PGD Blagovica: Letošnje leto bo ostalo tudi v lepem spominu

V letošnjem letu mirujejo številne načrtovane aktivnosti različnih društev, kar vpliva tudi prostovoljna gasilska društva. Z odpovedjo veselic in v primeru Prostovoljnega gasilskega društva Blagovica tudi odpoved tradicionalnega decembrskega dobrodelnega koncerta za izgradnjo novega Gasilskega centra Blagovica so gasilci omejeni s pridobivanjem finančnih sredstev. Kljub številnim omejitvam v zvezi s koronavirusom s strani NIJZ, ostajajo prostovoljni gasilci ves čas v stalni pripravljenosti, da se odzovejo klicu na pomoč. V Prostovoljnem gasilskem društvu Blagovica pravijo, da jim bo letošnje leto ostalo tudi v lepem spominu. V novem Gasilskem centru so dobili nove garderobne omare za operativne obleke, aktivno in uspešno pa potekajo tudi pogovori z Občino Lukovica za nakup ostale opreme, za kar so še posebej hvaležni.

»Za leto 2020 smo imeli načrtovanih veliko aktivnosti, tako na operativnem kot tudi organizacijskem področju. Načrtovano je bilo dokončanje novega Gasilskega centra v Blagovici, kjer so notranji prostori še neopremljeni. Preseliti moramo tudi veliko opreme v nove prostore in z nestrpnostjo pričakovali svečano odprtje. Zaradi vseh ukrepov povezanih z koronavirusom smo morali žal v večji meri odpovedali vse aktivnosti, ki niso bile nujne in se strogo držali ukrepov NIJZ in priporočil Gasilske zveze Slovenije,« pojasnjuje poveljnik PGD Blagovica Domen Razpotnik. Prilagodili so redne seje upravnega odpora in poveljstva, ki so prvič v večji meri potekale preko elektronske pošte ali videokonference. Na operativnem delovanju so se organizirali tako, da niso izpostavljali gasilcev k tveganjem za prenos okužb ter obenem zagotavljali zadostno enoto za posredovanje.

Vse ne nujne aktivnosti so morali v PGD Blagovica žal v večji meri odpovedati. Prilagodili so operativno delovanje tako, da so zagotavljali zadostno enoto za posredovanje, ter kljub temu niso izpostavljali gasilcev.

V prvih desetih mesecih posredovali na 27 intervencijah

Lansko leto so na svoji spletni strani zapisali, da se je meseca oktobra na njihovem težko pričakovanjem objektu in v njegovi okolici dogajalo največ do sedaj. Dela so se intenzivno izvajala na vseh segmentih in objekt je z vsakim dnem bolj in bolj pridobival svojo končno podobo. 12 mesecev za tem je za gasilci že uspešna izvedba občnega zbora PGD Blagovica v novem gasilskem centru, ki je potekala v mesecu februarju. Čeprav so bili gasilci v tem letu omejeni z druženjem in so vse aktivnosti padle v vodo, so uspešno posredovali na 27 intervencijah, ki so se zgodile do začetka oktobra 2020. Kakor večini prostovoljnih gasilskih društev iz doline Črnega grabna tudi njim ostaja v spominu obsežna julijska intervencija v Prevaljah, kjer so z vozilom GVC 24/50 sodelovali in gasili požar več kot sedem ur.

»V mesecu decembru bomo vsekakor izdali gasilski koledar. Pričakujemo podporo krajanov in sponzorjev, ki nam redno stojijo ob strani in razumejo situacijo, v kateri smo se znašli. Ostajamo optimistični in verjamemo, da smo z vsakim dnem korak bližje k celotnem dokončanju našega Gasilskega centra. Vsaka stvar potrebuje svoj čas. Za nami je precej vloženih ur v izgradnjo objekta, ki dopolnjuje podobo kraja, gasilcem in gasilkam pa predstavlja pomemben mejnik v delovanju našega društva,« razlaga sogovornik.

V nove Gasilskem centru Blagovica so dobili nove garderobne omare za operativne obleke. Aktivno in uspešno potekajo tudi dogovori z Občino za nakup ostale opreme, za kar so jim gasilci v Blagovici še posebej hvaležni.

Leto 2020 si bodo v PGD Blagovica zapomnili še po priznanju županje Občine Lukovica mag. Olge Vrankar, ki je gasilcem ob občinskem prazniku 4. septembra 2020 podelila Plaketo županje. Poveljnik PGD Blagovica je prepričan, da je priznanje dokaz visokega nivoja gasilske organizacije tako v Blagovici kot tudi celotnem območju občine Lukovica na visokem nivoju. »Naše delo je spoštovano in na koncu tudi v neki obliko poplačano. Ob teh težkih časih, ki nas spremljajo daljše obdobje, vsem krajanom našega požarnega okoliša in tudi širše želimo, da prebrodimo krizo, v kateri smo se znašli, čim bolj mirno, predvsem pa zdravo in varno. Nič v življenju ne šteje več kakor življenje samo. Zato je morda kdaj potreben korak nazaj, da bomo lahko skupaj stopili dva naprej,« pravijo v PGD Blagovica.

Tekst: Lea Smrkolj; Foto: Arhiv PGD Blagovica

 

Tagi