Obisk japonskega veleposlanika na Občini Domžale

Danes je na Občino Domžale obiskal japonski veleposlanik, g. Hiromichi Matsushima, spremljala ga je prva sekretarka na oddelku za kulturo dr. Sayaka Yamashita. Sprejela ju je podžupanja mag. Renata Kosec, ki jima je na kratko predstavila občino Domžale in ju ob predstavitvenem videu popeljala skozi naš kraj, njegove značilnosti in predstavila »občinsko izkaznico«.

Veleposlanik je na Občini predstavil izredno prijeten projekt. Gre za sajenje japonskih češenj v naši občini. Cilj je sajenje Sakura češnjevih dreves, ki simbolizirajo Japonsko skozi Slovenijo, prav tako pa obeležujejo spomin na olimpijske in praolimpijske igre v letošnjem letu. Namen zasaditve je tudi vzpostavitev in nadaljevanje dobrih diplomatskih odnosov, ki med Japonsko in Slovenijo trajajo že skoraj 30 let (okroglo obletnico bomo praznovali leta 2022). Prav tako je želja, da se s pomočjo zasaditve novih cvetočih dreves da še večji poudarek na vzpostavitev občanom prijetnih naravnih prostorov, ki bodo namenjeni povezovanju z naravo in tudi druženju. Ideja je tudi del projekta »podnebno ukrepanje«, ki je tudi eden izmed 17 globalnih ciljev za doseganje boljše prihodnosti. Na koncu pa je cilj tudi, da se med seboj poveže lokalno gospodarstvo, občina in lokalno prebivalstvo.

Podžupanja mag. Renata Kosec je pozdravila predstavljeno idejo in izpostavila: »Pomembno je, da krepimo vez med prebivalci, da vzpostavljamo zelene površine in skrbimo za okolje. Projekt predstavlja vse to in zagotovo se bomo nanj odzvali pozitivno. Ob enem dajemo pozitivno sporočilo tako občanom in občankam, kot tudi vsem preostalim državljanom in državljankam. Poiskati bo potrebno ustrezno lokacijo, kjer bi projekt sajenja češenj lahko realizirali, občanom in občankam pa ponovno ponudili prijeten, spodbuden prostor za ustvarjanje, umirjanje in druženje.«

Upamo, da bomo projekt uspeli izpeljati že spomladi naslednje leto in da bomo tako, kot veleva prijetna praksa na Japonskem, vsako leto uspeli izpeljati tudi piknik pod krošnjami cvetočih češenj.

Občina Domžale; Foto: Alenka Klinar

Tagi