Podžupanja mag. Renata Kosec: “Izvedli smo kar nekaj investicij v šolsko in vrtčevsko infrastrukturo”

Poletje se bliža h koncu, kmalu bodo ponovno polne šolske klopi ter tudi vrtci, saj se bo življenje po počitniškem obdobju in dopustih vrnilo v ustaljene tirnice. Domžalske osnovnošolske in vrtčevske otroke čaka nekaj novosti, saj je Občina Domžale od preteklega šolskega leta izvedla kar nekaj investicij v šolsko in vrtčevsko infrastrukturo. O investicijah na področju družbenih dejavnosti in prihajajočem novem šolskem letu smo se pogovarjali s podžupanjo mag. Renato Kosec.

“Od preteklega šolskega leta smo izvedli kar nekaj investicij v šolsko in vrtčevsko infrastrukturo. Ena večjih je bila gradnja prizidka na OŠ Domžale, kjer se je kazala potreba po novi jedilnici. V tem šolskem letu pa smo k OŠ Rodica prizidali novo kuhinjo in jedilnico in s tem olajšali prostorsko stisko. V novih prostorih smo uredili še prostor za umivanje rok, instalacije prezračevanja in razsvetljave ter prostor za razdeljevanje hrane ter oddajo umazanih pladnjev. To sta dve večji investiciji, ki sta zelo pomembni za učence teh dveh šol, saj ne bo več prostorske stiske,“ nam je v uvodu pogovora povedala podžupanja.

Nov prizidek k OŠ Domžale

Nov prizidek k OŠ Domžale je umeščen med severni in zahodni trakt šole in se razteza proti atletski stezi. Prizidek jedilnice je izveden kot enovit prostor, delno vkopan, z ravno streho in nivojsko usklajen z ravnjo obstoječe kleti oziroma kuhinje. Celoten prizidek je namenjen jedilnici za učence s kapaciteto 216 sedišč. Istočasno je bil prenovljen prostor obstoječe jedilnice in razdelilne kuhinje, ki je namenjen povečani razdelilni kuhinji in delno jedilnici za učitelje. V okviru tega je bila narejena nova razporeditev razdelilne kuhinje s kapaciteto do max. 500 sedežev. Notranja oprema v jedilnici obsega pulte, mize, stole, avdio video tehnika z LCD projektorjem in ozvočenjem (izvedba predavanj in roditeljskih sestankov – funkcija več namenskosti), namestitev pregradnih panojev, ki so jo optično in akustično ločili jedilnico učiteljev od razdelilnega dela kuhinje.

V preteklem šolskem letu so zaključili z gradnjo prizidka jedilnice na OŠ Domžale.
Nov prizidek k OŠ Rodica

Ker obstoječi prostori jedilnice niso zagotavljali zadostnega številka sedežev oz. prostorov za prehranjevanje učencev, neustrezno je bilo tudi prezračevanje in osvetlitev, je Občina Domžale iz navedenih razlogov izvedla investicijo razširitev jedilnice in kuhinje. Jedilnica se je razširila v predvideni enoetažni delno vkopani prizidek v severozahodnem delu šole (okoli 140m²). K jedilnici se je prizidala tudi kuhinja v bruto površini 239m² (kuhinja je večja za 60m²). Obstoječa kuhinja se je odstranila, uredil se bo tudi nov plinski priključek. Ker na Občini Domžale strmijo k čim boljši naravni osvetlitvi, so jo poskušali doseči z visokimi pasovnimi okni. V jedilnici se je uredil tudi ustrezen prostor za umivanje rok, ter prostori za razdeljevanje hrane ter oddajo umazanih pladnjev.

V novem šolskem letu na učence čakata nova jedilnica in kuhinja na OŠ Rodica.

Poleg teh dveh večjih investicij, so prekrili streho na OŠ Preserje pri Radomljah in prav tako na telovadnici OŠ Venclja Perka v Domžalah. V POŠ Ihan so večnamenski prostor preuredili v dve učilnici, v matični OŠ Domžale pa v vsa stranišča namestili nove grelnike vode. Začeli so tudi z načrtovanjem prenove OŠ Roje. Trenutno teče postopek javnega naročila za izdelavo projektne dokumentacije za prenovo šole, v sodelovanju z občinami solastnicami. Za rekonstrukcijo Vrtca Urša je v izdelavi projektna dokumentacija, zaključujejo pa tudi z energetsko sanacijo vrtca Kekec v Radomljah: “Vsako leto planiramo investicije na tem področju, glede na aktualne potrebe in proračunske možnosti.”

V POŠ Ihan so večnamenski prostor preuredili v dve učilnici.

Po besedah podžupanje, dajo na Občini Domžale velik poudarek na ranljive skupine. Vedno prisluhnejo OŠ Roje za njihove različne programe, nedolgo nazaj pa so dobili pobudo s strani OŠ Domžale za izgradnjo zunanje dvižne invalidske ploščadi. “Na POŠ Ihan bomo zgradili zunanjo dvižno invalidsko ploščad za učence, ki imajo gibalne težave, da bodo z njo lažje premostili ovire,” nam je zaupala podžupanja.

S sogovornico se dotaknemo tudi prvega šolskega dneva. Podžupanja pravi, da bo pred prvim šolskim dnevom preverjena prometna signalizacija, na začetku šolskega leta bodo opozarjali voznike na previdno vožnjo ter nadaljevali s projektom Varno v šolo in domov. “Upam, da bomo na prvi šolski dan lahko šli pozdraviti naše prvošolčke in da bodo le-ti prvi šolski dan doživeli tako kot ga morajo,” doda podžupanja.

Občina Domžale bo na prvi šolski dan vsem domžalskim prvošolcem, teh je letos 426, poklonila majhno pozornost – nahrbtnik, prvošolsko rutko in knjigo z naslovom Hrošček Simon širi zadovoljstvo.

Občina Domžale bo na prvi šolski dan vsem domžalskim prvošolcem, teh je letos 426, poklonila majhno pozornost – nahrbtnik, prvošolsko rutko in knjigo z naslovom Hrošček Simon širi zadovoljstvo. Četrtošolcem pa bodo poklonili zemljevid Domžal. “S knjižico Hrošček Simon širi zadovoljstvo želimo otroke seznaniti z njihovo okolico in, da skupaj s starši odkrivajo kraje v naši občini ter, da pri tem spoznajo, da z zadovoljstvom in dobro voljo skupaj ustvarjamo prostor zadovoljnih ljudi.”

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič Zupančič, Občina Domžale

Tagi