Občina Lukovica na Festivalu za 3. življenjsko obdobje

Od srede, 27. septembra do petka, 29. septembra 2023, je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal že 22. Festival za 3. življenjsko obdobje, katerega se je v letošnjem letu udeležila tudi Občina Lukovica s svojimi društvi in lokalnimi ponudniki.

Na razstavnem prostoru so v treh dneh sodelovali: Čebelarsko društvo Lukovica, Društvo podeželskih žena Blagovica – Trojane, Društvo upokojencev Lukovica, Gasilska zveza Lukovica, Kulturno umetniško društvo Fran Maselj Podlimbarski in Šahovsko društvo Črni graben.

Prvi dan so si obiskovalci lahko ogledali čudovite izdelke rokodelk in likovnikov iz Društva upokojencev Lukovica, imeli so tudi priložnost ustvariti svojo voščilnico. Člani Čebelarskega društva Lukovica so pripravili pravo medeno doživetje. Svoj del stojnice so opremili s panjskimi končnicami, poleg katerih so se postavili v svojih imenitnih čebelarskih uniformah. Čebelarji so obiskovalce seznanili o pozitivnih učinkih uživanja medu in jim ponudili priložnost za okušanje bogatih medenih izdelkov.

Članice Društva podeželskih žena Blagovica – Trojane so v drugem dnevu festivala postregle z domačimi dobrotami. Obiskovalci so svoje brbončice lahko razvajali ob pokušanju izvrstnega domačega jegra in flancatov, narejenih izpod rok članic društva. Rokodelke iz Društva upokojencev Lukovica so razstavile svoje nove izdelke in tudi v drugem dnevu nudile priložnost obiskovalcem, da se naučijo izdelave rokodelskih izdelkov.

Na Odprtem odru je imela nastop tudi Godba Lukovica, ki je poskrbela za odlično vzdušje v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

Zadnji dan festivala so se pridružile članice Kulturno umetniškega društva Fran Maselj Podlimbarski – preužitkarice, z razstavo svojih izdelkov, narejenih iz slame in ostalih materialov. Poleg razstave so članice tudi na razstavnem prostoru pletle kite, iz katerih so nastali čudoviti slamniki, košarice, zapestnice in številni drugi izdelki. Obiskovalci so z občudovanjem opazovali preužitkarice, številnim je ta dejavnost vzbujala tudi prijetne občutke nostalgije.

Na razstavnem prostoru naše občine sta se pod okriljem Gasilske zveze Lukovica, pridružila tudi dva gasilca. Predstavila sta delovanje AED defibrilatorja in ozaveščala o pravočasnem ukrepanju ob zastoju srca. Udeleženci so lahko na lutki obnovili znanje temeljnega postopka oživljanja.

Člana Šahovskega društva Črni graben sta svoj del stojnice opremila kar s šahovnico in mimoidoče izzvala, da preizkusijo in v eni potezi zmagajo partijo. Pri igri so imeli možnost sodelovati vsi, tako poznavalci šaha, kot tudi tisti, ki šahovskih pravil ne poznajo.

Obiskovalcem festivala smo s ponosom predstavljali našo občino in jih povabili k obisku. Veliko zanimanja je vzpodbudilo tudi kolo sreče, ki je lahko srečne dobitnike popeljalo do mamljivih nagrad, kot so trojanski krofi, ročna dela rokodelk, itd.

Ponosni smo na naša društva in lokalne ponudnike. S skupnimi močmi in z domačnostjo smo ogreli srca številnim obiskovalcem, hkrati pa nekatere, vsaj za trenutek, vrnili v čarobne otroške dni.

Avtor: Občina Lukovica; Foto: Občina Lukovica

Tagi