Najboljši športniki 2020 v Kamniku

Občina Kamnik in Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik sta na dvorišču mekinjskega samostana na slavnostni podelitvi priznanj za športne dosežke v letu 2020 in priznanj za delo v športu Občine Kamnik nagradila najboljše športnike v minulem letu. Na podelitvi priznanj v torek, 15. 6. 2021 so bili prepoznani  športni dosežki otrok, mladine in odraslih v športnih društvih za leto 2020. Nagrade najboljšim športnicam in športnikom občine Kamnik v letu 2020 so podelili župan Matej Slapar, direktor ZTŠK Rok Jarc in podžupan Sandi Uršič, dogodek je povezoval Tomaž Okorn. Vmes so za plesno in glasbeno točko poskrbele plesalke plesne šole Šinšin.

Najboljša športnica v lanskem letu je tako Maruša Mišmaš Zrimšek, najboljši športnik leta 2020 je Mitja Gasparini iz Odbojkarskega kluba Kamnik, najboljša športna ekipa Občine Kamnik pa – CALCIT VOLLEY- člani in CALCIT VOLLEY- članice.

Podeljenih je bilo 44 priznanj v več kategorijah. Priznanja so dobitnikom podelili župan Občine Kamnik Matej Slapar, podžupan Občine Kamnik Aleksander Uršič, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Rok Jarc in predsednik Športne zveze Kamnik Robert Prosen.

Bronasto priznanje Občine Kamnik za delo v športu je prejela Nataša Planko, dolgoletna ”učiteljica prvega razreda” Triatlonskega kluba Trisport Kamnik. Vsi otroci, ki so se včlanili v Šolo triatlona, so začeli svoje triatlonske ”kariere” v njenih rokah. Mnogi od njih so iz njenega naročja (včasih tudi dobesedno), že prišli v mladinske in članske vrste in postali eni najboljših slovenskih triatloncev, tudi kandidatov za Olimpijske igre. In  Nataša Planko je z vso požrtvovalnostjo in zavzetostjo to delo opravljala kar polnih 15 let. Na, ob in v bazenu, na stadionu, v gozdu, na gorskem in cestnem kolesu. Kot sama triatlonka, tudi reprezentantka in udeleženka Evropskega prvenstva v srednjem triatlonu leta 1996, trenerka triatlona in predvsem kot mama dveh triatloncev, je poznala in razumela vse težave mladih nadobudnežev in jih znala tolažiti in usmerjati ob njihovih začetniških težavah. Prva leta kot Vaditeljica triatlona, po opravljenem šolanju pa zadnjih 10 let kot trenerka.

Večina mladih kamniških triatloncev se svojih prvih treningov in nastopov spominja tudi zaradi njenih skrbnih, jasnih in podrobnih navodil.  Za to ji bodo vedno hvaležni, tako oni, kot tudi njihovi starši ter, seveda, njeni sodelavci v Trisportu.

Naj-športnica leta 2020 je Maruša Mišmaš Zrimšek za tek čez ovire. Maruša Mišmaš Zrimšek, članica ljubljanskega kluba Mass, je v letu 2020 postavila svetovni rekord na 2000 m z zaprekami v dvorani, državni rekord na 2000 m in na 3000m ter 3000 m z zaprekami. Postala je državna prvakinja na 3000m. Razglašena je bila za slovensko atletinjo leta 2020 in svetovno atletinjo meseca julija. Naj-športnik 2020 Mitja Gasparini, ki je s slovensko odbojkarsko reprezentanco osvojil dve srebri kolajni, se po enajstih letih igranja v tujini vrnil, zdaj igra za Calcit Volley. Na olimpijskih kvalifikacijah v začetku lanskega leta je Gasparini s slovensko reprezentanco moral priznati premoč Francije..

Nagrade za  Naj-športna ekipa Občine Kamnik so bili veseli člani Odbojkarskega kluba Calcit Volley Kamnik – člani in članice. Odbojkarice Calcit Volleyja so v predčasno končanem državnem prvenstvu v zadnjem krogu premagale Novo KBM Branik, s to zmago pa so tudi osvojile svoj četrti naslov državnih prvakinj. Uspeh so dopolnile še z zmago v srednjeevropski ligi in drugim mestom v pokalu Slovenije. Moška ekipa Calcit Volleyja je imela tudi v lanski sezoni visoko postavljene cilje, ki so jih na koncu v glavnem tudi izpolnili. Pokalno tekmovanje so končali na tretjem mestu, v predčasno končanem državnem prvenstvu pa je bil pred njimi le ACH Volley.

Župan Občine Kamnik Matej Slapar je iskreno čestital vsem letošnjim prejemnikom nagrad in priznanj ter jim ob tej priložnosti namenil naslednje misli in želje: »Spoštovane športnice in spoštovani športniki, spoštovani trenerji, starši in strokovni kader klubov ter društev, lepo pozdravljeni v imenu Občine Kamnik. Vsa vaša priznanja in športni dosežki so v ponos in veselje tudi nam, Kamničankam in Kamničanom. V preteklosti in tudi sedaj Občina Kamnik precej vlaga v kamniški šport, a nas še čakajo investicije, s katerimi vam bomo, kljub vsem dodatnim težkim razmeram zaradi epidemije COVID-19, poskušali korak za korakom izboljševati pogoje za treninge. Šport nam dviguje duha in nas povezuje na vseh področjih našega družbenega, kulturnega, poslovnega in seveda športnega življenja. Iskrene čestitke, najboljše in najboljši!«

Dolgoletni vodja kamniškega športa na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik Franci Kramar je čestital vsem udeleženim športnicam in športnikom za izjemne dosežke: »Zahvaljujem se vam, ker smo zaradi razmer tako pozno organizirali prireditev in ste se udeležili prireditve, čeprav ste dobili vabilo v zadnjem trenutku. prejeli zasluženo nagrado in upamo, da bodo sedaj normalne razmere za treninge in življenje.«

Županu in vodji športa se je v čestitki športnicam in športnikom pridružil tudi direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Rok Jarc: »Izjemo sem vesel in počaščen, da imam prav na začetku mojega mandata direktorja Zavoda priložnost srečati tako uspešne, srčne, predane in disciplinirane ljudi kot ste lahko samo športniki.

Danes je večer presežkov, danes je večer, ko pogledamo nazaj, na svoje rezultate. Vendar drage športnice in športniki, vaši rezultati se ne merijo le s sekundami, metri, takšnimi in drugačnimi rekordi in športnimi dosežki. Vaši rezultati so srčna predanost športu in prenos ljubezni do športa do otrok in mladine. In kot mi je povedal moj spoštovani in cenjeni kolega Franci, ki bdi nad kamniškim športom že vrsto let, ste v Kamniku v vseh področjih športa uspeli prenesti športno zavest, športno srce in duha na mlade in najmlajše. Za to vam iskreno čestitam!

Še posebno v času korone in izjemno oteženih pogojih za treninge v vseh športnih panogah sta vaši neupogljiva volja in disciplina pokazali tudi nam, ki morda nismo tako športno naravnani, kako pomembno je vztrajati, verjeti v najboljši končni izid, se poglabljati vase ter evalvirati vsak najmanjši korak – tako zdrs kot uspeh. Pokazali ste nam kako pomembno je verjeti vase in v svojo skupnost.

Obveščen sem tudi o težavah, ki jih imate s športnimi objekti in vem, da kjer je volja, je tudi pot. Želim si in prizadeval si bom, da bomo z vodstvom občine Kamnik in s Francijem iskali in našli načine, da bomo izboljševali pogoje za razvoj športa v Kamniku.

Šport je ena redkih panog, ki združuje Slovence ne glede na to ali smo »naši« ali »vaši« in prav za to vam vsi Slovenci in Kamničani dolgujemo zahvalo. Kamniški športniki in športnice ste naši najboljši ambasadorji lokalnega okolja. Hvala, ker vztrajate, hvala, ker lahko z vami podoživljamo vaše športne dosežke in srčne zmage!«

Čestitamo vsem dobitnikom priznanj za leto 2020!

Avtor: ZTŠK Kamnik; Foto: Klemen Brumec za ZTŠKK

Tagi