Ohranjanje risov v Sloveniji

Mednarodni dan risov

11. junija vsako leto praznujemo Mednarodni dan risov, posvečen ohranjanju evrazijskega risa, največje evropske mačke, ki je v Sloveniji zelo ogrožena. Trenutno v slovenskih gozdovih živi le približno 30 odraslih risov.

Ministrstvo za naravne vire in prostor si prizadeva povečati populacijo risov z načrtnim doseljevanjem novih v alpski del Slovenije. V okviru projekta Life Lynx, ki ga sofinancira Evropska unija, je bilo doslej pri nas uspešno doseljenih več risov iz drugih delov Evrope, z namenom okrepitve genetske raznolikosti in preprečevanjem izumiranja te živalske vrste.

Projekt Life Lynx poleg doseljevanja vključuje tudi številne druge aktivnosti, kot so izobraževanja javnosti, spremljanje risov z GPS ovratnicami in pripravo načrta za dolgoročno ohranitev risov.

Ste vedeli?
Ris je samotar, druži se le v času parjenja. Izjema je samica, ki skrbi za mladiče do naslednjega parjenja.

Zelo pomemben del ohranitev risov je tudi izobraževanje javnosti. V ta namen organizirajo različne delavnice za otroke, predavanja in projekcije dokumentarnih filmov. Eden izmed teg je tudi doumentarni film ”Risova pot”, ki si ga lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Ohranjanje evrazijskega risa je zahtevna, a izjemno pomembna naloga. Slovenski gozdovi so bogati z naravnimi lepotami, med katere spadaja tudi ta živalska vrsta.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Image by Markus Wittmann from Pixabay

 

Tagi