Odprli prostore Društvenega doma Krašnja, za katerega si želijo, da postane srce kraja

V Krašnji so v petek, 22. aprila 2022, slovesno odprli prostore Društvenega doma. Z investicijo, ki je bila zaključena pred dvema letoma, zaradi zdravstvene situacije pa je bilo odprtje nekajkrat prestavljeno, je Občina Lukovica za svoje občane zagotovila večnamenski prostor (dvorano s pripadajočimi prostori) za izvedbo različnih kulturnih, športnih in drugih družabnih dogodkov, ki ga s pridom lahko uporabljajo Krašnjani in ostali deležniki.

Slavnostnega odprtja prostorov Društvenega doma Krašnja so se udeležili županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, Željko Savič, predsednik Skupščine LAS Srca Slovenije, župnik Bernard Rožman, Helena Urbanija, vodja POŠ Krašnja, občinske svetnice in svetniki, predsedniki krajevnih skupnosti ter občanke in občani. Dogodek so s kulturnim programom popestrili člani KUD Fran Maselj Podlimbarski.

“V Kulturno umetniškem društvu Fran Maselj Podlimbarski smo dolgo čakali na dan, ko bomo imeli svoje prostore. Desetletja našega ustvarjanja so se prepletala z eno samo željo, imeti prostor, ki mu bomo lahko rekli naša dvorana. Naš dom. Zato kličemo: “Dober dan.” Prizadevali si bomo, da dvorana ne bo samevala, temveč da bo v njej živahno dogajanje skozi vse leto. Novi prostori niso pomembna le za naše društvo ampak je pomembna pridobitev za celotno krajevno skupnost. Srčno si želimo, da bo prostor postal srce našega kraja in da si bomo s pomočjo vseh društev srečevali in povezovali vsi, od najmlajših do najstarejše generacije,“ je v uvodu slavnostnega dogodka ponosno povedala Brigita Rožič iz KUD Fran Maselj Podlimbarski, ki je tudi vodila program.

Zbrane je nagovorila tudi županja mag. Olga Vrankar, ki se je v uvodu najprej dotaknila kulture, ki je bistveni del naše identitete, saj je skozi viharna leta zgodovine združevala slovenski narod. Izpostavila je tudi bogat prispevek KUD Fran Maselj Podlimbarski, ki v občini skrbi za pestro kulturno dogajanje. V nadaljevanju je županja predstavila projekt izgradnje in ureditve večnamenske dvorane ter pripadajočih prostorov, katere investitor je bila Občina Lukovica, pri tem pa je v sodelovanju z KUD Fran Maselj Podlimbarski in PGD Krašnja uspešno počrpala sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

“Naj bo sodobno prenovljeni dom vedno polno prizorišče našega druženja, lepih prireditev in sprostitev. Naj služi skupnemu namenu za vse generacije. Naj bo naše zavetje in hram pristne kulture. Vsi ki se kakorkoli pripomogli k tej investicije, sprejmite moje iskrene čestitke in moje prizadevanje po najboljši močeh za dobrobit občine,” je s temi besedami svoj govor sklenila županja.

Zbrane sta v nadaljevanju nagovorila še Željko Savič, predsednik Skupščine LAS Srca Slovenije in Gregor Rožič, predsednik PGD Krašnja. Po izvedenem kulturnem programu, ki so ga pripravili člani KUD Fran Maselj Podlimbarski, je sledil slavnostni prerez traku, ki so ga prerezali županja mag. Olga Vrankar, Gregor Rožič, predsednik PGD Krašnja in Mojca Beguš Tič, predstavnica KUD Fran Maselj Podlimbarski. Prostore pa je blagoslovil župnik Bernard Rožman.

Pri operaciji »Izgradnja večnamenske dvorane v društvenem domu Krašnja«, ki se je sofinancirala iz Evropske unije – Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) – Naložba v vašo prihodnost, je Občina Lukovica uveljavljala povračilo za gradbeno-obrtniška dela, strojne instalacije ter za strokovni gradbeni nadzor nad temi deli. Kulturno umetniško društvo Fran Maselj Podlimbarski je v tej operaciji nastopal kot partner, ki je že v letu 2019 z lastnimi sredstvi izdal knjižico »Pletemo kite«. V letu 2020 je bila načrtovana tudi izvedba večih dogodkov in delavnic, ki pa jih je epidemija novega koronavirusa žal preprečila. Tako je partner KUD Fran Maselj Podlimbarski namesto dogodkov iz lastnih sredstev izdal še eno knjižico »Josip Podmilšak –Andrejčkov Jože« ter decembra 2020 nabavil računalniško opremo, ki bo v pomoč vsem krajevnim društvom pri njihovih aktivnostih. Z navedeno dobavo so se aktivnosti te operacije v celoti zaključile.

Pri operaciji »Ureditev večnamenskih prostorov v Društvenem domu Krašnja«, ki se je sofinancirala iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) – Evropa investira v podeželje, so bile v januarju 2020 pod strokovnim gradbenim nadzorom zaključene elektroinstalacije večnamenske dvorane, do marca 2020 pa je bila vgrajena vsa notranja oprema. V tej operaciji je kot partner nastopalo Prostovoljno gasilsko društvo Krašnja, ki je v osnovi prispevalo z obstoječim zemljiščem kot prispevkom v naravi. Po pridobitvi uporabnega dovoljenja so bile spomladi 2020 predvidene vsebinske aktivnosti v izvedbi PGD Krašnja, vendar je bila tudi izvedba teh aktivnosti zaradi epidemije novega koronavirusa preprečena. PGD Krašnja je s svojo ekipo kljub vsemu uspel v začetku decembra 2020 izvesti spletni dogodek »Prva pomoč si lahko tudi ti«, kjer so za vse generacije prikazali uporabo defibratorja. Z izvedbo tega dogodka so se tudi aktivnosti na tej operaciji zaključile.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: posnetek zaslona, Občina Lukovica (društveni dom); Video: HDV Studio

Tagi