Na Šumberku odprli MTB poligon za kolesarje

Občina Domžale je na območju Šumberka uredila MTB poligona za kolesarje, kjer bo možna tudi organizirana vadba gorskih kolesarjev. Z ureditvijo takšne športnorekreacijske površine se bodo kolesarji zadrževali na enem delu Šumberka, s tem bo zagotovljena večja prometna varnost predvsem pohodnikov na tem območju. Na poligonu je več označenih prog, ki so različnih težavnostih stopenj in omogočajo varno kolesarjenje in počasno nadgrajevanje znanja. Z realizacijo projekta Občina Domžale sledi prioriteti razvoja kakovostnega bivalnega okolja.

Novo pridobitev so slavnostno odprli v petek, 15. aprila 2022. Slavnostnega dogodka so se udeležili župan Toni Dragar, podžupana Marjan Ravnikar in mag. Tomaž Deželak, svetnica Občinskega sveta Občine, Mitja Tancik, predsednik lokalnega MTB kluba Energija Team, Janez Bajda in Jan Perše iz podjetja BATT Crew – a, katero je uredilo poligon, Evgen Pevec, trener pri Energija Team, Mira Bečan, vodja Službe za turizem na Občini Domžale ter nekateri svetniki in svetnice ter občanke in občani. Seveda so se odprtja udeležili tudi kolesarji Energije Team vseh starosti, ki so se po prerezu traku veseli spustili po novi pridobitvi. Na kraju je dežurala ekipa ekipa NMP Domžale.

Vse zbrane je v uvodu nagovoril župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je predstavil začetek projekta, katero sega v leto 2018, ko na Občini Domžale sprejemali Občinski prostorski načrt ter odkupili parcele na Šumberku. Prav tako je župan povedal, da je Občina Domžale za vzpostavitev novih zunanjih površin v letu 2021 s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport prejela odločbo o sofinanciranju investicije »Kolesarski poligon na Šumberku«. “Tako smo lani jesen na območju Šumberka za kolesarje uredili poligon, kjer bo možna tudi organizirana vadba gorskih kolesarjev. Poligon bo ponujal označene kolesarske poti, ki vam bodo pomagale pridobiti veščine, ki jih potrebujete za varno kolesarjenje po MTB progah. Znanje nadgrajujte počasi, saj le tako nadgrajujete spretnost vožnje. Prvi krog naj bo spoznavni,“ je dejal župan.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik lokalnega MTB kluba Energija Team Mitja Tancik, ki se je med drugim zahvalil mag. Renati Kosec, ki jim je ves čas stala ob strani pri izgradnji poligona: “Mi smo presrečni, da smo končno uradno dobili progo, kjer bomo lahko izvajali treninge gorskih kolesarjev, kajti v naravi je vožnja z gorskimi kolesi pereč problem, saj srečevanja kolesarjev in pohodnikov ni vedno lepo sprejeto. V našem klubu mlade kolesarje zelo lepo vzgajamo, da imajo pešci vedno prednost in da morajo biti spoštljivi do vseh. Zahvaljujem se ekipi BATT Crew, ki je vložila veliko znanja in energije, veliko krat tudi nadure z zavedanjem, da dajejo ta čas za stvar v svojem domačem okolju. Zato hvala tudi Janezu Bajdi in Janu Peršetu za ves trud.“

Nekaj besed je spregovoril tudi Janez Bajda iz podjetja BATT Crew – a, ki je povedal, da ga veseli, da se je projekt uspešno realiziral »zelo sem vesel, da se je projekt uspešno realiziral: “Zahvala Občini Domžale, da nam je šla tako naproti. Še posebej se želim zahvaliti gospodu Jakopiču iz Občine Domžale, ki nam je pomagal z dokumentacijo, da se je lahko projekt realiziral. Kolesarjem želim srečno in varno vožnjo na poligonu.“

Sledilo je odprtje MTB poligona Šumberk. Trak so prerezali župan Občine Domžale Toni Dragar in Mitja Tancik, predsednik lokalnega MTB kluba Energija team in Jan Perše iz podjetja BATT Crew – a. Po slavnostnem odprtju so mladi kolesarji iz Energija Team prikazali vožnjo po MTB poligonu.

Izvajalec gradbenih del je bil BATT Crew, d. o. o. Okvirna vrednost investicije je znašala slabih 54.000 evrov, nekaj manj kot 23.000 evrov je sofinanciralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.S poligonom so predvsem otroci, pa tudi vsi ostali gorski kolesarji, pridobili lepo “igrišče” za vadbo, preden se podajo na kakšne resnejše ture in tekmovanja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi