Ministrica Alenka Bratušek v Mengšu: “Noben občan ne sme ostati brez strehe nad glavo!”

Ministrica tudi potrdila, da bodo Domžale prioritetno dobile začasni most pri Lidlu

Naše kraje, ki so bili med bolj prizadetimi v minulih poplavah, je včeraj obiskala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Najprej se je seznanila z neslutenimi posledicami uničujočih poplav v Kamniku, sledila je Komenda, obisk na terenu pa je včeraj zaključila z ogledom vrtca in okolice v Mengšu, kjer sta jo sprejela poslanka Monika Pekošak in župan Bogo Ropotar z delegacijo.

Ministrica Alenka Bratušek je ob obisku na terenu izpostavila tudi nekaj ukrepov, ki jih je že sprejela vlada, da se razdeljevanje pomoči najbolj prizadetim lahko začne takoj. Med drugim je ministrica v Mengšu povedala: »Situacija je pravzaprav zelo slaba, to je eno od območij, ki je najbolj prizadeto. Res pa je, da je v Kamniku hudo prizadeta infrastruktura, medtem ko so v Komendi in Mengšu stanovanjski objekti. Še enkrat apeliram na vse župane, lokalne skupnosti, da absolutno nikogar ne smejo pustiti brez strehe nad glavo. Seveda bo država v nadaljevanju poskrbela za njih, predsednik je že govoril o tem, v najkrajšem možnem času bomo spremenili zakonodajo, a v tem trenutku so lokalne skupnosti, civilna zaščita na lokalnem nivoju tisti, ki morajo poskrbeti za ljudi. Država je medtem že zagotovila 10 milijonov evrov preko Rdečega Križa in Karitasa, ki jo lahko točno za te namene uporabijo.«

Alenka Bratušek je tudi poudarila, da naj ljudje ne nakazujejo denarja neposredno na račune posameznikov in družin, kar jih lahko spravi v velike finančne težave, saj bo, glede na veljavno zakonodajo, to vplivalo na njihovo plačilo dohodnine in višino socialnih transferjev. Čeprav že pripravljajo spremembo na tem področju, pa žal v tem trenutku še ne velja, zato ljudem pomagajmo preko organizacij, ki bodo lahko ustrezno pomagale.

Poskrbeli so tudi za interventni zakon, po katerem bodo občine dobile 40 % avans, ki jim bo omogočil takojšnjo pomoč za sanacijo nastale škode. Kot je povedal župan občine Mengeš, Bogo Ropotar, že ustanavljajo komisijo, ki bo poskrbela za ustrezno razdeljevanje sredstev, prav tako so povezani s Centrom za socialno delo, da bodo vsi pomoči potrebni prišli do le-te.

»Jutri se bo na izredni seji sestal Državni zbor, kjer bomo sprejemali zakon, ki bom omogočal, da bodo ljudje hitreje prišli do pomoči. Naše kraje je doletela izredno velika škoda, stanje je alarmantno in država mora pomagati v najkrajšem času. Poslanci Državnega zbora smo takoj na voljo, ko bo treba sprejeti dodatne zakone, ki bodo omogočali takojšnje ukrepanje,« pa je ob obisku ministrice izpostavila poslanka Državnega zbora, Monika Pekošak.

Med pomembni informacijami je tudi to, da sta se poslanka Monika Pekošak in ministrica Alenka Bratušek pogovarjali o mostu, ki povezuje glavno cesto na Viru pri Domžalah, kjer je ministrica potrdila, da bodo Domžale prioritetno dobile začasni most, s čimer bo ponovno vzpostavljena neposredna povezava med kraji. Gre namreč za izredno prometno cesto, ki vpliva na celotno prometno pretočnost v Občini Domžale, česar se zavedajo tudi na infrastrukturnem ministrstvu.

Miha Ulčar; Foto: Gibanje Svoboda Domžale

Tagi