Na najbolj kritičnih mestih Kamniške Bistrice bodo postavili montažne mostove

Visoka deroča voda, ki je s seboj nosila podrto drevje v vremenski ujmi na začetku avgusta, je močno poškodovala tri mostove na državnih cestah prek Kamniške Bistrice. Poškodovane mostove v Kamniku in Domžalah ter pri Dolu pri Ljubljani bodo v nekaj tednih začasno nadomestili montažni.

Kot so za STA povedali na Direkciji RS za infrastrukturo, bo promet na mostovih v Domžalah in Dolu stekel do konca avgusta, v Zgornjih Stranjah pa predvidoma v začetku septembra.

Dela za postavitev montažnega mostu pri Lidlu v Domžalah so se že začela

V občini Domžale je visoka deroča voda, ki je s seboj nosila podrto drevje, v vremenski ujmi na začetku avgusta močno poškodovala most čez Kamniško Bistrico pri Lidlu, zaradi česar so ga morali zapreti. S tem pa je prekinjena tudi cestna povezava Domžale-Vir.

Na Direkciji RS za infrastrukturo so za STA pojasnili, da so se dela za postavitev montažnega mostu že začela. Nadomestni most bodo postavili dolvodno od obstoječega, sprva pa je po navedbah predvidena vzpostavitev izmenično enosmernega prometa. V načrtovanju je tudi vzpostavitev dvosmernega prometa s postavitvijo dodatnega začasnega montažnega premostitvenega mostu, so dodali na direkciji.

Čiščenje mostu čez Kamniško Bistrico na Viru. (Foto: arhiv Občine Domžale)

Županja Domžal Renata Kosec je za STA dejala, da so na občini zadovoljni, saj so dela stekla hitro, najprej čiščenje in odstranjevanje naplavin, nato pa tudi vse ostalo, potrebno za postavitev začasnega mosta. Na ta način se bo razbremenilo prometno obremenjen center Domžal, kjer predvsem v času prometnih konic prihaja do zastojev.

V Zgornjih Stranjah močno poškodovani most že porušili

Deroča voda Kamniške Bistrice je poškodovala tudi most na državni cesti Kamnik–Stahovica v Zgornjih Stranjah. Most so pred nekaj dnevi že porušili, saj so bile poškodbe konstrukcije tako velike, da ga je bilo treba v celoti odstraniti. Trenutno na tem mestu poteka čiščenje struge Kamniške Bistrice. Na mestu porušenega objekta se bodo začela interventna dela za postavitev začasnega montažnega premostitvenega objekta. Izmenično enosmerni promet bo po pojasnilu direkcije vzpostavljen predvidoma v prvi polovici septembra.

Ker je bil most v Zgornjih Stranjah močno poškodovan, so ga že porušili. (Foto: InfoPot)

Priprave terena za nov začasni most na glavni cesti Šentjakob-Litija

Priprava terena za začasni montažni most poteka tudi na glavni cesti Šentjakob–Litija na odseku med naseljema Beričevo in Dol pri Ljubljani, kjer se je zaradi močno narasle Kamniške Bistrice in vejevja, ki je se zagozdilo v mostno konstrukcijo, posedel eden od nosilnih stebrov mostu. Kot so pojasnili na direkciji, na območju mostu čez Kamniško Bistrico v Dolu potekajo interventna dela za postavitev dveh začasnih montažnih premostitvenih objektov. Postavili ju bodo gorvodno od obstoječega mostu, vzpostavitev dvosmernega prometa pa načrtujejo do konca avgusta.

Priprava terena za postavitev dveh montažnih mostov na glavni cesti med Beričevim in Dolom pri Ljubljani. (Foto: InfoPot)

Župani občin Cerklje na Gorenjskem, Dol pri Ljubljani, Kamnik, Komenda, Mengeš, Moravče, Trzin, Domžale in Lukovica so sicer na urad predsednice republike, vlado ter Upravo RS za zaščito in reševanje naslovili pobudo za vzpostavitev skupne tehnične pisarne za koordinacijo in usklajevanje priprave in izvedbe sanacijskih ukrepov na povodju Kamniške Bistrice. Pisarna bi skrbela za kakovostno in hitro izvedbo sanacije in s tem zaščito pred ponovnim ogrožanjem ljudi in premoženja, predlagajo.

Miha Ulčar

 

Tagi