Odprli nove prostore za fizioterapijo v Zdravstveni postaji Mengeš

V Zdravstveni postaji Mengeš je danes, 31. marca 2021, potekalo slavnostno odprtje obnovljenih prostorov za program fizioterapije, ki se v letu 2021 izvaja v okviru Zdravstvenega doma Domžale.

Slavnostnega odprtja obnovljenih prostorov za program fizioterapije v Zdravstveni postaji Mengeš, ki je potekal po navodilih NIJZ, so se udeležili Franc Jerič, župan Občine Mengeš, mag. Renata Rajapakse, direktorica Zdravstvenega doma Domžale, Urban Kolar, direktor Občinske uprave Občine Mengeš, Anja Ocepek, poslovna vodja Zdravstvenega doma Domžale, Magda Hrovat, vodja fizioterapije v Zdravstvenem domu Domžale ter ekipa fizioterapevtov, ki bo delovala v Zdravstveni postaji Mengeš.

Franc Jerič, župan Občine Mengeš je ob odprtju obnovljenih prostorov za program fizioterapije povedal, da je dosedanja koncesionarka konec leta 2020 prenehala z izvajanjem programa fizioterapije: “Skladno z zakonom smo pozvali Zdravstveni dom Domžale naj prevzame program. Dogovorili smo se za prenovo prostorov, ki jih bomo danes odprli in program fizioterapije se bo ponovno izvajal v Zdravstveni postaji Mengeš.”

Trak sta prerezala tudi Urban Kolar, direktor Občinske uprave Občine Mengeš in Anja Ocepek, poslovna vodja Zdravstvenega doma Domžale.

Zdravstveni dom Domžale je program fizioterapije, ki ga je prevzel 1. januarja 2021, začasno izvajal v prostorih zdravstvenega doma v Domžalah. V aprilu pa se bo fizioterapija začela izvajati v Zdravstveni postaji Mengeš. V prostoru za fizioterapijo sta novi napravi za magnetno in lasersko terapijo ter nova naprava za izvajanje polikromatske svetlobne terapije. Ekipa, ki jo sestavljajo trije fizioterapevti, bo izvajala tudi elektro terapije (protibolečinsko, za zmanjšanje oteklin, mišično stimulacijo) in ultrazvočne terapije. Naročanje bo potekalo v Zdravstveni postaji Mengeš ali v Zdravstvenem domu Domžale, pacienti pa bodo o terminu obveščeni po pošti in SMS sporočila prek centralnega sistema naročanja v Zdravstvenem domu Domžale.

Prostori za fizioterapijo v Zdravstveni postaji Mengeš so, kljub temu, da so kletni, izredno svetli in prostorni.

Občina Mengeš je začela s prenovo prostorov za fizioterapijo v Zdravstveni postaji Mengeš po predaji omenjenih prostorov in po uskladitvi projekta za prenovo z novim izvajalcem programa, Zdravstvenim domom Domžale. V mesecu januarju so se začela gradbeno obrtniška dela, ki so vključevala delno prenovo vodovodne in električne napeljave, vgradno novih tal in izvedbo drugih potrebnih prenovitvenih del. V marcu, po končani prenovi prostora, se je v prostor namestila nova oprema za fizioterapijo in pohištvo. Okvirna vrednost investicije, ki zajema gradbeno, obrtniška in inštalaterska dela ter dobavo in montažo klimatske naprave, znaša 26.000 EUR z DDV.

Franc Jerič, župan Občine Mengeš, se je zahvalil vsem za korektno sodelovanja, Renata Rajapakse, direktorica ZD Domžale, pa je ekipi zaželela dobro delo.

“S prenovo prostorov za fizioterapije sledimo načrtu, da bomo postopno prenovili vse prostore v Zdravstveni postaji Mengeš. V letu 2017 smo v celoti prenovili sanitarije, naslednjo leto smo prenovili prostore referenčne ambulante, ki deluje v okviru dveh zasebnih ambulant družinske medicine. V letu 2019 smo prenovili še prostore dveh zobozdravstvenih ambulant, čajno kuhinjo in pričeli z gradnjo klančine za lažji dostop invalidov, ki smo jo dokončali v letu 2020. Sledila je obnova prostorov za fizioterapijo. V letu 2021 bomo uredili prostor za potrebe patronažne službe, ki deluje v Zdravstveni postaji Mengeš. V zvezi z ureditvijo Zdravstvene postaje Mengeš pa pripravljamo še načrt za nujno potrebno prenovo zunanjosti,” je povedal župan Franc Jerič in dodal: “Zgledno sodelovanje občine in zdravstvenega doma je danes prineslo pomembno pridobitev za Zdravstveno postajo Mengeš. Hvala vsem, ki ste pri tem sodelovali.”

Renata Rajapakse, direktorica Zdravstvenega doma Domžale, pa je ob tem povedala: “Fizioterapijo v ZP Mengeš izvaja mladi in zagnan tim, ki bo z novo opremo dobro poskrbel za paciente blizu doma.”

Nova naprava Bioptron za izvajanje polikromatske svetlobne terapije.

Nova oprema za izvajanje fizioterapije v Zdravstveni postaji Mengeš

Zdravstveni dom Domžale je po obnovi prostorov namestil dve povsem novi napravi za magnetno in lasersko terapijo. Obe sta uporabni za zdravljenje različnih akutnih in kroničnih obolenj. V prostore je nameščena tudi novo napravo Bioptron za izvajanje polikromatske svetlobne terapije, ki se lahko uporablja tudi pri rakavih obolenjih ali v primeru srčnega spodbujevalnika, kjer je uporaba drugih dejavnikov kontraindicirana. Poleg novih naprav so v prostorih fizioterapije tudi naprave za izvajanje elektro terapije (protibolečinsko, za zmanjšanje oteklin, mišično stimulacijo) in ultrazvočne terapije.

Nova naprava za izvajanje magnetne terapije.

Vrste fizioterapevtskih storitev, ki se bodo izvajale v Zdravstveni postaji Mengeš

V fizioterapiji Mengeš se bodo izvajali vsi temeljni fizioterapevtski postopki, s poudarkom na individualnem pristopu. Fizioterapija zajema različne manualne metode, kinezioterapijo (terapevtska vadba), instrumentalno terapijo z različnimi fizikalnimi dejavniki in edukacijo ter spodbujanje k aktivnemu prizadevanju za ohranjanje in izboljšanje psihofizičnega stanja pacientov.

Nova naprava za izvajanje laserske terapije.

Ekipa fizioterapevtov prihaja iz Zdravstvenega doma Domžale

Fizioterapevtsko ekipo v Zdravstveni postaji Mengeš sestavljajo trije terapevti, Katja Kosec, Neža Mišmaš in Janez Mikolič, vsi diplomanti Zdravstvene fakultete v Ljubljani. Pripravništvo so opravljali v Zdravstvenem domu Domžale, kjer so se po opravljenem strokovnem izpitu na Ministrstvu za zdravje tudi zaposlili. Vodja fizioterapije je Magda Hrovat, ki svojo funkcijo opravlja v Zdravstvenem domu Domžale.

Vodja fizioterapije je Magda Hrovat, ki deluje v ZD Domžale, ekipo pa sestavljajo trije terapevti, Katja Kosec, Neža Mišmaš in Janez Mikolič.

Kako poteka naročanje na fizioterapijo v Zdravstveni postaji Mengeš

Pacienti lahko oddajo delovni nalog v Zdravstveni postaji Mengšu ali v Zdravstvenem domu Domžale, kjer poteka centralno naročanje. O terminu so obveščeni po pošti in prek SMS sporočila. Delovni nalog lahko pošljejo tudi po pošti na naslov Zdravstvene domu Domžale. Pri prvem obisku morajo pacienti ob naročeni uri počakati pri vhodu, dokler ponje ne pride terapevt. Trenutna čakalna doba za »zelo hitre« paciente (večinoma po poškodbah in operacijah) je 3 oziroma 4 dni, za »hitre« 4 mesece in za »redne« 6 mesecev, kar je zaenkrat vse znotraj strokovnih priporočil. Čakalna doba je sicer najbolj odvisna od števila pacientov, ki se naročajo na storitev.

Glede naročenih pacientov so v Zdravstvenem domu Domžale povedali, da sklano z Zakon o pacientovih pravicah izvajalec vse paciente sprejema enakopravno (po datumu oddaje napotnega dokumenta – delovnega naloga), ne glede na kraj bivanja. Občani Mengša zato pri naročanju na fizioterapijo v Zdravstveni postaji Mengeš nimajo posebne prednosti, se pa zaenkrat na fizioterapijo v Mengeš večinoma naročajo samo domačini.

Miha Ulčar; Foto: Občina Mengeš

 

Tagi