Pitniki s čisto pitno vodo že čakajo na vas

Po napovedih vremenoslovcev se obetajo vroči dnevi, ko bo vsak izmed nas iskal način, kako se osvežiti in ohladiti. Pogosto se zgodi, da zaradi številnih opravkov in obveznosti enostavno pozabimo na pitje čiste in zdrave vode, zato so pitniki vsekakor najboljša in najbolj priročna rešitev, saj se v občinah Domžale in Mengeš nahajajo na kar 26 lokacijah. 

S postavitvijo pitnikov je poskrbljeno, da imamo občani in obiskovalci nenehen dostop do pitne vode med našimi vsakodnevnimi opravki po mestu ali med preživljanjem prostega časa v naravi. ”Pitnike umeščamo na mesta, ki jih dnevno obišče največ obiskovalcev in kjer je možnost koriščenja čiste pitne vode najbolj dobrodošla: ob nekaterih osnovnih šolah, v središču mesta, v nekaterih parkih, ob rekreacijski osi Kamniške Bistrice in ob vznožju Šumberka,” so dodali iz Javnega podjetja Prodnik.

Vsi pitniki, ki so v upravljanju Javnega komunalnega podjetja Prodnik, so označeni z nalepko, kar pomeni, da je voda, ki priteka v pitnik pod nadzorom.

Iz pitnikov teče čista pitna voda

Pitniki so priključeni na javni vodovodni sistem, kar pomeni, da iz njih priteče enaka voda kot priteka v naša gospodinjstva in druge objekte. O varni oskrbi s pitno vodo in kako pogosto se preverja njena kakovost so nam iz Prodnika povedali: ”Zaradi zagotavljanja varne oskrbe s pitno vodo se na podlagi zakonodajnih zahtev izvaja nadzor nad zdravstveno ustreznostjo in skladnostjo pitne vode na omrežju javnega vodovodnega sistema, katerih večji delež analiz pitne vode se izvaja v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. Sama preskušanja pitne vode se izvajajo tekom meseca, glede na predhodni letni plan vzorčenja in morebitne dodatne potrebe po preskušanju. Priključki za pitnike so zasnovani na način, da je čim manj zastajanja vode, kljub temu pa uporabnikom svetujemo, da pred pitjem vode nekoliko vode iztočijo, in sicer toliko časa, da iz pipe priteče sveža voda oz. da se temperatura nekoliko ustali.”

V vročih dneh priporočamo, da pred pitjem vode iz pitnika, le to pustite teči nekaj časa, da iz pipe priteče sveža in hladna voda.

”Pri vzdrževanju pitnikov se izvajajo redni mesečni pregledi in čiščenja. Zavedati pa se je treba, da so pitniki na javno dostopnih mestih izpostavljeni tako različnim vremenskim vplivom kot tudi neprimerni uporabi ali celo namernim poškodbam. V takšnih situacijah uporabnike pozivamo, da v kolikor opazijo kakršnekoli poškodbe ali nečistoče, da obvestijo Javno komunalno podjetje Prodnik.” 

Iz Prodnika pravijo, da si želijo pitnike postaviti še marsikje, pa to žal ni vedno izvedljivo. Pitnik mora biti postavljen čim bližje javnega vodovodnega omrežja in na tak način, da je zadrževalni čas vode od javnega vodovodnega sistema do pipe čim krajši. Poleg tega pa mora biti pogosto v uporabi zato, da se voda redno toči in ne zadržuje predolgo v ceveh. Le na tak način je zagotovljena neoporečnost vode, ki priteka iz pipe pitnika.

Pitnik med uporabo.

Napotki in nasveti za uporabnike pitnikov

”Predlagamo, da se uporabniki gumba za sproščanje dotoka vode dotikajo le s čistimi rokami. Med pitjem vode naj se z ustnicami ne dotikajo ustja pipe. Vsekakor pa naj po zapuščanju mesta s pitnikom le tega zapustijo v stanju, kakršnega bi sami želeli, da jih naslednjič pričaka.”

Pitniki so namenjeni za potešitev žeje, ker kakršnakoli nenamenska uporaba pitnika lahko privede do zamašitve odtokov. ”Pri pregledu pitnikov namreč opažamo, da imamo kar nekaj težav zaradi zamašitve predvsem na pitnikih v bližini igrišč z mivko ali ostanki balonov (npr. vodnih balonov),” so dodali na koncu pogovora.

Levi breg Kamniške Bistrice, Robova ulica, Vir

Lokacije pitnikov

V občini Domžale in Mengeš je na voljo skupno 26 pitnikov, od tega jih je v domžalski občini na voljo kar 22. Lokacije pitnikov si lahko ogledate na spodjem zemljevidu:

Če opazite poškodovan ali umazan pitnik, prosimo, da to sporočite na info@jkp-prodnik.si ali pokličete na 01 729 54 30, da lahko čim prej poskrbijo za njegovo čistočo in brezhibnost.

Zavedajmo se pomena čiste pitne vode, jo spoštujmo in uporabljajmo pitnike odgovorno!

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič

Tagi