Na novi rekreativni poti okoli Šumberka je že pestro

Tudi v letošnjih pozno poletnih dnevih je v občini Domžale zelo pestro. Lepo vreme izkoriščajo za gradnjo in urejanje številnih naložb, ki bodo polepšale in vplivale na kakovostnejše življenje občanov. Ena od naložb v občini Domžale, ki se gradi tudi s pomočjo evropskih sredstev, že kaže prve rezultate. Skoraj dokončana je že nova rekreativna pot okoli Šumberka.

Šumberk tako že obkroža urejena pot ob Kamniški Bistrici in Rači, med brvjo v Zaborštu in mostom na Podrečju. Pri mostu je urejen velik prostor in kot kaže, bo to parkirni prostor. Prejšnjo ozko stezico je sedaj zamenjala okoli dva metra široka peščena pot, ki bo na pogosto poplavljenih predelih utrjena s pohodnimi kamnitimi bloki. Dostopi do vodotokov bodo urejeni s kombinacijo betona, skalnih blokov in lesa. Ob urejeni plezalni steni so na obeh straneh stene že postavili počivališča z mizami in klopmi, pri prostoru za piknik ob Rači so na dveh mestih postavili mize s klopmi in kurišče. Prostor za žar pa je tudi že v fazi betoniranja.

Na vstopnem platoju ob brvi v Zaborštu, nam zaenkrat sončna ura še ne kaže točen čas ob sončnem vremenu. Toda lepo po vrsti, tudi ta bo kmalu postavljena. Na drugem bregu reke Kamniške Bistrice, ob plinski postaji in brvi čez Kamniško Bistrico pri Šumberku, pa bodo uredili počivališče z glasbenim vrtom, kjer bo mogoče s prodniki iz reke izvabljati zvok iz lesenih debel.

Saj je že sedaj, praktično na pragu jeseni čudovito na tej novi poti. Ko tako človek posedi na masivnih klopeh in se malo z mislimi oddalji od prehitrega tempa vsakdana ter ob tem zasliši ščebet ptic, ki počasi legajo h večernemu počitku, opazuje listje, ki počasi dobiva jesenke barve ter opazuje in posluša pohlevno Račo ali Kamniško Bistrico, kako šumi in se pretaka med vejami, čez skale lepo po strugi in leno teče naprej. Takrat se zaveš, da je naš tempo res prehiter. Ob tem pa med razmišljanjem mimo tebe tečejo rekreativni tekači, se sprehajajo mamice z otroci, ki bi se radi igrali v pesku, ki je tam zaradi gradbišča še na kupčkih.

Sprehajalcev je polno, tudi nekaj kolesarjev se pripelje mimo, pa navdušeni pasji ljubitelji s svojimi velikimi in majhnimi kosmatimi prijatelji. Ugotavljam, da je kljub še nedokončanosti, ta nova rekreativna pot  že zelo lepo sprejeta med ljudmi.

Kot se navaja v projektu, bo to res zanimiva in sprehajalcev polna steza, saj je bilo že včeraj precej sprehajalcev, tekačev in kolesarjev po novi poti ob Kamniški Bistrici in Rači.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi