Od prenove kopališča do širitve zdravstvene infrastrukture v občini Domžale

Pregled investicijskih projektov v občini Domžale

Na nedavni novinarski konferenci sta županja Občine Domžale, mag. Renata Kosec, in direktor občinske uprave Janez Ziherl predstavila investicije, ki so načrtovane ali že potekajo. Občina Domžale se trenutno sooča z vrsto pomembnih projektov, ki bodo izboljšali infrastrukturo in kakovost življenja občanov. Med najbolj izpostavljenimi so prizidek k Zdravstvenemu domu Domžale, prenova Kopališča Domžale, izgradnja večnamenske športne dvorane v Športnem parku ter ureditev skateparka.

Zdravstveni dom Domžale

Občine ustanoviteljice Zdravstvenega doma Domžale (Domžale, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin) so soglasno podprle odločitev o nadaljevanju projekta gradnje prizidka Zdravstvenega doma v Domžalah.

Na javno povabilo za oddajo ponudb za nakup primernega zemljišča za morebitno novogradnjo je prispelo šest ponudb. Komisija je te ponudbe pregledala in dve ocenila kot najprimernejši na podlagi Študije o prostorskih potencialih za umestitev zdravstvene dejavnosti v Občini Domžale ter opremljenosti zemljišč z gospodarsko javno infrastrukturo. Za ti dve lokaciji sta bili izdelani cenitvi, ki sta pokazali, da sta ponujeni ceni v obeh ponudbah skoraj enkrat višji od vrednosti iz cenitve. Zaradi tega se občine soustanoviteljice Zdravstvenega doma Domžale niso odločile za nakup zemljišča, temveč so se odločile za nadaljevanje aktivnosti pri izgradnji prizidka k obstoječemu objektu zdravstvenega doma. Vse aktivnosti v zvezi z morebitno novogradnjo na novi lokaciji so bile ustavljene.

Foto: Karin Božič Zupančič

Naročena je novelacija Investicijskega programa iz leta 2021, ki bo predstavila novo oceno investicije. Če bodo vse občine soustanoviteljice oziroma soinvestitorke podpisale medobčinsko pogodbo o izvedbi investicije, bi lahko postopke javnega naročanja za izbor izvajalca gradbenih, obrtniških in investicijskih del začeli v drugi polovici leta 2025. Gradbeno dovoljenje za izgradnjo prizidka pa ostaja veljavno do konca leta 2026.

Na podlagi Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih 2021 do 2031 je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep, ki določa pogoje za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti. Občini Domžale se lahko dodelijo sredstva v višini 2.910.160 evrov, vsem občinam soinvestitorkam pa skupaj 4.780.800 evrov.

Projekt širitve zdravstvenega doma bo obsegal več kot 11.000 m² neto tlorisne površine. Vključuje prvo nadstropje, nizko in visoko pritličje ter dve kleti, namenjeni garaži in tehničnim prostorom. Garažni del kleti bo obsegal 168 parkirnih mest, od tega 12 za gibalno ovirane. Nizko pritličje bo v celoti namenjeno službi nujne medicinske pomoči in reševalni postaji ter spremljajočim prostorom. Visoko pritličje bo namenjeno diagnostiki, specialističnim ambulantam ter družinskim in referenčnim ambulantam, medtem ko bo prvo nadstropje v celoti namenjeno družinskim in referenčnim ambulantam.

Foto: Karin Božič Zupančič

Prenova Kopališča Domžale

Eden najbolj pričakovanih projektov je zagotovo obnova Kopališča Domžale. Po podpisu pogodbe z izvajalcem obnove Kopališča Domžale, podjetjem Trgograd d.o.o., se nadaljuje obnova kopališča. Uporabnikom bo po prenovi na voljo velik bazen dimenzij 50 x 25 metrov, ki bo pokrit z balonom in omogočal uporabo skozi vse leto. Na voljo bodo tudi otroški bazen, bazen za učenje plavanja, tobogan, garderobe, sanitarije, gostinski lokal ter drugi elementi, vključeni v končno zunanjo ureditev kopališča, kot so zunanje otroško igrišče, naprave za fitnes na prostem, oprema za igranje namiznega tenisa in badmintona, lesena tribuna ter urbana oprema, vključno s servisnim objektom.

Lani je Zavod za šport in rekreacijo Domžale na bazenu zabeležil 22.335 obiskovalcev, leta 2022 pa 20.180.

Bazen, pokrit z balonom, bo ponudil nove priložnosti za razvoj športa in rekreacije, saj bo omogočal celoletno rekreacijo in razvoj novih, tudi tekmovalnih športnih panog. S tem se bo krepila vloga in pomen športnih društev ter klubov v občini, kar bo zagotovo povečalo število športnikov ter mladih in starejših plavalnih navdušencev. Del programov, ki se bodo izvajali, bo vključeval plavalne tečaje, športne dneve in redne ure športne vzgoje ter bo namenjen vzgoji in izobraževanju, zdravstvu s preventivnimi in rehabilitacijskimi programi ter zabavno-razvedrilnim in kulturnim aktivnostim. Celotna investicija, ocenjena v investicijskem programu s postavitvijo balona, znaša 11.890.824,63 EUR z DDV po tekočih cenah, v letošnjem letu pa je v proračunu predvidenih 2.303.871 EUR.

Na območju kopališča so predhodno začeli z gradnjo nadomestne transformatorske postaje in postavitvijo začasne transformatorske postaje za čas gradnje kopališča Domžale. Dela izvaja podjetje ENERGOINVEST Gornja Radgona d.o.o., vrednost investicije pa znaša 198.787,62 EUR z DDV.

Foto: Občina Domžale

Večnamenska športna dvorana v Športnem parku Domžale

V Športnem parku Domžale potekajo dela, povezana s prenovo večnamenske ploščadi in gradnjo nove montažne večnamenske športne dvorane. Ta bo športnim navdušencem omogočila ustrezne prostore za izvajanje različnih športnih aktivnosti. Z novo dvorano bo zagotovljena urejena športna podlaga za kotalkanje, nogomet, košarko, odbojko in badminton. Z možnostjo delitve dvorane na dva ločena prostora bo omogočena tudi sočasna vadba različnim vadbenim skupinam.

Dela za Občino Domžale izvaja podjetje Lesnina MG oprema d.o.o., vrednost investicije pa znaša 1.579.242,13 evrov z DDV. Zaključek del je predviden za konec novembra.

Foto: Občina Domžale

Ureditev skateparka

V letošnjem letu je Občina Domžale pridobila pravnomočno gradbeno dovoljenje za izgradnjo skateparka v okviru Športnega parka Domžale, potem ko je bilo urejeno vse potrebno glede lastništva zemljišč določenih delov športnega parka. Zaradi previsokih ponudb, prejetih na razpisu za izbor izvajalca gradbenih del, bo Občina Domžale ponovila postopek oddaje javnega naročila. Pričetek gradbenih del je tako predviden proti koncu letošnjega leta, zaključek investicije in odprtje nove urejene športne površine pa sta načrtovana za poletje 2025. Občina Domžale se je s projektom prijavila na razpise za sofinanciranje športnih objektov v letu 2025, sredstva pa bodo sprva zagotovljena iz občinskega proračuna.

Foto: Občina Domžale

Z obnovo skateparka se bo v Domžalah pokrila potreba urbanih športov na kolesih (skiro, rolerji, skejt, BMX in druga kolesa), tako za začetnike kot tudi za bolj izkušene uporabnike. Dodatno bo skatepark omogočal izvedbo različnih športno-kulturnih dogodkov. Novi skatepark bo vseboval objekte za street in flow discipline. Vhod bo definiran kot velika ploščad oziroma trg, z vhodne ploščadi pa se bodo na različnih višinskih nivojih razvrščali osnovni street objekti. Ti se bodo nadaljevali v bolj organsko zasnovo, v katero bodo umeščeni tako street kot flow elementi. V severni del skateparka bo umeščen t.i. pool.

Foto: Občina Domžale

Vodovodi, kanalizacije in drugi projekti

Županja mag. Renata Kosec je poudarila, da investicije v vodovodno in kanalizacijsko infrastrukturo potekajo v skladu z načrti. Kar se tiče večjih gradbenih projektov, bodo nekateri zaradi zimske sezone začasno ustavljeni, nadaljevali pa se bodo spomladi. Na novembrski seji Občinskega sveta bodo pregledali rebalans proračuna za leto 2025, kjer bodo določene prioritete za prihodnje leto.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Video: Miro Pivar

Tagi