Nova plezalna stena že služi svojemu namenu

Na garažni hiši center Domžale P + R je zrasla plezalna stena. Delo, ki ga je izvedlo podjetje PS 49 d.o.o. (Pivka) je financirala Občina Domžale in je vredno cca 45.000 €. Plezalna stena v parku Masljeva ulica Domžale se nahaja na vzhodni fasadi garažne hiše center Domžale P+R, kot dodatna ureditev parka.

Uradno odprtje plezalne stene je potekalo na prvi junijski dan. Zaradi nestanovitnega vremena sicer brez predvidenega programa, so pa pod budnim očesom inštruktorjev Alpinističnega odseka Planinskega društva Domžale, svoje prve alpinistične podvige na novi steni prikazali njihovi najmlajši člani.

Na Občini Domžale so povedali, da je visoka plezalna stena namenjena širšemu krogu uporabnikov vseh starosti za trening tako začetnikom, aktivnim plezalcem kot tekmovalcem in prirejanju tekmovanj v športnem plezanju. Stena je visoka slabih 10 metrov, plezanje pa je omogočeno do višine 8,9 m. Sidrišča na vrhu stene omogočajo, da se plezalci lahko s strehe objekta spustijo dol. Poskrbljeno pa je tudi za varnost – proda z granulacijo od 8 do 16 mm globine 40 cm. Za varovanje pri plezanju "naprej" so namenjene varovalne ploščice; prve na višini 2,7 m in naprej kot to določa standard EN 12572-1:2007.

Podžupanja mag. Renata Kosec je ob odprtju dejala, da je občina Domžale športna občina in da so z izgradnjo plezalne stene dokazali, da gledajo tudi na rekreativni šport: »Prepričani smo, da bo nova plezalna stena služila svojemu namenu. Bodo morali pa vsi plezalci skrbeti za svojo varnost oziroma bodo lahko plezali v prisotnosti inštruktorjev ali pa alpinistov. Stena je namenjena tako otrokom, mladostnikom in starejšim.«

Plezalno steno upravlja Zavod za šport in rekreacijo Domžale. Po besedah podžupanje, so se za začetek dogovorili, da bo plezalna stena odprta in na voljo za plezanje od ponedeljka do petka med 15. in 21. uro, med vikendi pa ves dan. Seveda bodo takrat prisotni inštruktorji, ki bodo skrbeli za varno plezanje »pajkov« po novi plezalni steni.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi