»POGLED NAPREJ« udeležencev programa socialne aktivacije in nov začetek v marcu

Na gradu Bogenšperk je 18. februarja 2022 potekal zaključni dogodek četrte skupine programa socialne aktivacije »Točka SoDELOVANJA«. Program poteka v okviru evropskega projekta, ki ga financirata Evropski socialni sklad in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, izvajata pa ga litijski Izobraževalni center GEOSS in v Domžalah Gerontološki raziskovalni inštitut – GeRI. Nova, peta skupina udeležencev začne z aktivnostmi 1. marca.

Udeleženci četrte skupine so ob zaključku šestmesečnega programa spregovorili o svojih vtisih, izkušnjah in dosežkih. Predstavili so svoje izdelke, naslikane platnice knjig z naslovi lastnih zgodb: »Nihče – nekdo«, »Pot do zaposlitve«, Moja prihodnost«, »Grem naprej« in »Delo v kuhinji«, s čimer so želeli poudariti, kako se njihova življenja spreminjajo na bolje. Da gre za pomemben, učinkovit in uspešen projekt so v svojih nagovorih poudarili tudi podžupanja Občine Litija Lijana Lovše in župan Občine Šmartno pri Litiji Rajko Meserko, direktorica IC GEOSS Sabina Rovšek in direktorica GeRI dr. Barbara Grintal.

Cilj programa je izboljšati socialno vključenost udeležencev, zmanjšanje tveganja revščine in izboljšanje zaposljivosti. Namenjen je brezposelnim, ki se soočajo z različnimi ovirami na trgu dela. Udeleženci v programu pridobijo in nadgradijo svoje socialne, funkcionalne in delovne kompetence. Po uvodnem medsebojnem spoznavanju udeležencev in izvajalcev se med drugimi izvajajo aktivnosti s področij motiviranja, osebnostne rasti, zdravega življenjskega sloga in pridobivanja socialnih kompetenc in komunikacijskih veščin, doseganja boljše finančne in računalniške pismenosti, ter spodbujanja in razvijanja kreativnosti, tudi pri pisanju življenjepisa in prošenj za zaposlitev.  Udeleženci v okviru programa spoznavajo trg dela in potencialne delodajalce, pri katerih nabirajo praktične izkušnje in se v najboljšem primeru tam tudi zaposlijo.

Zainteresirani za sodelovanje v programu na lokaciji Domžal se za več informacij lahko obrnejo na koordinatorja programa socialne aktivacije Petra Rebolja (e-naslov: peter.rebolj@gov.si) ali na izvajalca (e-naslov: gerinstitut@gmail.com).

Avtor: Ger Institut; Foto: IC Geoss

 

Tagi