Občine Domžale, Lukovica in Trzin združile moči za postavitev sončnih elektrarn

V občinah Domžale, Trzin in Lukovica se namerava postaviti dvanajst sončnih elektrarn in s tem namenom so podali skupno prijavo na javni razpis za postavitev sončnih elektrarn na javnih objektih.

Po poročanju časnika Delo je konzorcij občin Domžale, Trzin in Lukovica kandidiral na razpisu ministrstva za okolje, prostor in energijo za pridobitev finančnih sredstev za postavitev sončnih elektrarn na javnih ustanovah. Za skupno prijavo so se odločili županji Občine Domžale mag. Renata Kosec, Občine Lukovice mag. Olga Vrankar in župan Občine Trzin Peter Ložar odločili, ker posamezne občine ne izpolnjujejo pogoja za pridobitev javnih sredstev.

Javni razpis za sofinanciranje gradnje sončnih elektrarn na javnih stavbah in parkiriščih, ki ga je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo objavilo v marcu, je namenjen projektom z najmanj 1000 kWp nazivne moči, realiziranim v obdobju od leta 2024 do leta 2026. Na zgoraj omenjenem ministrstvu so prejeli prijave iz štirinajst občin, višina finančnih sredstev, ki so na voljo, je 20 milijonov evrov. Predvidena so tri odpiranja prispelih ponudb, vlogo je konzorcij Občine Domžale, Lukovice in Trzina oddal že na prvem roku. Drugi rok za prijavo bo potekel v začetku septembra, tretji pa oktobra.

Predvidene lokacije sončnih elektrarn

Konzorcijska pogodba vsebuje predvideno gradnjo sončnih elektrarn v vseh treh občinah. V domžalski je gradnja sončnih celic, s skupno nazivno močjo 881,76 kWp, predvidena na Zdravstvenem domu Domžale ter Osnovnih šolah Venclja Perka, Domžale, Ihan, Dob in na OŠ Preserje pri Radomljah.

V občini Lukovica nameravajo sončne elektrarne, s skupno nazivno močjo 345,70 kWp, postaviti na občinski zgradbi ter na strehah vrtca Medo, OŠ Janka Kersnika in na podružnični OŠ Blagovica.

Trzinska Občina bo sončni elektrarni postavila na na OŠ Trzin in na zgradbi vrtca Palčica s skupno nazivno močjo 220,80 kWp.

Postavitev omenjenih sončnih elektrarn v vseh treh občinah je ocenjena na  1,72 milijona evrov z DDV, od tega občine računajo na povrnitev 75 odstotkov vloženega denarja.

S sončnimi elektrarnami do zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida

Sončne elektrarne se bodo gradile v okviru projekta Zeleni prehod in po besedah vodstva vseh treh občin naj bi se emisije ogljikovega dioksida na letni ravni zmanjšale v občini Domžale za 413 ton, v občini Lukovica za 162 ton in v občini Trzin za 103 tone. Tako bi Občine na ta način lahko prihranile okoli 41.000 evrov na leto.

Postavitev sončnih elektrarn na vrtce in šole

Ministrstvo za šolstvo ne nasprotuje postavitvi sončnih elektrarn na šolah in vrtcih, saj pravijo, da so Občine njihove ustanovljiteljice in zato so v njihovih pristojnostih tudi financiranje, gradnja in vzdrževanje.

Vir: delo.si

Karin Božič Zupančič; Foto: Image by atimedia from Pixabay

Sorodni prispevek:

Občinski svet Občine Domžale potrdil Investicijski program za Zeleni prehod

Tagi