Ob svetovnem dnevu boja proti trgovini z ljudmi: Žrtve trgovine z ljudmi so med nami

30. julij je Svetovni dan boja proti trgovini z ljudmi. Po ocenah je na svetu približno osem milijonov ljudi, ki so žrtve trgovine z ljudmi, med njimi pa je vsak peti otrok.

Ob Svetovnem dnevu boja proti trgovini z ljudmi se pogosto spomnimo na tiste, ki so izgnani, ugrabljeni ali izkoriščani – begunce in žrtve trgovine z ljudmi. Te tragične zgodbe se ne odvijajo le v državah daleč od nas, temveč tudi tukaj, pri nas v Sloveniji, pa tudi v sosednjih državah.

V juniju smo obeležili svetovni dan beguncev, ki je letos še posebej izpostavil potrebo po večji solidarnosti v Evropi. Število konfliktov po svetu narašča, kar vodi v vse večje število ljudi, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove. Ta številka je že dosegla zgodovinsko najvišje ravni in se bo, kot kaže, v prihodnje še povečevala. Po ocenah naj bi bilo leta 2024 po svetu prisilno razseljenih kar 120 milijonov ljudi, kar je zaskrbljujoč podatek, ki napoveduje še hujše razmere. UNHCR predvideva, da bo leta 2025 potrebo po preselitvi imelo več kot tri milijone ljudi, kar predstavlja 20-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2024.

Podnebne spremembe, ekstremni vremenski pogoji ter vojne in nasilje vse pogosteje povzročajo migracije, saj ljudje bežijo pred revščino in nevarnostmi. V iskanju boljšega življenja se mnogi znajdejo v nečloveških razmerah, kjer so izpostavljeni izkoriščanju, kar pogosto vodi v trgovino z ljudmi. Ta oblika izkoriščanja, ki jo zaznamujemo 30. julija, ostaja donosen posel za izkoriščevalce, čeprav gre za hudo kršitev človekovih pravic.

Slovenska karitas, ki že od leta 1996 pomaga žrtvam trgovine z ljudmi, je letos oskrbela šest oseb, ki so bile izkoriščane v gostinstvu in spolni industriji. Več kot polovica žrtev v EU so državljani EU, vendar se povečuje tudi število žrtev izven Evrope. Slovenska karitas poziva k pozornosti in ozaveščanju o trgovini z ljudmi ter začenja kampanjo na družbenih omrežjih, kjer bodo delili informacije o znakih in zaščiti pred to grožnjo.

Nekaj nasvetov s strani Karitasa, za zaščito pred trgovino z ljudmi:

  • Ne deli svojih fotografij in osebnih podatkov z ljudmi, ki jih ne poznaš osebno.
  • Ostani na varnih spletnih mestih in ne zaupaj sumljivim ponudbam.
  • Blokiraj povabila neznancev, še posebej, če te nadlegujejo ali zahtevajo osebne podatke.
  • Ne vstopaj v avtomobile znancev ali neznancev brez vednosti staršev ali prijateljev.
  • Bodi previden, če te nekdo vabi na neznane kraje z neznanimi ljudmi.
  • Ne sprejemaj pijače od neznancev.
  • Preden sprejmeš delo, se pozanimaj o verodostojnosti ponudbe in bodi pozoren na pasti.

Nina Orehek, Karitas, Foto: Canva

Tagi