je bilo napovedano tudi toplejše vreme, kar prav tako pripomore k hitrejšemu taljenju snega na vozišču.

Na Občini Domžale so nam še povedali, da so se klici občanov večinoma navezovali na stranske ceste in v izogib neprijetnostim v nadaljnjih zimskih mesecih so se odločili, da bodo za pluženje poskrbeli tudi, če bo na cestiščih manj snega, kot določa odlok.

Kar se tiče čiščenje in posipanje pločnikov, se prioritetno izvaja pri šolah in vrtcih, ter pločnikih v centru Domžal, nadaljuje pa z preostalimi pločniki ob lokalnih cestah. Previdnost tudi na pločnikih ni odveč, saj nevarnost lahko povzroči sneg na drevesih in stavbah, ki lahko ob večji zapadli količini zdrsne na ceste, pločnike in druge javne površine.

Za vsa vprašanja v zvezi z zimsko službo se lahko občani lahko obrnejo tudi na DEŽURNI TELEFON ZA ZIMSKO SLUŽBO: 080 28 40. Številka je aktualno čez cel dan, občani lahko sporočilo pustijo na odzivniku.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Tagi