Občina Domžale v Rebalansu proračuna za leto 2023 zagotovila sredstva za dežurnega zobozdravnika

V soboto, 8. aprila 2023, bo z delom pričel dežurni zobozdravnik za otroke, mlade in starejše v Zdravstvenem domu Domžale.

Mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, je pojasnila: »S strani občank in občanov smo prejeli več pobud za vzpostavitev dežurnega zobozdravnika za otroke, mlade in starejše v Zdravstvenem domu Domžale. Pobude smo sprejeli, saj je dostopnost zdravstvenih storitev pomemba za kvaliteto bivanja v vseh starostnih obdobjih. Sredstva za ambulanto dežurnega zobozdravnika v sobotah smo tako zagotovili v okviru Rebalansa Proračuna Občine Domžale za leto 2023, ki je bil sprejet na marčevski seji Občinskega sveta Občine Domžale. Prvič bo dežurni zobozdravnik za otroke, mlade in starejše na voljo že to soboto, 8. aprila 2023, in sicer od 8.00 do 13.00. Razpored za prihodnje sobote bo objavljen na spletni strani zdravstvenega doma.«

V preteklih letih je bil za občanke in občane Občine Domžale najbližji dežurni zobozdravnik v Mestni občini Ljubljana, kjer so v dežurni ambulanti sprejeli nujne primere in sicer puljenje zob; rezanje tkiva ob ognojku; odpiranje bolečega zoba za dreniranje gnoja, ki je ob zobni korenini ter posege za prekinitev hudih vnetij in bolečin, krvavitev in poškodb v predelu zob ali ustne votline. Obvezno zdravstveno zavarovanje je v dežurnih zobozdravstvenih ambulantah izven občine Domžale zagotavljalo plačilo zgoraj omenjenih nujnih zobozdravstvenih storitev samo za občanke in občane občine v kateri je bila ambulanta, drugi pa so morali storitve plačati po ceniku. Z odprtjem ambulante dežurnega zobozdravnika v Zdravstvenem domu Domžale pa bodo nujne zobozdravstvene storitve brezplačne tudi za občanke in občane občine Domžale.

Dežurna zobozdravstvena ambulanta bo delovala ob sobotah, urnik pa bo objavljen na spletni strani Zdravstvenega dom Domžale. Mag. Renata Rajapakse, direktorica Zdravstvenega doma Domžale, se je najprej zahvalila občini za razumevanje in razporejena sredstva v rebalansu proračuna ter dodala: »Skupaj s sodelavci si prizadevamo, da bi prebivalke in prebivalci občin naših ustanoviteljic imeli kar največ storitev organiziranih znotraj Zdravstvenega doma Domžale. V zadnjih dveh letih smo tako odprli ambulanto za obravnavo duševnih stisk starejših, ambulanto za obravnavo duševnih stisk mladostnikov, dodatno fizioterapijo v Zdravstveni postaji Mengeš in kardiološko ambulanto. Pridobili smo tudi dodatne programe na področju družinske medicine, pediatrije, ginekologije in zobozdravstva. Že dalj časa smo si prizadevali tudi za ponovno vzpostavitev dežurnega zobozdravnika ob vikendih v Zdravstvenem domu Domžale. Mag. Renata Kosec je že kot podžupanja podpirala nove programe in veseli smo, da se je tako odločila tudi v tem primeru.« Opozorila je tudi, da bo ambulanta dežurnega zobozdravnika izvajala le nujne zobozdravstvene storitve, vso nadaljnje zdravljenje pa bodo pacientke in pacienti urejali pri svojem osebnem zobozdravniku.

Za tesno in vzajemno sodelovanje se je zahvalila tudi mag. Renata Kosec: »Dostopnost zdravstvenih storitev je pomembna za kvaliteto bivanja v vseh življenjskih obdobjih in vesela sem, da smo skupaj z zdravstvenim domom uspešni pri organiziranju in uvajanju novih ter širitvi obstoječih zdravstvenih storitev. Dogovorjeni smo, da bomo na tem področju aktivni tudi v prihodnje. Seveda je za izvajanje zdravstvenih storitev pomembna tudi primerna infrastruktura. Z ekipo smo intenzivno pristopili tudi k urejanju tega področja. Pričakujemo, da bomo imeli nove informacije v zvezi s tem že konec aprila, v začetku maja.« Spomnila je, da je Občina Domžale skupaj z občinami ustanoviteljicami Zdravstvenega doma Domžale pristopila z projektu gradnje prizidka in podzemne garažne hiše: »Idejni projekt je bil zastavljen že pred leti, zato je nujno, da resno pristopimo in naredimo vse potrebne korake za čim hitrejšo rešitev ter za zagotovitev primerne infrastrukture za izvajanje zdravstvenih storitev.«

Občina Domžale

 

Tagi