PGD Trojane: Naše delo ni samo gašenje, kot je bilo to v preteklosti

Mesec požarne varnosti je letos namenjen osveščanju prebivalstva na temo požarne varnosti v prostem času. V sklopu do sedaj objavljenih prispevkov iz petih prostovoljnih gasilskih društev iz območja občine Lukovica zaključujemo s Prostovoljnim gasilskim društvom Trojane. Lanskoletna jesen je bila na Trojanah v znamenju druženja krajank in krajanov Krajevnih skupnosti Trojane in Šentgotard. Skupaj s različnimi društvi so v PGD Trojane združili svoje moči za dober namen in zbirali sredstva za defibrilator. Leto kasneje omenjene prireditve niso izvedli, čeprav naj bi postala vsakoletna. Dosledno so upoštevali omejitve o zbiranju ljudi ter priporočila NIJZ zaradi preprečevanja okužb s koronavirusom.

»Tradicionalno smo v preteklih letih v mesecu oktobru organizirali dan odprtih vrat, kjer smo z različnimi delavnicami predstavili gasilsko opremo, načine reševanja in gašenja. Krajani različnih generacij so se tega dogodka z veseljem udeležili. Letos je večina naših aktivnosti okrnjenih zaradi epidemije koronavirusa. Izobraževanja in vaje so potekala v precej manjšem in omejenem obsegu, izvedenih pa ni bilo gasilska tekmovanj. Vseeno usmerjamo delovanje v našem društvu k osveščanju naših krajanov k skrbi za požarno varnost v domačem okolju. Pomembno delo imamo tudi pri pregledu in preizkusu hidrantnega omrežja na našem požarnem območju. Nešteto vaških in hišnih vodovodov terja od nas posebno skrb in osveščanje domačinov, saj so njihovi hidranti ključni pri posredovanju v primeru požarov in oskrbi s požarno vodo. Ne glede na situacijo,« razlaga predsednik PGD Trojane Luka Doberšek.

Pomembno delo imajo gasilci PGD Trojane tudi pri pregledu in preizkusu hidrantnega omrežja na njihovem požarnem območju. Nešteto vaških in hišnih vodovodov terja posebno skrb in osveščanje domačinov, saj so njihovi hidranti ključni pri posredovanju v primeru požarov in oskrbi s požarno vodo.

Poleg dograditve gasilskega doma za novo gasilsko vozilo pričeli aktivnosti za nakup novega vozila

Prihodnje leto bodo v PGD Trojane obeležili 110-letnico svojega delovanja. Takrat je načrtovana dobava novega gasilskega vozila, pri čemer so aktivnosti začeli že v letošnjem letu. Na spomladanskem občnem zboru društva so se odločili za pričetek dograditve gasilskega doma za novo gasilsko vozilo, saj je obstoječa prenizka in premajhna. »Izvedli smo legalizacijo obstoječega gasilskega doma, pridobili gradbeno dovoljenje za gradnjo novega in marca pričeli z gradnjo. Epidemija bi nam kmalu ustavila projekt, a k sreči nam ni odgnala gradbincev, ki so uspešno dokončali izgradnjo. Pomemben mejnik je bila za nas tudi zamenjava strešne kritine na celotnem gasilskem domu in kompletna sanacija obstoječe garaže ter orodjarne,« pojasnjuje sogovornik.

Celotno investicijo gradnje financira društvo samo s pomočjo lokalnih donatorjev. S svojimi članskimi delovnimi akcijami so izvedli veliko del, s katerimi so privarčevali prenekateri evro. Za uspešno dokončanje zastavljenega projekta jih čakajo še notranja obrtniška dela, dobava notranje opreme in ureditev okolice gasilskega doma.

Na spomladanskem občnem zboru društva PGD Trojane so se odločili za pričetek gradnje dograditve gasilskega doma za novo gasilsko vozilo, saj je bila obstoječa prenizka in premajhna. Epidemija jih ni ustavila in so uspešno dokončali projekt.

 Leto 2020 si bodo zapomnili po dosežkih

V PGD Trojane pravijo, da k sreči v letošnjem letu do oktobra niso imeli večjih intervencij na njihovem požarnem območju. Večinoma so bile prometne nesreče na cesti. Med večjimi, kjer so priskočili na pomoč pa lahko izpostavimo požar gospodarskega poslopja v Lukovici in pomoč v Domžalski občini, kjer je poletno neurje s točo povzročilo veliko škode. Poleg omejevanja načrtovanih aktivnosti zaradi pandemije koronavirusa, se bodo leta 2020 spominjali po dosežku dograditve gasilskega doma. Obenem prejeta Plaketa županje mag. Olge Vrankar, ki so jo prejeli ob letošnjem občinskem prazniku Občine Lukovica potrjuje, »da je naše društvo uspešno delovalo na področju zaščite in reševanja. Priznanje nam daje tudi nov zagon in energijo pri razvoju društva tudi v bodoče. Naloge gasilcev se neprestano spreminjajo. Naše delo ni samo gašenje, kot je bilo to v preteklosti, smo pa veseli, da se tega zavedajo tudi odgovorni, ki nam na ta način izkazujejo pohvalo ter priznanje za naše delo,« menijo v PGD Trojane.

Upajo, da se bo epidemiološka situacija ob koncu letošnjega leta izboljšala in da bodo lahko tradicionalno obiskali na domu krajane in krajanke ter jim prinesli gasilski koledar. V kolikor bi prišlo do poslabšanja pravijo, da se bodo morali znajti na drug način distribucije, tako kot se morajo velikokrat znajti tudi pri ostalih vsakodnevnih nalogah.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Arhiv PGD Trojane

Tagi