Po kreativni navdih v Madrid

Z lahkoto lahko trdim, da danes v Sloveniji vsi poznamo koncept reciklaže in je ta, upam, del našega vsakdana. V svetu hiperprodukcije, večne gospodarske rasti in nenasitnih želja, pa je odpadnih materialov na žalost preveč, da bi jih lahko vse predelali in jim dali življenje v obliki novega izdelka. Vizionarski korak bi torej bil zmanjšati količino odpadnih materialov, kar pa zahteva spremembo našega odnosa do vprašanja, kaj je odpadek. Kdaj postane naše staro kolo v garaži neuporabno in ali drži, da ob izgubi svoje primarne funkcionalnosti postane odpadek? Kaj ni čas, da postanemo kreativni, aktivni in tako rekoč ne obupamo nad izdelkom, ko ne služi več prvotnemu namenu?

Da bi pridobile več znanja na tem področju, smo se tri članice Društva AIA – Mladinskega centra Mengeš  udeležile Erasmus+ mladinskega izobraževanja v Madridu-v okviru projekta ScaleUpcycling. Cilj projekta, v okviru katerega  je AIA – Mladinski center  Mengeš del  strateškega partnerstva s partnerji iz šestih organizacij, iz  petih držav, je razvoj kompetenc mladih na področju ponovne uporabe in recikliranja.

V angleščini upcycling (v slovenščini kreativna ponovna uporaba) je koncept predelave starih izdelkov v nove. Iz starih CD-jev lahko na primer izdelamo disko kroglo. Izobraževanje je bilo namenjeno ravno temu: da uporabimo svojo kreativnost in spoznamo, kaj vse lahko »upcyclamo« ter kako lahko ta koncept vključimo v svoje skupnosti in jih s tem obogatimo. Soudeleženci na treningu smo bili mladinski delavci in mladi nadobudneži iz Slovenije, Bolgarije, Cipra, Španije in Madžarske, vsaka država pa je pripravila svoj učni modul.

V sklopu prvega modula smo govorili o krožni ekonomiji, izzivi ustvarjanja z lego kockami, pa so na je nas imeli učinek časovnega stroja. Nekoč smo bili vsi kreativni in smo vsak dan gradili nove svetove (iz lego kock, lutk, ali pa smo v njih nastopali kar sami). Gotovo to zmoremo tudi danes! V okviru naslednjega modula smo se pogovarjali o ekosistemu ponovne uporabe in upcyclinga ter preizkušali, kako nam lahko umetna inteligenca pomaga, kadar nam zmanjka idej. Izkazala se je za nič kaj sposobnejšo od človeka.  Včasih natančno razume tvoje želje, včasih pa preprosto razočara. Kljub temu nam je bila v pomoč in zabavo.

Ker so izleti vedno dobra ideja, smo se z metrojem še isti dan podali na popotovanje v nekdanjo osrednjo madridsko klavnico Matadero, danes prenovljeno v ogromen javni kulturni objekt. Spominja na naše umetniške komplekse, le da jih presega po velikosti. Zajema kinoteko, razstavne prostore, bare in restavracijo, gledališke dvoranice in pisarne. Ohranja arhitekturo in sledi nekdanje klavnice in je tako neke vrste živ spomenik, ki pa hkrati ljudem služi na nov način. V sklopu tretjega modula smo se seznanili z organizacijo in iskanjem virov za izvedbo dogodkov na temo kreativne ponovne uporabe. Izdelali smo načrte za potencialne dogodke in jih objavili na spletno stran https://scaleupcycling.eu/, kjer lahko najdete še druge ideje in prispevate svoje. Kasneje smo obiskali dva mladinska centra, se seznanili z njihovimi aktivnostmi in se udeležili dveh delavnic: umetnostne terapije z izdelavo personaliziranega kolaža ter delavnice izdelave ptičjih strašil, ki bodo uporabljena v uličnem protestu proti nasilju nad ženskami. Slednja delavnica je bila v celem tednu moja najljubša! Na ostalih modulih smo govorili še o mednarodnih priložnostih, o praktičnih primerih upcycinga in njegovi prisotnosti v sodobni umetnosti ter načrtovali še več dogodkov, ki bi bili koristni za skupnost.

Vsak dan smo se družili na skupnostnem kosilu ali večerji, se z lahkotno prepuščali presenečenjem španske hrane in se malo manj navduševali nad okusom njihove vode. V prostem času je slovenska trojica vztrajno »maširala« po neskončnih, ljubkih madridskih ulicah in vrtovih, odkrivala še več raznolikosti španske hrane in nikakor ni razmišljala o odhodu domov. Kljub temu je petek prišel, zdel se je nekoliko manj dobrodošel, kot na običajen teden, a smo mestece kljub vsemu zapustile zadovoljne, po žilah pa se nam zdaj pretaka z nekaj več molekulami kreativnosti obogatena kri.

Hvala AIA – Mladinskemu centru Mengeš, da nam je omogočilo to izkušnjo!

Avtor: Dora Smole; Foto: Dora Smole

 

Tagi