Ob svetovnem dnevu hrane

Ob svetovnem dnevu hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, si je županja Občine Domžale mag. Renata Kosec ogledala, kako na Osnovni šoli Venclja Perka poteka prenova šolske kuhinje in obiskala edinstveno kuhinjo »Pokušina na Rodici«, ki deluje pod okriljem Etri skupine, Zadruge Allium in gostuje v prostorih Biotehniške fakultete na Rodici pri Domžalah.

Globalno odvržemo tretjino hrane, proizvedene za prehrano ljudi. V Sloveniji se na leto zavrže povprečno 68 kilogramov hrane na prebivalca, največ v gospodinjstvih, kar med drugim pomembno vpliva na gospodarsko, družbeno in okoljsko trajnost prehranskih sistemov.

»Pokušina na Rodici« je primer inovativne kuhinje, kjer se hrane ne meče stran in v kateri se jedi kupuje z namenom. Gre namreč za primer krožnega gospodarstva in zgodbo, v katero se povezujejo posamezniki in podjetja z donacijami ali z nakupom za trajnostno prihodnost. V Etri Mini tovarni iz podarjenih slovenskih pridelkov in presežkov hrane pripravljajo zdrave in okusne obroke, ki so naprodaj v njihovih prostorih na Biotehniški fakulteti na Rodici in na ljubljanski tržnici v Učilni okusov, možna je tudi dostava v pisarno, na dom ali pa nakup s študentskimi boni. Izdelke lahko kupimo zase ali pa kupljene izdelke preko Etri skupnosti podarimo naprej komurkoli.

Mini tovarna, kjer dajejo hrani novo vrednost, deluje od letošnjega aprila. Rezultat njihovega zavzetega dela so razni izdelki v trajnostni embalaži: od zvitkov, sendvičev, juh Glash, solat, pit do marmelad, granol, čaja in čičerikinega sladoleda.

Z obiskom na Rodici je želela županja mag. Renata Kosec izraziti podporo Etri skupnosti in vsem udeleženim v projektu, ki si z malimi, enostavnimi koraki prizadevajo za spreminjanje navad, načrtovanje pridelave in za predelavo hrane ter spodbujajo k razmisleku o pomenu preudarnega ravnanja s hrano. Napovedala je, da bodo na Občini v kratkem potekali pogovori na temo prehrane tako s predstavniki Etri skupnosti kot tudi domžalske izpostave Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in drugimi deležniki.

Občina Domžale

Tagi