Obujeni spomini: Predmeti iz Pavčkove zbirke Starožitja skozi pesem in sliko

Srečanja pod slamniki v Slaminkarskem muzeju

Pedagoginja in bibliotekarka Mira Grahek je obiskovalcem ob projekciji predstavila pesmi Toneta Pavčka o starih, pozabljenih stvareh, kot sta na primer burkle in krampač, ki dandanes niso več v rabi, njegovi verzi pa so jih iztrgali iz pozabe.  Tone Pavček je namreč napisal pesmi  o starih rečeh.   Izbrane pesmi Toneta Pavčka iz pesniške zbirke Starožitja domiselno in hudomušno predstavlja predmete povezane z življenjem na kmetiji, tako v prebiranju pesmi bralci spoznavajo njihovo uporabo v preteklosti, podoživljajo življenje kmečkega človeka, se zavedajo današnjega tehnološkega, ekonomskega in družbenega razvoja in da imajo te spremembe različne (pozitivne in negativne) posledice za življenje.

V Slamnikarskem muzeju je potekal v sredo, 23. oktobra 2024 dogodek »Srečanja pod slamniki«, prvega srečanja v novi sezoni pa so povabili Miro Grahek, pedagoginjo in bibliotekarko. Pogovor je vodila Cveta Zalokar.

Tone Pavček je v zbirki Starožitja zbral pesmi o predmetih, ki počasi izginjajo iz vsakdanjega življenja mestnih ljudi. Pesmi o predmetih, ki jih je videl in uporabljal mali Tone, sedaj pripoveduje odrasel mož Tone. Pavčkove pesmi o butarah, kolovratih, pajkljih, burklah, jarmih , komatih, kozolcih in drugih predmetih je ilustriral Matjaž Schmidt. Pogovor ob dijaprojekciji raznih predmetov je potekal sproščeno, gostja Mira Grahek je namreč razdelila na kartončkih napisane pesmi Toneta Pavčka iz pesmarice med obiskovalce pogovora, ti so pa ob vsaki fotografiji kmečkega orodja prebrali pesmico o tem predmetu. Tako so se obiskovalci poučili o rabi pisane besede o številnih predmetih, ki jih je pisatelj in pesnik Tone Pavček napisal v svoji pesmarici »Starožitja«.

Tone Pavček je bil slovenski pesnik, urednik, prevajalec in esejist. Rodil se je 29. 9. 1928 v Šentjuriju pri Novem mestu. Rojen je bil kot dvojček, vendar je drugi dan po porodu umrl njegov brat. Pavčkova družina je zaradi takratnega preživljanja in dela živela ločeno. Njegova mati je bila dninarka pri bogatejših kmetih, medtem ko je oče živel v Ljubljani. V mladosti je živel na Dolenjskem, nato je odšel v Ljubljano. Tone Pavček je za svoje delo prejel veliko nagrad in priznanj, med njimi trikrat Levstikovo nagrado za mladinsko poezijo, Večernico za Majnice, Kajuhovo nagrado, Trdinovo nagrado, malo Prešernovo nagrado, veliko Prešernovo nagrado za pesniško zbirko Dediščina, Goranovo plaketo, nagrado Mlado pokolenje ter Zmajevo nagrado.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar; Video: Miro Pivar

Tagi