Ob zaključku gostovanja podpis sporazuma o sodelovanju z mestom Hnivan

Na Občini Domžale se je 22. novembra 2023 zaključil tritedenski obisk predstavnikov mesta Hnivan. Na zaključnem dogodku sta domžalska županja mag. Renata Kosec in župan mesta Hnivan Volodymyr Kuleshov podpisala sporazumom o sodelovanju med mestom Hnivan iz Ukrajine in Občino Domžale ter o spodbujanju človekovih pravic in temeljnih evropskih vrednot, demokracije, svobode in pravne države, z namenom izboljšanja kakovosti življenja krajanov obeh podpisnikov.

Med 7. in 22. novembrom sta bila v Domžalah predstavnika mesta Hnivan v okviru projekta »Pomoč pri obnovi Ukrajine«, ki ga izvaja Center za evropsko prihodnost. V času gostovanja sta s strani pristojnih državnih institucij in mentorjev z Občine Domžale, pridobivala znanje in izkušnje s področja načrtovanja in upravljanja ter spoznavala obširen občinski sistem zaščite in reševanja.

Na zaključnem dogodku sta predstavnika mesta Hnivan pripravila predstavitev projektnih idej, ki bi se predvsem na področju krepitve pripravljenosti na naravne in druge nesreče lahko implementirale v lokalnem okolju. Poleg županje mag. Renate Kosec, občinskih mentorjev ter predstavnikov Centra za evropsko prihodnost so se dogodku pridružili tudi namestnica veleposlanika Ukrajine v Republiki Sloveniji Natalia Markevych Pritsa, pooblaščena ministrica v Sektorju za izvajanje mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Ministrstva za zunanje in evropske zadeve mag. Nataša Kos ter mladi župan Občine Domžale Aljaž Praznik.

Županja Občine Domžale mag. Renata Kosec je ob zaključku gostovanja izrazila zadovoljstvo s priložnostjo za sodelovanje v mednarodnem projektu Centra za evropsko prihodnost in za sodelovanje z mestom Hnivan tudi v prihodnje. »Veseli me, da smo imeli priložnost gostiti predstavnika mesta Hnivan in predstaviti naš občinski sistem zaščite in reševanja. Verjamem, da bodo pridobljeno znanje in izkušnje v Hnivanu lahko v veliki meri prenesli v lokalno okolje in tako okrepili področje odzivanja na naravne in druge nesreče. Sodelovanje v projektu je spletlo nove prijateljske vezi, ki se jih bomo trudili ohranjati tudi preko novih projektov in vzajemne podpore,« je povedala županja.

Občina Domžale je v sklopu projekta organizirala predstavitev zelo dobro razvitega in obsežnega sistema zaščite in reševanja ter obisk enot Civilne zaščite Občine Domžale. Delovanje javne gasilske službe je bilo gostoma predstavljeno s pomočjo praktičnih prikazov postopanja v primeru naravnih ali drugih nesreč ob obiskih PGD Domžale – mesto in PGD Studenec, Centra za zaščito in reševanje, Društva za raziskovanje jam »Simon Robič« Domžale, Alpinističnega odseka pri Planinskem društvu Domžale, enote prve pomoči Civilne zaščite, Radiokluba Domžale, Kinološkega društva Domžale, Območnega združenja Rdečega križa Domžale ter Rodu skalnih taborov Domžale. Gosta sta z zanimanjem spoznavala tudi delovanje Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik, vključenost poklicne gasilske enote v podjetju Helios TBLUS d.o.o. ter Zdravstveni dom Domžale.

Občina Domžale; Foto: Jure Gubanc

Tagi