Na zdravstvenem domu župan odkril spominsko tablo ob 250-letnici zdravniške službe v Moravčah

Danes, 4. marca 2022, je župan Občine Moravče dr. Milan Balažic na zgradbi Zdravstvenega doma Moravče odkril spominsko tablo ob 250-letnici zdravstvene službe v Moravčah.

V svojem nagovoru je povedal, da zgodovinski viri pričajo, da je bila v Moravčah leta 1772 ustanovljena edina podeželska zdravstvena služba na Kranjskem. Glede na to, da so bili na Moravškem takrat še aktivni rudniki, si je svoje zdravniško poslanstvo za grajsko gospodo, rudarje in svobodne kmete tod našel zdravnik-kirurg Joan Mihael Schabtshitsh (Šabčič). Skupaj z ženo Jožefo sta med  leti 1772 in 1805 vodila zdravstveni dom in zdravila ljudstvo. Poleg njiju je ranocelnik Jakob Zalokar  organiziral posebno zdravstveno komisijo tako dobro, da so ga posnemali v Ljubljani in tudi širše v Avstriji.

Župan je poudaril, da je vesel, ker se visoka obletnica iz znamenite moravške zgodovine praznuje delovno: Zdravstveni dom je sredi prenove, ki ga bo posodobila in omogočila odprtje še ene splošne ambulante. Odkritja so se udeležili župan dr. Milan Balažic, direktorica Zdravstvenega doma Domžale, mag. Renata Rajapakse, dr. med. spec., podžupan Marko Kladnik, občinski svetniki Občine Moravče in diakon Janez Pavel Šuštar.

Avtor: Občina Moravče; Foto: Občina Moravče

 

Tagi