Podpisali pogodbo o nadgradnji železniške postaje Domžale

Danes je na železniški postaji Domžale, Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo izvedla dogodek pred pričetkom gradbenih del nadgradnje železniške postaje Domžale.

Uvodoma je župan Občine Domžale, Toni Dragar kot gostitelj nagovoril zbrane in povedal nekaj besed o pomenu državne investicije za domžalsko občino: »Lepo pozdravljeni v Domžalah na eni najstarejših železniških postaj, ki je zares potrebna prenove. Na Občini Domžale ne enačimo obeh projektov, dvotirnost železniške proge Šiška-Kamnik in nadgradnje železniške postaje Domžale. Pri slednji sva z ministrom Vrtovcem prišla naproti. Danes govorimo o prenovi železniške postaje Domžale. Kako jo približati občanom in zagotoviti varnost prečkanja uporabnikov, starejšim in našim otrokom ob bližnji šoli. Se srečamo čez leto dni ob odprtju prenovljene železniške postaje Domžale.«

Načrti za gradnjo železniške postaje Domžalčankam in Domžalčanom obljubljajo, da bodo že čez eno leto lahko posedali na novih klopeh varno prehajali čez tire in tako udobneje čakali Stadlerjeve vlake, ki so stare nadomestili v letu 2020.

Aktualni minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je nadaljeval in opisal investicijo. »Oktobra meseca, leta 1891 je Domžalska proga dobila uporabno dovoljenje, Domžale so se vzporedno z železnico tudi razvijale. Z novo železniško postajo Domžale pridobijo moderno železniško infrastrukturo in vožnjo, ki bo hitra, varna in privlačna. Pomembna je tudi varnost otrok, ki hodijo v bližnjo šolo. Ta proga je ena najbolj uporabljenih, obljudenih prog v tem delu regije in zato je še tako bolj pomembna njena ureditev. Z Občino Domžale smo se pogovarjali in iskali rešitve. Danes govorimo le o začetku del na železniški postaji Domžale, ki je vredna nekaj več kot 18 MIO EUR. Začetek del bo v juliju mesecu in zaključek investicije v letu dni. Se srečamo v juliju 2023 v Domžalah«, je med drugim povedal minister Vrtovec.

Sledil je podpis pogodbe med direktorico Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, Ljiljano Herga in predstavniki izvajalcev del, Antonom Žagarjem predsednikom uprave SŽ-ŽGP, Blažem Miklavčičem direktorjem podjetja GH Holding in Aleksandrom Schara direktorjem podjetja Garnol.

Po uradnem delu, so bili predstavniki na voljo za izjave za medije. Med njimi tudi vodja Sektorja za investicije v železnice, mag. Dejan Jurkovič ter vodja projekta Peter Cokan. Na dogodku je bil prisoten tudi podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar.

Na lokaciji bo ves čas gradnje postavljen informativni rolo z vizualizacijo nadgradnje, informacijami o obsegu del, trajanju, financiranju in ostalimi informacijami.

Kaj nadgradnja vključuje

V letu 2022 je predvidena nadgradnja železniške postaje s katero bo zagotovljena peronska infrastruktura skladno s tehničnimi specifikacijami za interoperabilnost ter zagotovljena prijaznejša infrastruktura, prilagojena gibalno oviranim osebam. Nadgradnja bo omogočila optimizacijo delovnih procesov na območju železniške postaje in zmanjšanje stroškov vzdrževanja ob višji stopnji varnosti v železniškem prometu.

Cilji projekta

  • povečanje zmogljivosti postaje,
  • dvig osne obremenitve na kategorijo D4 (225 kN/os) in dolžinske obremenitve 80kN/m,
  • zagotovitev interoperabilnosti,
  • povečanje stopnje varnosti prometa,
  • uporabniku prijaznejša infrastruktura,
  • fleksibilnejše odvijanje prometa,
  • omogočeno obratovanje daljših tovornih vlakov.

Obseg del

  • nadgradnja tirov in tirnih naprav,
  • gradnja dveh novih bočnih peronov,
  • izvedba podhoda do peronske infrastrukture z elementi oz. napravami za funkcionalno ovirane in invalidne osebe, s katerim bo povezana tudi Kolodvorska cesta in Roška ulica,
  • ureditev postajnega poslopja (čakalnice in sanitarije),
  • ureditev parkirišča in kolesarnic,
  • namestitev novih signalnovarnostnih naprav, nadgradnja telekomunikacijskih in elektroinštalacijskih naprav.

Kako bo izgledala prenovljena železniška postaja v Domžalah

Avtor: Občina Domžale; Foto, video: Miro Pivar

Tagi