Na Zbirnem centru Dob odprli kotiček za oddajo še delujočih aparatov

Na Zbirnem centru Dob je postavljen nov kotiček za vse, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. Kotiček je označen z rumeno tablo in tako nezgrešljiv. V kotičkih se zbira aparate, ki so delujoči in primerni za ponovno uporabo: belo tehniko – pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, zabavno elektroniko – radie, zvočnike, LCD televizije in monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.

Uradna predaja kotička na Zbirnem centru Dob je potekala v četrtek, 4. novembra 2021, kjer so direktor družbe Zeos Emil Šehić, direktor podjetja Prodnik Marko Fatur, župan Občine Domžale Toni Dragar, župan Občine Trzin Peter Ložar in župan Občine Mengeš Franc Jerič podpisali tudi listine o sodelovanju na projektu Spodbujamo e-krožno. Ker sta bila županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar in župan Občine Moravče dr. Milan Balažic odsotna zaradi drugih obveznosti, bosta listine o sodelovanju podpisala naknadno.

Ob predaji kotičkov s strani družbe ZEOS, d.o.o. v uporabo na Zbirni center Dob je župan Občine Domžale Toni Dragar povedal: »Prepričan sem, da se v vsakem domu najde kakšna naprava, ki še deluje, a je ne uporabljamo več. Morda ta naprava čaka nekoga drugega, da jo spet vrne v uporabo. Spremenimo svoje navade in odložimo še delujoče naprave, ki smo se jih morda naveličali ali jih zamenjali z novimi, v nov kotiček za ponovno uporabo, ki smo ga danes skupaj z župani sosednjih občin otvorili. Naj dobro služi svojemu namenu!« 

Marko Fatur, direktor Javnega komunalnega podjetja Prodnik pa je dodal: »Veseli nas, da bomo tudi mi s postavitvijo kotička v našem zbirnem centru prispevali k zmanjševanju količine odpadkov. Količine odpadkov namreč ves čas naraščajo, med njimi pa so velikokrat tudi stvari, ki so še uporabne in bi jih marsikdo z veseljem uporabil. Vsak aparat, ki se vrne v ponovno uporabo, je zato pomemben.«

Projekt sta pozdravila tudi župan Občine Trzin Peter Ložar in župan Občine Mengeš Franc Jerič, ki je ob tej priložnosti v kotiček oddaj svoj še delujoč aparat – glasbeni stolp.

Kar 1-2 % takšnih naprav se v povprečju vsako leto najde med zbranimi e-odpadki in te po nepotrebnem končajo v predelavi materiala. Tako skrajšamo njihovo življenjsko dobo, s tem pa prispevamo k večji porabi in onesnaževanju naravnih virov, še posebej pri proizvodnji novih, ki nadomestijo stare. V družbi ZEOS verjamejo, da je najbolj trajnostni aparat vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje.

»S postavitvijo kotička za ponovno uporabo bomo naredili korak naprej k prehodu na krožno ravnanje z električno in elektronsko opremo. Pravilno ločevanje e-odpadkov je seveda zelo pomembno, poskrbeti pa moramo tudi, da bi bilo teh odpadkov čim manj. Če odslužene in še delujoče aparate predajamo v ponovno uporabo, jim podaljšujemo življenjsko dobo in posledično ustvarjamo manj e-odpadkov.« je povedal direktor družbe ZEOS, d.o.o. Emil Šehić.

Kotički se postavljajo v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! na zbirne centre lokalnih izvajalcev služb ravnanja z odpadki v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o.. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

V Sloveniji najdete kotičke zaenkrat še na naslednjih lokacijah: Zbirni center Bukovžlak (RCERO Celje), Zbirni center Mozelj (Kočevje)Zbirni center Vranoviči (Črnomelj), Zbirni center Jesenice, Zbirni center Ljutomer, CERO Špaja dolina (Grosuplje), Zbirni center Bohinjska Bistrica, Zbirni center Kranjska Gora, Zbirni center Dolga Poljana (Ajdovščina), Center ponovne uporabe Velenje, Zbirni center Suhadole (Komenda), Zbirni center Neža (Trbovlje), Zbirni center Zagorje ob Savi, Zbirni center Sevnica, Zbirni center Šmartno (Šmartno pri Litiji),  Zbirni center Spodnji Stari Grad (Krško) in Zbirni center Boršt (Brežice).

Vabljeni, da v rumeni kotiček kakšen svoj še delujoči aparat oddate tudi vi

Vabljeni vsi občanke in občani, da obiščete Zbirni center Dob, oddate v rumeni kotiček kakšen svoj še delujoči aparat, ki ga več ne potrebujete in tako poskrbite, da bo dobil novega lastnika. Vsem zbranim aparatom namreč projektni partner TSD d.o.o. skozi postopek priprave za ponovno uporabo preveri funkcionalnost in električno varnost ter jih vrne na trg po primerni ceni ali pa jih podari. Prodajno mrežo bodo organizatorji v letu 2022 razširili z vključevanjem lokalnih centrov ponovne uporabe ter spletno platformo krožnega gospodarstva. Na njej bodo potrošnike ozaveščali o možnostih koriščenja krožnih storitev in blaga s področja e-opreme ter o okoljskih učinkih krožnega ravnanja.

O projektu Life Spodbujamo e-krožno

Projekt Spodbujamo e-krožno je usmerjen v ozaveščanje ter spreminjanje navad potrošnikov in ostalih deležnikov za podaljševanje življenjske dobe aparatov. S projektnimi orodji kot so potujoča popravljalnica, spletna platforma in kotički ponovne uporabe ter organizacijo dogodkov za splošno in strokovno javnost promovira krožne poslovne modele, popravila aparatov, souporabo ter ponovno uporabo aparatov.

Miha Ulčar; Foto: Karin Božič Zupančič

Tagi