Moravški občinski praznik: poklon našemu velikanu Moravčanu Juriju Vegi

Občina Moravče 23. marca v spomin na našega velikana, Moravčana Jurija Vego, praznuje svoj občinski praznik. Veliki matematik, fizik, astronom, geodet, meteorolog in častnik se je pred 270 leti rodil v vasi Zagorica pri Moravčah, ko je ta spadala v moravško občino in faro. Danes si nekateri brezuspešno prizadevajo, da bi Vego in njegov moravški rodni kraj povezali s Savsko dolino, s katero ni imel nikoli nič skupnega. Svoje namene gradijo na podlagi nelegitimne odločitve nekdanjih komunističnih oblasti, ki so vas Zagorica nepošteno odvzeli občini Moravče. Zdaj nam hočejo odvzeti tudi samega Jurija Vego, vendar jim to ne bo uspelo.

V Zagorico pri Moravčah se je še pred njegovim rojstvom preselil njegov ded, ki je živel v Sv. Trojici, ki je tedaj tudi spadala v moravško občino in faro. Tudi to moravško vas so pozneje Moravčam nepravično odvzeli. Njegov ded in njegova revna kmečka družina so bili vsi Moravčani. Jurij Vega je svoje osnovno znanje pridobil pri domačem župniku v Moravčah. Kot je znal večkrat poudariti, se je imel za Moravčana. Nikoli ni pozabil na svoj izvor in je bil nanj vedno ponosen. Tudi ko je študij nadaljeval na liceju v Ljubljani, ga je denarno podpirala moravška gospoda.

Jurij Vega je med leti 1789 in 1792 sodeloval v bojih proti Turkom pri Beogradu. Njegovo poveljstvo nad možnarskimi baterijami je odločilno pripomoglo k padcu beograjske trdnjave Kalemegdan. Župan Občine Moravče dr. Milan Balažic je v spomin na ta pomemben dogodek beograjskemu županu na obisku podaril sliko Jurija Vege. Kot znamenje večjega zavedanja Vegove vloge v srbskem boju za neodvisnost je letos februarja Pošta Srbije izdala posebno poštno znamko z motivom Jurija Vege.

Občina Moravče v županovih prostorih hrani prve izdaje Vegovih del še za časa njegovega življenja. Moravški župan je 26. septembra 2022 občino Moravče razglasil za Vegovo občino. Občina je v zadnjih letih zgradila Vegovo pot do njegovega rojstnega kraja. Poleg starega spomenika Vegi v središču Moravč, ki je bil postavljen pred 120 leti, je bil pred zgradbo Občine Moravče leta 2020 postavljen nov spomenik, ki s silhueto kraterja Vega na Luni slavi Jurija Vego kot fizika in astronoma. Osrednja Osnovna šola v Moravčah od nekdaj nosi ime Jurija Vege: skladno z njegovim zanimanjem vzpodbuja predvsem poučevanje naravoslovnih predmetov. 2. decembra lani pa so moravški veterani vojne za Slovenijo razvili bojni prapor Jurija Vege. Slavnostna akademija, ki jo Občina Moravče v Kulturnem domu Moravče organizira danes zvečer ob 19.uri, je posvečena našemu moravškemu in slovenskemu velikanu Juriju Vegi.

Avtor: Občina Moravče; Foto: Občina Moravče

 

Tagi