Moravški župan predstavil nove investicije v boljšo oskrbo z vodo

Župan Občine Moravče dr. Milan Balažic je v ponedeljek, 24. oktobra 2022, predstavil nujne strateške investicije na področju vodooskrbe za leto 2023. Prva prioriteta je postavitev filtrske postaje na vodohranu Ples.

Letošnje izjemne padavine so pokazale, da zaradi teh prihaja do zakalitve vodnega vira in do prekomerne motnosti pitne vode, kar lahko povzroči prekinitev oskrbe z vodo v precejšnjem delu občine. Zato je nujna investicija v izgradnjo filtrske postaje, ki je ocenjena na 400.000 evrov.

Naslednja prioriteta je povečanje vodohrana Drtija oz. izgradnja novega vodohrana, saj obstoječi zaradi podvojene porabe v zadnjih letih ne zadostuje za varno in zanesljivo vodooskrbo. Ocena višine te investicije je 380.000 evrov. Tretja prioriteta pa je aktivacija vrtine Ples 2: ta investicija je že v teku, vendar bo prihodnje leto potrebno zagotoviti še 80.000 evrov proračunskih sredstev. Da bi se povečala zanesljivost vodooskrbe, so v prihodnjih letih načrtovane obnove treh vodohranov (Pogled, Globočica in Tuštanj) in več glavnih vodovodov (Stegne, Prikrnica, Moravče / Tomanova, Malova in Detelova, Gorica, Krašce, Sv. Andrej, Imenje, Češnjice, Straža in Zg. Koseze).

Trenutno so že v pripravi pogodbe o vodenju nujnih investicijskih vzdrževalnih del za vrtino Ples 2, za vodovod v Stegnah, za drugo fazo vodovoda v Prikrnici in za vodohran Drtija.

Petra Petravič; Foto: Občina Moravče

 

Tagi