Moravški župan predstavil razvojne projekte, ki so v delu

Župan Občine Moravče dr. Milan Balažic je v sredo, 9. novembra 2022, predstavil tiste razvojne projekte Občine Moravče, ki so v delu. Za nekatere se še pripravljajo soglasja in dovoljenja, drugi projekti se že gradijo ali so tik pred gradnjo.

Prednost ima seveda dokončanje šolskega prizidka in športne dvorane, predvidena za 18. april prihodnje leto. Prav tako se že pripravlja razpis za izvajalca izgradnje Doma starejših občanov v letu 2023. Odprt bo spomladi leta 2024. Pospešeno se nadaljuje izgradnja optičnega omrežja, kjer se na vzhodu občine že izvajajo priklopi. Celotna občina bo novo optika dobila do poletja 2023. Zaradi prometne nevarnosti se urgentno izvaja projekt gradnje brvi za pešce ob obstoječem mostu na Drtijščici v Zalogu pri Moravčah. Pripravlja se gradnja dvigala za Zdravstveni dom Moravče.

Priprava izgradnje zahodne obvoznice mimo Moravč je v zaključni fazi in minister za infrastrukturo je že povedal, da bo umeščena v državni proračun. Z gradnjo obvoznice je povezana obnova trškega jedra Moravč. Občina pripravlja vse potrebno za gradnjo infrastrukture za Nove Moravče: gre za izvedbo projekta MO 16/18, v katerega spada tudi trgovski center Kmetijske zadruge Cerklje, varovana stanovanja in stanovanja za mlade družine. Z državno pomočjo in nepovratnimi zagonskimi sredstvi se bo prihodnje leto pospešila izgradnja obrtne cone pri Podstrani. V projektiranju je več novih asfaltiranih cest – najprej tiste, ki so zaradi financiranja šole izpadle iz programa 2022, pa tudi nove avtobusne postaje v vzhodnem delu občine. Veliko bo novih vodovodov in vodohranov, pripravlja se močnejše električno omrežje in sončna elektrarna ter nove kanalizacije.

V prihodnjih letih bo še več storjeno na področju razvoja turizma, gostinstva, prenočišč in kmetij odprtih vrat. Povečana bodo sredstva za regresiranje plačila vrtca, šolo in prevoze učencev v šole, oskrbo v domovih starejših občanov in pomoč družinam v stiski. Nabavljala se bo nova gasilska oprema in vozila – po vrstnem redu je prvo PGD Krašce. Več sredstev bo za kulturo in društva, hkrati pa bo obnovljen Kulturni dom. Pri športu ima prednost izgradnja nogometnih tribun s klubskimi prostori, obenem pa se bo postopoma razvijal zimsko-letni športno-rekreacijski centrer Belnek, ki bo obudil moravško skakalno tradicijo.

Petra Petravič; Foto: Občina Moravče

 

Tagi