PGD Krašnja: Gasilci nikoli ne odnehamo!

Mesec požarne varnosti nadaljujemo s prispevki petih različnih gasilskih društev iz občine Lukovica. Društva so ob 25-letnici samostojne Občine Lukovica v začetku septembra prejela priznanja Plakete županje iz rok mag. Olge Vrankar. Po besedah županje je biti gasilec častno, tradicionalno in nepogrešljivo poslanstvo tudi v moderni in digitalni dobi 21. stoletja. Če pravimo, da dimnikar prinaša srečo, je gasilec dan in noč zavezan svoji plemeniti obljubi: za pomoč. Ob vsakem času, vsakem vremenu in ne glede na delavnik ali praznik. Nesreča nikoli ne počiva in še tako sodobna gradnja ne more zagotoviti popolne varnosti pred ognjem.

Ravno požarna varnost v prostem času je glavna tema letošnjega oktobra. Gasilska zveza je v svojem sporočilu za javnost z naslovom Aktivnosti ob mesecu požarne varnosti 2020 zapisala, da letošnja epidemiološka slika ne pomeni avtomatičnega zmanjšanja požarne nevarnosti. V tem času ne smemo opuščati nobenih preventivnih protipožarnih ukrepov. V Prostovoljnem gasilskem društvu Krašnja pravijo, da je mesec oktober v njihovem društvu tradicionalno namenjen osveščanju lokalnega prebivalstva, kar si prizadevajo tudi v tem obdobju.

Za lokalne prebivalce je bila želja za oktober ozaveščanje o pomenu znanja uporabe gasilnega aparata na prah in AED naprave. Pravočasna in pravilna uporaba AED naprave v primeru nenadnega srčnega zastoja ključna za ohranjanje življenja. Predvidene aktivnosti so poimenovali ‘Prva pomoč si lahko tudi ti’.

Za oktober načrtovani trije dogodki

Sprva so upali, da izvedbe treh dogodkov ne bodo prekrižali protikoronski ukrepi. Predsednik PGD Krašnja Gregor Rožič je o načrtovanih dogodkih povedal: »Prvi, ki smo ga želeli izvesti, je tradicionalno tekmovanje s staro brizgalno. Gre za preko 100 let staro ročno gasilsko črpalko, s katero so v zgodovini gasili požare, danes pa je pri nas razstavljena v vitrini in jo ven pripeljemo ob posebnih priložnostih. V načrtu je bil dan odprtih vrat prostorov in opreme našega društva za predšolsko in šolsko mladino Podružnične šole in vrtca v Krašnji. Za lokalne prebivalce pa je bila želja ozaveščanje o pomenu znanja uporabe gasilnega aparata na prah in AED naprave. Pravočasna in pravilna uporaba AED naprave v primeru nenadnega srčnega zastoja ključna za ohranjanje življenja, aktivnosti pa smo poimenovali ‘Prva pomoč si lahko tudi ti’. Odpovedane dogodke se bomo potrudili izvesti v skladu s priporočili in ukrepi NIJZ v nadaljevanju jeseni oziroma ob prvi možni priložnosti, saj gasilci nikoli ne odnehamo.«

Trenutno obdobje izstopa po pogosteje izkazani solidarnosti

Na vprašanje, po čem si bodo v PGD Krašnja najbolj zapolnili letošnje leto, sogovornik odgovarja, da k sreči zelo hude intervencije na njihovem gasilskem okolišu ni bilo. »Sodelovali smo na več obširnejših intervencijah z drugimi društvi v Gasilski zvezi Lukovica. V letu, ki ga je zaznamoval COVID-19, opažam, da smo ljudje zopet začeli ceniti osebne stike in druženje. Obdobje izstopa po pogosteje izkazani solidarnosti, tehtanju preteklih odločitev in načrtov za naprej. Tudi med gasilci je bilo zaznati, da smo še bolj pripravljeni stopiti skupaj. S skupno pomočjo lahko prebrodimo skupaj to in še katero krizo. Ta občutek je kar opogumljajoč,« dodaja Rožič.

V PGD Krašnja letos k sreči zelo hude intervencije na njihovem gasilskem okolišu ni bilo. Sodelovali so na več obširnejših intervencijah z drugimi društvi v Gasilski zvezi Lukovica in tudi izven meja občine.

Plaketo županje v društvu cenijo. Želijo si, da dobri odnosi med PGD Krašnja in Občino ostanejo takšni ali pa še boljši. Županja jim je s priznanjem pokazala, da jih vidi, sliši ter priznava njihov trud in delo. V letu, ko so morali odpovedati tradicionalno junijsko gasilsko veselico, so njihove možnosti za pridobivanje dodatnih sredstev precej omejene. Menijo, da brez rednega plačila članarine in prostovoljnih prispevkov, ne bi šlo. Priprava gasilskega koledarja je v načrtu. V kolikor ga ne bo mogoče dostaviti osebno skupaj z voščilom in stiskom dlani ali dotikom komolca, bodo iskali nove načine za dostavo do gospodinjstev.

»Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsakemu bodisi organizaciji bodisi posamezniku, ki je s financami, materialom ali delom pripomogel, da naše društvo uživa solidne materialne pogoje. Imamo zadovoljivo število članov in se nam redno priključujejo mladi. Med ljudmi v lokalnem okolju in širše uživamo zaupanje ter ugled. Želimo si, da se vsi sokrajani zavedajo, da smo vsi gasilci iz Krašnje tukaj tudi za njih in zaradi njih,« zaključuje predsednik PGD Krašnja.

Tekst: Lea Smrkolj; Foto: Arhiv PGD Krašnja

Tagi