Ogrebanje roja čebel v centru Domžal. Kaj storiti, če opazite čebelji roj?

Ponovno je nastopil čas, ko rojijo čebele. Rojenje čebel je naravno razmnoževanje čebeljih družin. Pri tem se družina razdeli na dva dela. En del z novo matico ostane v panju, drugi del pa panj zapusti. Približno polovica čebel, včasih tudi več, se pridruži stari matici in si poišče novo domovanje. Roj je popoln naraven začetek nove čebelje družine, ki prinese s seboj vse, kar rabi mlada čebelja družina za svoj razvoj, razen satja, zalog hrane in zalege. To je predvsem pomembno, ker s seboj ne prinese morebitnih bolezni, katerih povzročitelji imajo zatočišče v starem satju. Ko zapusti staro družino, se delno tudi otrese varoje in zgradi novo satje. Če opazite roj, se ne ustrašite roja, ampak pokličite 112 in čebelarji ga bodo odstranili in novi družini priskrbeli novo domovanje!

Včeraj popoldan je občan v atriju pred stanovanjskim objektom na ulici Nikole Tesle v Domžalah na nizko raslem drevesu opazil roj čebel ter nato takoj poklical čebelarje Čebelarskega društva Domžale. Odzval se je čebelar Viktor Svetlin, z Vira pri Domžalah, ki je ogrebel roj čebel v ogebalnik ter ločil matico od ostalih čebel v plastično prijemalko ter jo pustil v ogrebalniku. Nato pa so se počasi ostale čebele, ki so še bile na drevesu, pridružile čebelam v ogrebalniku. Po pripovedovanju Viktorja med delom, ko je ogrebal roj v panj, je skoraj nemogoče predvideti, v katero smer bo letel roj. Najpogosteje najdejo nov dom 8 km od starega. Med svojim potovanjem si roj oddahne, medtem ko nekaj čebel leti po okrožju v iskanju najprimernejšega doma. Pogosto si čebelarji, ki opazijo znake bližajočega se rojenja, postavijo pasti. Njihov roj se odloči za nov panj. Da bi povečali možnosti, je treba oblikovati več pasti hkrati.

Kako ravnati, če opazite čebelji roj?

Ogrebanje opravijo tako, da pod roj postavijo ogrebalnik in nato močno udarijo po veji, na kateri sedi. Roj pade v ogrebalnik. Roj na težje dostopnem mestu lahko ogrebejo tako, da dajo v ogrebalnik satje z mlado zalego, ki privablja roječe čebele. Ko se čebele v ogrebalniku obrnejo z glavo v smeri njegovega dna, pomeni, da je matica že v ogrebalniku. Kmalu bodo šle za njo še preostale čebele. Pri prvem načinu pa če pozabijo na matico obstaja možnost, da gredo čebele iz ogrebalnika nazaj na drevo. Čebele v roju niso nevarne. Njihov edini namen je poiskati novo lokacijo za domovanje. Ker imajo medene golše napolnjene z medičino, ne morejo pičiti. Vsekakor pa je pogled nanje lahko strašljiv, saj štejejo tudi do 20.000 čebel, ki sledijo matici in skrbijo zanjo pri »selitvi«.

Pri iskanju novega bivališča se čebelji roj obesi na vejo ali pod napušč in počaka, da izvidnica pride nazaj z informacijo. Po navadi na enem mestu ostane nekje največ do ene ure, zato je potrebno informacijo čim prej sporočiti ustreznim službam.

Ne ustrašite se roja, pokličite 112 in čebelarji ga bodo odstranili in novi družini priskrbeli novo domovanje!

Več informacij najdete na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi