Moravški župan podal finančno poročilo o gradnji prizidka šole in športne dvorane

Župan Občine Moravče dr. Milan Balažic je v petek, 25. novembra 2022 podal poročilo o poteku financiranja gradnje prizidka šole in športne dvorane.

Občina Moravče je prijavila za sofinanciranje Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport svoj gradbeni projekt. Prijava na razpis je bila uspešna, saj je Ministrstvo dne 14.1.2022 izdalo sklep o dodelitvi sredstev v višini 2,3 milijona evrov. Dne 2.2.2022 je Občina Moravče podpisala pogodbo o sofinanciranju investicije z dinamiko črpanja odobrenih sredstev: v letu 2022 v znesku 1,3 milijona evrov, v letu 2023 pa v znesku 1 milijona evrov.

Občina Moravče se je prijavila s projektom za gradnjo tudi na razpis Eko sklada za sofinanciranje gradnje skoraj nič-energetskih stavb splošnega družbenega pomena. Tudi na tem razpisu je bila Občina Moravče uspešna, saj je bila občini izdana odločba o dodelitvi nepovratnih sredstev v višini 1.2 milijona evrov. Občina Moravče je z javnim razpisom izbrala najugodnejšega ponudnika, to je podjetje VG5 d.o.o. Z VG5 je bila dne 19.10.2021 podpisana pogodba v višini 6,2 milijona evrov. Zaradi plazenja brežine in poškodbe in premika toplovoda nad šolo-pod novim vrtcem je morala občina pristopiti k interventni sanaciji, zato je bil z izvajalcem VG5 podpisan dodatek k pogodbi v znesku 456.000 evrov.

Glede na dejstvo, da gradnja prizidave šole in športne telovadnice poteka po zastavljenem terminskem planu, je Občine Moravče zaprosila Ministrstvo za finance za odobritev črpanja odobrenih sredstev v letu 2023 že v letu 2022. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je odobrilo prošnjo občine in dovolil občini črpanje drugega dela sredstev. Tako je Občina Moravče v novembru 2022 vložila zahtevek za črpanje odobrenih sredstva v višini 1 milijona evrov, ki bodo nakazana občini do konca leta 2022. Župan je ob koncu poudaril, da Občini zaradi uspešnega črpanja državnih sredstev v letošnjem letu ni bilo potrebno najeti kredita za zagotavljanje likvidnosti občinskega proračuna.

Petra Petravič; Foto: Občina Moravče

 

Tagi