Na novinarski konferenci Občine Domžale o sklepih Občinskega sveta in povabilu Mlada županja/Mladi župan

Na Občini Domžale je v ponedeljek, 20. februarja 2023, potekala druga novinarska konferenca v mandatu nove županje, mag. Renate Kosec. Na novinarski konferenci je županja skupaj s sodelavci predstavila najpomembnejše sklepe seje Občinskega sveta z dne 16. 2. 2023, nadaljevanje že začetih investicij v občini Domžale ter institut Mlada županja/Mladi župan. 

Na zadnji seji Občinskega sveta Občine Domžale so svetnice in svetniki potrdili predlagane sklepe, med drugim za ograditev prometnega poligona v Jaršah in ureditev Skate parka v Domžalah. Svetnice in svetniki so se strinjali, da področni Zakon o cestah vsebino obravnava dovolj celostno, pregledno in jasno, zato Odlok o občinskih cestah preneha veljati. Področni zakon poleg skupnih določb, vsebuje tudi določila s področja upravljanja, gradnje, vzdrževanja in varstva občinskih cest. Posebej so določeni ukrepi v varovalnih pasovih občinskih cest, preglednost ob občinskih cestah, izvedba cestnih priključkov, prometno ureditev na občinskih cestah, zapore cest zaradi del ali prireditev na cesti, omejitve uporabe občinske ceste in obveznost vodenja podatkov o občinskih cestah. Ker 108. člen Zakona o cestah določa, da upravljavca občinskih cest določi pristojni organ občine s splošnim aktom, so občinske svetnice in svetniki sprejeli tudi Odlok o dopolnitvi Odloka o organizaciji in delovnem področju občinske uprave Občine Domžale in dopolnili 17. člen odloka, ki določa naloge Oddelka za komunalne zadeve.

V občini Domžale svetnice in svetniki z znižanjem sejnin gradijo politično integriteto

Na 3. redni seji Občinskega sveta Občine Domžale so svetnice in svetniki potrdili predlog županje, da znižajo nagrade za svoje delo.  »Svetnice in svetniki z zaupanjem, ki so ga prejeli s strani volivcev, gradijo svojo politično integriteto in eden od korakov je tudi samoomejevanje pri določanju nagrade za opravljeno delo. S svojo odločitvijo za samoomejitev so ustvarili še večje zaupanje, da so samoomejitve sposobni tudi na drugih področjih oziroma da znajo delati v javno dobro vseh občank in občanov,« je pojasnila županja mag. Renata Kosec.

Zadnja točka na 3. redni seji Občinskega sveta Občine Domžale je bil Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o plačilih oziroma sejninah občinskih funkcionarjev in članov delovnih teles občinskega sveta, drugih organov občine in organov krajevnih skupnosti ter povračila stroškov. Glavne spremembe pravilnika so povezane z ukinitvijo nadomestila za neizvedeno sejo. Po starem pravilniku so svetnice in svetniki prejemali nadomestilo za neizvedeno sejo v mesecih, ko sej ni bilo. Pomembna sprememba pa je povezana tudi z višino plačila za udeležbo na seji oziroma višino sejnin, ki se je znižala iz okvirno 160,00 evrov za 100,00 evrov. Mag. Renata Kosec je pojasnila spremembe, ki jih je predlagala v sprejem občinskemu svetu: »Odločitev za znižanje sejnin svetnicam in svetnikom Občinskega sveta Občine Domžale je eden od korakov, ki sledi našim obljubam, da bomo racionalno delovali v dobro lokalne skupnosti.« Razlika sredstev, okvirno 23.000 na leto bo vključena v participativmi proračun, kar pomeni da vračamo sredstva ljudem.

Sprejeti sklepi s področja družbenih dejavnosti

Kot je na novinarski konferenci povedala vodja oddelka za družbene dejavnosti Kristina Slapar, je bil uveden nov popust staršem pri plačilu vrtca, ki vsebuje že obstoječe rezervacije/popuste in predlagano obliko popusta v primeru odsotnosti starejšega otroka, vključenega v vrtec, zaradi novorojenca v družini.

Nadaljevanje že začetih investicij v občini Domžale

Na Občini Domžale so intenzivno pristopili k nadaljevanju državnih in občinskih projektov, ki so bili zaustavljeni. Mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, je pojasnila: »Na 3. seji Občinskega sveta Občine Domžale se je svet seznanil z lokacijsko informacijo, ki je bila sicer pripravljena že dalj časa in je pogoj za gradnjo skate parka v Športnem parku Domžale. Občinski svet bo na naslednji, marčevski seji sveta obravnaval predlog Rebalansa Proračuna za leto 2023, ki bo z prerazporeditvijo oziroma rezervacijo sredstev vključeval vse investicije v mirovanju in tudi nove investicije za katere smo ocenili, da jih lahko realiziramo do konca leta 2023.«

Med večjimi občinskimi investicijami, ki je bila že napovedana in tudi predstavljena je širitev Zdravstvenega doma Domžale. Vse aktivnosti potekajo skladno s spremenjenim terminskim planom. Zgodaj jeseni bo zaključena novelacija investicijskega programa, ki jo morajo nato potrditi občinski sveti občin ustanoviteljic. Predvideva se, da se bo gradnja začela leta 2024 in zaključila leta 2026.

Naslednja večja občinska investicija je energetska sanacija in rekonstrukcija Osnovne šole Roje. Vloga za gradbeno dovoljenje je že vložena in gradnja se bo pričela takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja. Občina Domžale ima sredstva že rezervirana v Proračunu za leto 2023, potekajo pa pogovori z drugimi občinami ustanoviteljicami, da ustrezno prilagodijo svoje proračune.

Med pomembne občinske projekte sodi tudi ureditev prostorov in pogojev za delo v vzgojno izobraževalnih zavodih v občini. Mag. Renata Kosec je povedala: »Nekaj aktivnosti v zvezi s pripravo dokumentacije za ureditev prostorov sicer že poteka, vendar pričakujem, da bomo prioritete – katere vrtce in šole se bodo prenavljale in na katerih segmentih – določili skupaj z vsemi ravnateljicami in ravnatelji vrtcev in šol v občini. Tako bomo vsi seznanjeni s planom investicij za katerega bo dosežen načelni konsenz. Prvi skupen sestanek bo v sredo, 22. februarja 2023.« Pojasnila je, da je v fazi priprave dokumentacija za rekonstrukcijo največjega vrtca v Občini Domžale, Vrtca Urša, ter da so že prejeli dokumentacijo za rekonstrukcijo Osnovne šole Preserje pri Radomljah.

Pomemben projekt, ki mu v zadnjem času namenjajo veliko pozornosti, je tudi ureditev mestnega središča v centru Domžal. Mag. Renata Kosec je že večkrat poudarila, da si vsi, tako občanke in občani kot prebivalci naselja Domžal želijo urejen center občine. Sedaj je dodala: »Z urejanjem mestnega središča bomo lahko nadaljevali, ko bomo uredili mirujoči promet v centru. Nagibamo se k ureditvi P+R con in ureditvi parkirnih mest izven neposrednega centra Domžal, v samem mestu pa k postopnem uvajanju plačljivega parkiranja.« Poudarila je, da bodo občankam in občanom z vzpostavitvijo Centra trajne mobilnosti, ki bo s postajališči za izposojo koles ponudil tudi drugo obliko mobilnosti in da si bodo prizadevali za vzpostavitev rednih medobčinskih linij trajnostnega javnega prevoza: »Vse občanke in občane bomo redno obveščali o spremembah, posebej pa bomo vodili pogovore z skupinami, ki se jih spremembe neposredno dotikajo, npr. upravniki večstanovanjskih stavb, invalidi, lastniki električnih vozil … «

V predlog Rebalansa Proračuna za leto 2023 bodo vključeni tudi drugi projekti, začetek aktivnosti za gradnjo večnamenske dvorane ob Osnovni šoli Domžale, priprava ustrezne dokumentacije za gradnjo Centra za mlade oziroma mladinskega doma in Dnevnega centra za starejše, obuditi aktivnosti za prenovo kopališča Domžale ter druge.

Povabilo postani Mlada županja in Mladi župan Občine Domžale

Občina Domžale prvič objavlja Povabilo postani MLADA ŽUPANJA IN MLADI ŽUPAN. Županja je pojasnila: »S povabilom želimo mlade vključiti v politiko in jim pokazati, da je politika lahko lepo orodje za oblikovanje naše skupnosti. Vse zainteresirane vabim, da se prijavijo.« Poudarila je, da je vloga mladih pomembna danes, ko načrtujemo prihodne korake v občini, še bolj pa bo pomembna v prihodnje, ko bodo prevzeli vodenje občine.

Kot je pojasnila mag. Renata Kosec, je pri pregledu primerov dobrih praks v tujini ugotovila, da pozitivna izkušnja na konkretnih primerih mlade uči, da je politika dobro orodje za oblikovanje njihove in s tem naše skupine prihodnosti. Prav zato se je odločila, da povabimo dva in da je mandat dvoleten. Za podporo delovanju institutu Mlada županja in Mladi župan je bila kot posvetovalno telo županje že ustanovljena Komisija za mladinska vprašanja.

Povabilo Postani mlada županja in mladi župan je namenjeno vsem mladim občankam in občanom, ki so stari od 18 do 26 let ter želijo s svojimi idejami sooblikovati prihodnost občine Domžale.

Mlada županja in mladi župan bosta lahko sodelovala na vseh, za občino pomembnih dogodkih, od protokolarnih dogodkov ob občinskem prazniku do priprave proračuna in drugih vsebin pomembnih za delovanje občine. Predvsem pa je pomembno, da bosta s svojimi smelimi idejami in drugačnimi pogledi sooblikovala prihodni razvoj občine.

Razpis bo odprt do 31. marca 2023, do 12. ure. Zainteresirani mladi jo lahko oddajo na vložišču Občine Domžale, Ljubljanska 69, 1230 Domžale, vlozisce@domzale.si. Vloge bo pregledala županja skupaj z podžupanoma in na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku predstavila Mladega župana in Mlado županjo.

Miha Ulčar, Foto in video: Miro Pivar

Tagi