Na Rebri nad Trojanami odprli nov razgledni stolp

Razgledni stolp na Rebri (875 m n.v.) nad Dolinami je ena izmed 13 kontrolnih točk urejene Rokovnjaške planinske poti, ki je dolga 58 km. Na poti je več točk s čudovitimi razgledi proti Alpam, kot tudi nekaj prijaznih postojank, kot je gostišče na Limbarski gori ali na Dolinah, kjer lahko kupite dnevnike Rokovnjaške planinske poti.

Stolp na Rebru je postavilo Planinsko društvo Blagovica ob svoji 10-letnici ustanovitve (2003), in sicer na mestu, kjer je nekoč že stala vojaška piramida. A v teh devetnajstih letih je zob časa leseni stolp uničil, zato so ga letos spomladi podrli, na njegovo mesto pa so postavili nov, kovinski deset in pol metrski stolp. S stolpa je čudovit razgled na zagorsko in lukoviško občino. Ob njegovem vznožju leži vas Kolovrat z dvema ohranjenima gradovoma, ki ju je upodobil že Valvasor. Iz razglednega stolpa na vrhu je pogled na Posavsko hribovje, Menino planino in Kamniško-Savinjske Alpe. Leži v subregiji Posavsko hribovje, ki je del regije Vzhodni Alpski svet. Na stolp pridemo z Dolin po Rokovnjaški planinski poti v približno 20-30 minutah zmernega tempa.

V organizaciji Občine Lukovica in Planinskega društva Blagovica je v soboto, 15. oktobra 2022, na Rebri nad Trojanami (875 m) potekalo slavnostno odprtje novega razglednega stolpa. Na prireditvi se je zbralo lepo število planincev in planinskih zanesenjakov, med drugim so se odprtja udeležili županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, podžupan občine Lukovica Vincenc Dragar, predsednik planinskega društva Blagovica Bojan Pustotnik, župnik župnije Blagovica Drago Markuš, sedem slepih in slabovidnih pohodnikov, ki jih je vodil Jurček Nowaak iz Planinske zveze Slovenije, saj smo ravno na ta dan obeležili dan bele palice.

Zbrane je po državni himni nagovorila županja mag. Olga Vrankar, ki je povedala, da nam edinstvena narava v vseh letnih časi ponuja rekreacijo in sprostitev. Zato planinska društva, reševalne skupine, pohodniške skupine različnih kategorij spadajo med najstarejše naravo ljubiteljske dejavnosti. V sodobnem času sodobna oprema omogoča široko možnost doživetij narave ljudem vseh starosti. “V naši občini imamo zelo aktivno Planinsko društvo Blagovica, na kar sem posebej ponosna. Gre za zanesljivo društvo, ki se v naši sredi čuti, ki ljudi združuje in vzgaja za varuhe narave. Varne hribovske in gorske poti, markirane tihe skrivnostne steze in druge varnostne oznake so vidno delo teh ljubiteljev narave, ki ne štejejo prostovoljnih ur in podarjenega časa. Danes v pester mozaik svoje dejavnosti vgrajujete nov prenovljen deset in pol metrski stolp, s katerega je prelep razgled. Na tem mestu se posebej zahvaljujem lastnikom te lokacije, družini Smrkolj in Prvinšek, da so nam omogočili brezplačno služnost, da smo lahko postavili novi stolp. Res iskrena hvala za to lepo gesto. Zahvala tudi našemu konstruktorju in izvajalcu Gregorju Barliču in njegovi ekipi. Zahvala gre tudi Planinskemu društvu Blagovica in njihovim članom, da smo to zgodbo uspešno zaključili. Poleg tega ste uredili tudi ozemljitev okrog stolpa in poravnali zemljino. Naj stolp služi svojemu namenu, naj postane zaščitni znak orientacijskih točk in naj dviga pogled nad dnevne tegobe, v višini, v nebo in nova obzorja. Srečno,” je povedala županja.

Predsednik Planinskega društva Blagovica Bojan Pustotnik je v svojem nagovoru povedal, da so dolgo gledali, kako zob časa razjeda prejšnji leseni stolp, dokler ni rekel zadnje besede »ne« ter se sesedel sam vase. “Želja po postavitvi novega stolpa je bila velika. Predlogi, ideje, a do odločitve je preteklo več kot leto dni. Občina Lukovica na čelu z županjo nam je prisluhnila. Lastništvo in birokracija pa seveda zahtevata svoj čas. In ta čas je sedaj. Tukaj in ta moment. Lahko rečem samo to, da je še lepši, kot sem si ga zaželel. Od danes naprej bo uradno krasil Reber in nam nudil čudovite razglede, včasih zavite v skrivnosti narave. Vse leto nas bo vabil v prepričanju, da smo naredili dobro delo. Hvala Občini Lukovica, saj bi bila takšna investicija za naše društvo prevelik finančni zalogaj. Hvala lastnikom zemljišč in poti, ki so omogočili postavitev stolpa. Hvala vsem planincem za požrtvovalno delo in tudi drugim, ki so s stroji, traktorji in kamioni pripomogli k postavitvi stolpa. Velika zahvala tudi projektantom in konstruktorju ter njegovi ekipi. Pa smo ga le dočakali. Stolp, stolp na Rebri zopet krasi okolico. Lep, večji. Pridite, da ga skupaj predamo svojemu namenu, da skupaj prerežemo trak in se veselimo, da bomo zopet uživali v razgledih z vrha, v večernih zahodih in jutranjih vzhodih, da se bomo s ponosom hvalili; »zopet ga imamo,” je s temi besedami svoj govor sklenil Pustotnik.

V nadaljevanju programa je župnik Župnije Blagovica Drago Markuš z željo, da bi stolp lepo in dolgo služil svojemu namenu in tudi za varen korak vsem planinkam in planincem po skrivnostnih poteh narave, blagoslovil stolp. Sledil je prerez traku, ki sta ga prerezala županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar ter predsednik Planinskega društva Blagovica Bojan Pustotnik. S tem dejanjem je bil dostop na stolp odprt, oba pa sta se nato napotila na vrh stolpa. V kulturnem programu na odprtju stolpa so sodelovali mladi planinci iz Blagovice in Lucija Lavrič.

Avtor Miro Pivar foto; video; Miro Pivar

Tagi