Občina Moravče, Industrija apna Kresnice in krajani Dešna podpisali Sporazum, ki zagotavlja razvoj, delovna mesta in varuje okolje

V sredo, 30. novembra 2022 so na sedežu Občine Moravče župan dr. Milan Balažic, direktor Industrije apna Kresnice (IAK) Andraž Lipolt in predstavnik Krajevne skupnosti Marko Jančar podpisali Sporazum, ki zagotavlja reševanje problemov z varovanjem okolja in zdravega življenja ljudi ob kamnolomu Ušenišče, hkrati pa podjetju omogoča razvoj in nova delovna mesta.

Sporazum je plod večmesečnih pogovorov in pogajanj med vsemi stranmi, zato lahko služi za vzor pri reševanju drugih okoljskih problemov Občine Moravče. IAK se s Sporazumom zavezuje k posodabljanju tehnologije, prepovedi odlaganja industrijskih odpadkov in varnemu načinu dela.

Občina Moravče bo v najkrajšem možnem času lastniško prevzela cesto Dešen-Zapodje in poskrbela za njeno rekonstrukcijo. Ustanovljen je skupni Koordinacijski odbor, ki ga sestavljajo župan, direktor IAK in predsednik Krajevne skupnosti Dešen. Ta odbor bo bdel nad izpolnjevanjem Sporazuma in sproti razreševal morebitne težave. Vse spore bodo podpisnice Sporazuma reševale sporazumno in v dogovoru. S podpisom tega Sporazuma je Občina Moravče okoljsko bolj zaščitena in oskrba z vodo varnejša, kot je bila doslej.

Petra Petravič; Foto: Občina Moravče

 

Tagi