Okrogla miza s Stankom Stepišnikom v Trzinu

“Podprtih bo več kot 100 projektov, kreditiranih več kot 1000 podjetij in ohranjenih ali na novo ustvarjenih najmanj 30.000 delovnih mest,” je mag. Stanko Stepišnik na okrogli mizi v Trzinu predstavil enega od uspehov ministrstva za gospodarstvo v času njegovega vodenja.

“Zrastel sem v gospodarstvu in za uspeh v gospodarstvu moraš znati brati bilance. Zato sem magistriral s področja financ. Jezilo me je namreč, da ko sem prišel v banko, nisem vsega razumel,” je začetek svoje karierne poti orisal Stepišnik. Na okrogli mizi, ki jo je organiziral občinski odbor Pozitivne Slovenije Trzin, je med drugim minister Stanko Stepišnik, ki se vrača v poslanske klopi, predstavil tudi tri pomembne sistemske pristope k reševanju težav, s katerimi se sooča gospodarstvo. Prvi sistemski ukrep so na ministrstvu pod njegovim vodstvom pripravili v sodelovanju s SID banko. Gre za ukrep finančnega inženiringa za kreditiranje mikro, malih in srednjih podjetij v višini 500 milijonov evrov. Ker gre za t.i. "revolving" kredit, bo na razpolago v desetih letih okoli milijarda evrov. S tem želi ministrstvo premostiti problem kreditiranja podjetij, dokler se banke ne očistijo slabih terjatev. “Podprtih bo več kot 100 projektov, kreditiranih več kot 1000 podjetij in ohranjenih ali na novo ustvarjenih najmanj 30.000 delovnih mest,” je dejal Stepišnik.

Drugi sistemski ukrep gre v smeri izboljšanja kapitalske strukture podjetij. Slovenska dobra in konkurenčna podjetja imajo premalo lastnega kapitala. Rešitve za te težave gredo po zakonodajni poti (zakonska ureditev sistemskega razdolževanja podjetij, stečajna in insolvenčna zakonodaja) ter poti kapitalskega in lastniškega prestrukturiranja podjetij (dokapitalizacija s strani lastnikov, dokapitalizacija s strateškim partnerjem, konvertiranje bančnih kreditov v lastniške deleže …). “Ko se bodo banke očistile slabih terjatev, bodo postale še bolj konzervativne do posojanja denarja, zato moramo po drugi strani odpraviti kapitalsko neustreznost predvsem dobrih podjetij, da bodo bonitetno sposobna za najemanje kreditov. Na tem področju se pripravlja tudi zakonodaja, ki bo podlaga za konvertiranje kreditov bank v lastniške deleže,” je pojasnil minister.

Tretji sistemski ukrep se nanaša na izboljševanje dodane vrednosti izdelkov in storitev. Davčne olajšave bi bila deležna tista podjetja, ki dvigujejo dodano vrednost v svojem poslovanju.

Poudaril pa je še, da je gospodarsko ministrstvo pripravilo deset zakonov za izboljšanje poslovnega okolja, do konca leta pa so v načrtu trije javni razpisi za povečanje gospodarske rasti v višini 100 milijonov evrov. Za povečanje tujih neposrednih investicij ministrstvo pripravlja skupno vstopno točko za investitorje, kjer bodo lahko našli informacije o prostih poslovnih conah in vse druge potrebne podatke, pospešeno vodijo aktivnosti za učinkovitejše črpanje sredstev evropske kohezijske politike in se aktivno vključujejo v reševanje podjetij, ki so v težavah, s ciljem ohranjanja delovnih mest.

Avtor: Manja Kovačič; Foto: Dejan Cesar
Komentarji uporabnikov
Tagi