Občina Domžale je tudi v letu 2017 nadaljevala z obnovami vodovodnega in kanalizacijskega sistema

Za varno oskrbo s pitno vodo in čisto okolje

Za zagotavljanje kakovostnega, urejenega in čistega bivalnega okolja sta čista pitna voda iz vodovoda in urejeno odvajanje odpadne vode bistvenega pomena. O delovanju vodovodnega in kanalizacijskega sistema ne razmišljamo, dokler je njuno delovanje nemoteno. Vendar pa je za nemoteno delovanje obeh sistemov potrebna vsakodnevna skrb, kar pomeni redna vlaganja v obnove in vzdrževanje obeh sistemov. Občina Domžale je tudi v letu 2017 nadaljevala z obnovami vodovodnega in kanalizacijskega sistema. Do konca leta bo tako v občini Domžale obnovljenih 5.587 m vodovodnega omrežja. Vrednost del na vodovodnem in kanalizacijskem sistemu v letošnjem letu pa znaša cca. 2.200.000 evrov.

Omrežnine namenjene obnovi dotrajanih kanalizacijskih in vodovodnih sistemov
Obnove kanalizacijskega in vodovodnega sistema, ki so zaradi dotrajanosti cevovodov nujne za zagotavljanje kakovostne oskrbe s pitno vodo in urejenega odvajanja odpadne vode, se financirajo iz sredstev občine, ki jih le-ta pridobi z naslova omrežnin. Podjetje Prodnik d.o.o. kot upravljavec vodovodnega in kanalizacijskega omrežja z občinami sodeluje pri pripravi letnih planov investicijsko vzdrževalnih del ter usklajuje potrebne zamenjave dotrajanih cevovodov z njihovimi službami.

Letošnje investicije na področju vodovoda in kanalizacije v občini Domžale
V okviru investicij, ki jih po pooblastilu občine vodi Javno podjetje Prodnik, bo v občini Domžale letos obnovljenih 5.587 m vodovodnega omrežja. Izvedena so bila investicijsko vzdrževalna dela na vodovodnem omrežju na Kettejevi cesti na Rodici, Šolski in Aškerčevi ulici v Dobu, Gubčevi cesti in Radio cesti v Domžalah, Koliški cesti na Viru, v Grobljah pri Biotehnični fakulteti ter na Industrijski, Brigadirski in Krožni ulici v Zgornjih Jaršah. Sočasno z obnovami vodovodov je bila izvedena tudi točkovna sanacija kanalizacije. Poleg tega je bil obnovljen vodovod na Kamniški cesti v Preserjah, Župančičevi ulici v Dobu, v Goričici pri Ihanu, na Račnem vrhu, na Vaški cesti na Homcu in vodovod Želodnik – Prevoje.

Menjava sekundarnega vodovoda v Grobljah je potekala po etapah.

»V letošnjem letu nadaljujemo tudi z obnovami objektov na vodovodnem omrežju. Zaključena je bila sanacija servisnega objekta črpališč na Mengeškem polju, kjer je bil v okviru del urejen tudi prostor, ki bo namenjen predstavitvam delovanja vodovodnega sistema osnovnošolcem. Na območju Kolovca je bil nadgrajen sistem črpališč, sočasno z obnovo vodovoda je bila izvedena nadgradnja elektro in strojne opreme na črpališču Škrjančevo, v celoti pa je bil obnovljen tudi objekt vodohrana Spodnja Brezovica pri Dobu«, so povedali na Javnem komunalnem podjetju Prodnik.

Službe podjetja Prodnika sodelujejo tudi pri pripravi dokumentacije in zagotavljajo strokovno podporo občinam pri realizaciji njihovih projektov celovite ureditve infrastrukture, in sicer v letošnjem letu v občini Domžale pri projektu obnove Opekarniške ceste v Radomljah ter pri ureditvi Jarčeve in Zupančičeve ulice.

Ogled investicijsko vzdrževalnih del na vodovodu
Kako potekajo dela, smo si tekom leta ogledali tudi na terenu in sicer smo z zaposlenimi službe za investicije Javnega komunalnega podjetja Prodnik obiskali Groblje pri Biotehnični fakulteti, Vaško cesto na Homcu in Župančičevo ulico v Dobu, kjer so potekala investicijsko vzdrževalna dela na sekundarnem vodovodnem omrežju. V omenjenih primerih je šlo za menjavo starih dotrajanih vodovodnih cevi z novimi, ki so veliko bolj zanesljive kot obstoječe, saj so narejene iz nodulirane litine, ki je litoželezo legirano z magnezijem, kar zagotavlja elastičnost cevi, obenem pa zagotavlja dolgotrajnost in tudi manj okvar na samem vodovodu, kar posledično pomeni nemoteno oskrbo s pitno vodo.

Stare dotrajane vodovodne cevi so zamenjali z novimi, ki so veliko bolj zanesljive kot obstoječe, saj so narejene iz posebne litine.

Tako kot je že običaj pri tovrstnih investicijah, so dela izvajalci na terenu izvajali po etapah, kar pomeni, da so izkop naredili na dolžini nekaj več, kot je dolga ena vodovodna cev. To pa predvsem zaradi tega, da v času del promet čim manj moten. Prav tako mora v času del vzdrževalna služba Prodnika poskrbeti za začasno oskrbo s pitno vodo. Če tega ne bi storili, bi bili stanovalci v času gradnje brez vode. Tako pa pri menjavi vodovoda vedno poskrbijo, da imajo stanovalci vodo v vsakem trenutku. Po zaključku investicije, se pravi, po položitvi novih vodovodnih cevi in zasipu, pa vsa stvar še ni zaključena. Sledi tlačni poskus, ko v cevi pod pritiskom spustijo vodo, tlak pa pri tem v cevovodu ne sme pasti. Nato sledi dezinfekcija cevi, izpiranje in vzorčenje vode, s katerim se ugotavlja ustreznost pitne vode. Vzorčenje vode opravi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Kranj in če so rezultati ustrezni, se novi vodovod lahko začne uporabljati. Nato pa sledi še asfaltiranje ceste, kjer je potekala investicija. V nekaterih primerih Občina Domžale ob obnovah vodovoda in kanalizacije izvede še dodatne investicije, kot je izgradnja pločnikov in podobno.

Po zaključku investicije v Grobljah sta tamkajšnja cesta in pločnik dobila novo obleko.

Pri investicijsko vzdrževalnih delih na sekundarnem vodovodnem omrežju na Župančičevi ulici v Dobu so morali izvajalci del premagati posebno naravno oviro. Omenjeno ulico prečka potok Rača, zato so morali pod njenim vodotokom prebiti luknjo. Prebijanje so izvedli s posebnim pnevmatskim kladivom, s katerim so poskrbeli, da je posebna cev počasi prebijala zemljišče pod potokom. Globina tega posega je zaradi same narave potoka bistveno nižja, kot v delu kjer teče sekundarna cev.

Temeljita prenova vodohrana v Brezovici pri Dobu
V Spodnji Brezovici pri Dobu smo si ogledali obnovo tamkajšnjega vodohrana. Gre za poseben zbiralnik za shranjevanje pitne vode, v katerem mora biti vedno zadostna količina vode za zagotavljanje oskrbe tamkajšnjih uporabnikov in za zagotavljanje požarne varnosti. Vodohran s kapaciteto 50 kubičnih metrov, ki je bil zgrajen leta 1987, se nahaja na ustreznem mestu z višinsko koto, ki zagotavlja ustrezen tlak vode v ceveh in s tem uporabnikom primeren tlak na vodovodnih pipah. Iz njega se oskrbuje s pitno vodo cca. 400 prebivalcev naselij Žeje, Sveta Trojica in Brezovica. Funkcionalno je objekt vodohran s prečrpališčem, ki zagotavlja še prečrpavanje pitne vode na višjo lego proti Žejam. Je betonski in večinoma vkopan v hrib, delno je viden z lokalne ceste. V zemljo pa je vkopan zaradi tega, ker zemlja zagotavlja dobro toplotno izolacijo objekta in stalno temperaturo vode v bazenu.

V Spodnji Brezovici pri Dobu so temeljito prenovili vodohran s kapaciteto 50 kubičnih metrov vode. 

V sklopu obnovitvenih del so izvedli izkop zemlje ob vseh štirih stenah zunanjega dela vodohrana, saj so objekt z zunanje strani izolirali na novo. V notranjosti vodohrana so sanirali oblogo sten vodnih celic oziroma bazena z uporabo sodobnih sanitarno neoporečnih materialov, obnovljen je bil sistem za razvlaževanje in prezračevanje, moderniziran je bil sistem daljinskega vodenja, hkrati so bili zamenjani dotrajani deli cevovoda. Objekt je po končanih delih funkcionalen in zdravstveno neoporočen. Kljub delom uporabniki niso čutili motenj oskrbe z vodo, saj so med obnovo vodo zagotavljali preko posebne cisterne, ki so jo namestili v bližini.

Iz vodohrana v Spodnji Brezovici pri Dobu se s pitno vodo oskrbuje cca. 400 prebivalcev okoliških naselij.

Zanesljivejša in varnejša oskrba s pitno vodo ter urejeno okolje
Čeprav je v času gradbenih del včasih moten vsakdan okoliških prebivalcev predvsem zaradi oteženega dostopa do objektov in hrupa, je zadovoljstvo uporabnikov po izvedenih delih toliko večje, saj obnovljeno omrežje zagotavlja bolj kakovostno, varnejšo in zanesljivejšo oskrbo s pitno vodo. »Za motenje v času gradbenih del se vsem okoliškim prebivalcem opravičujemo in se jim zahvaljujemo za razumevanje. Za zagotavljanje kakovostne oskrbe s pitno vodo in ustreznega odvajanja komunalne odpadne vode so namreč obnovitvena dela nujna, saj bo le tako čista pitna voda iz pipe še naprej nekaj samoumevnega«, so še povedali na Javnem komunalnem podjetju Prodnik.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi