Miren shod v Kamniku in javno pismo ministrici za zdravje

Nujna medicinska pomoč Kamnik

V ponedeljek, 19. februarja 2024, so se občanke in občani samoiniciativno zbrali pred Zdravstvenim domom dr. Julija Polca Kamnik in z mirnim shodom opozorili na nestrinjanje in ponovni, že tretji poskus ukinjanja Nujne medicinske pomoči Kamnik. Vladi Republike Slovenije in Ministrstvu za zdravje so glasno sporočili, da na noben način ne bodo dopustili slabšanja zdravstvenih storitev Zdravstvenega doma Kamnik, predvsem pa ne zmanjševanja kvalitete in obsega storitev Nujne medicinske pomoči Kamnik. Shodu, ki se ga je po neuradnih podatkih udeležilo okoli 600 občank in občanov, se je pridružil tudi župan Matej Slapar skupaj s podžupanom Občine Komenda Alešem Marinkom, podžupanjo Romano Učakar, pomočnico direktorja Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik Milena Osolnik, predstavniki Občinskega sveta Občine Kamnik.

Občina Kamnik je skupaj z Občino Komenda in Zdravstvenim dom dr. Julija Polca Kamnik že v petek, 16. februarja 2024, ministrici za zdravje dr. Valentini Prevolnik Rupel poslala odločen protest zoper napovedano ukinitev Nujne medicinske pomoči v občinah Kamnik in Komenda, v katerem smo navedli številne argumente, ki odločno dokazujejo, da mora kamniška urgenca ostati v takšnem obsegu kot jo imamo in da je nerazumno spreminjati dobro delujoči sistem. Dopis si lahko ogledate TUKAJ.

Župan Matej Slapar je zbranim pred Zdravstvenim domom dr. Julija Polca Kamnik dejal: »Iskrena hvala, da ste se udeležili tega protesta. Napovedan je bil zato, ker je Vlada sprejela Uredbo, s katero je brez naše vednosti želela reorganizirati urgentne centre. Mislim, da to ni modro dejanje, kajti začeli so reorganizirati dobro delujoči sistem na področju občin Kamnik in Komenda, ki skupaj štejeta 37.000 prebivalcev in skoraj 300 km² površine zelo dobro deluje. Z nujno medicinsko pomočjo smo občanke in občane izredno zadovoljni. Nujna medicinska pomoč Kamnik rešuje življenja, rešila je tudi mojega, zato ne bomo pustili, da se dobro delujoči sistem ruši. Zahtevamo, da se Uredbo razveljavi in če bo potrebno naj se reorganizira sistem na način, da se vsi deležniki sodelujemo pri tem tako lokalni skupnosti kot tudi Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik. Skrajno neresno je, da se dobro delujoči sistem ruši in na območjih Kamnika In Komenda ne bo zagotavljal stalne prisotnosti zdravnika. Imamo ogromno naselji in veliko hribovito območje. Ne znamo si predstavljati kako bi bilo, če bi zdravnik prihajal iz Domžal ali Ljubljane, ko štejejo ne le minute, temveč sekunde. Tega ne bomo dopustili, da nam to kdorkoli vzame. Poleg hribovitih predelov, moramo vedeti, da je v Kamniku prisoten zavod CIRIUS, ki je od Nujne medicinske pomoči oddaljen zgolj 100 metrov, prihod iz Domžal bi lahko marsikoga ogrozil, prav tako pa oba doma starejših občanov obeh občin. Tukaj je nujno potrebna prisotnost zdravnika. Prejšnja ministra sta zadevo ustavila in vztrajali bomo, da nam tudi ta vlada ne sme vzeti Nujne medicinske pomoči Kamnik.«

Odgovor na naše nestrinjanja ter na nestrinjanje naših občank in občanov bomo prejeli v sredo, 28. februarja 2024, ko se bo župan Matej Slapar skupaj z županom Občine Komenda Jurijem Kernom in direktorjem Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. med, Sašem Reboljem srečal s predstavniki Ministrstva za zdravje.

Besede, ki so bile s strani Ministrstva za zdravje izrečene preko medijev, so le pesek v oči, zato smo se odločili, da napišemo javno pismo ministrici in od nje zahtevamo javna in jasna pojasnila vam, občankam in občanom naših dveh občin. Pismo si lahko preberete TUKAJ.

Avtor: Občina Kamnik; Foto: Občina Kamnik

Tagi