Minister Uroš Brežan z županjo mag. Renato Kosec na ogledu poteka del na povodju Kamniške Bistrice

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je v petek, 8. septembra 2023, sestal z domžalsko županjo mag. Renato Kosec. Skupaj sta si na terenu tudi ogledala, kako potekajo dela na povodju Kamniške Bistrice. 

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan si je skupaj z vodjo Sektorja območja srednje Save na Direkciji Republike Slovenije za vode Tonetom Cezarjem ogledal posledice avgustovske ujme v občinah Domžale, Mengeš, Kamnik in Komenda. Sestali so se z župani in si ogledali potek intervencijskih del na terenu, predvsem čiščenje vodotokov.

V pogovoru na Občini Domžale, na katerem sta se pridružila tudi podžupana Borut Ernestl in Matej Primožič, je županja uvodoma izpostavila odlično sodelovanje z direkcijo pri urejanju struge Kamniške Bistrice in čiščenju Mlinščice. Županja je ministra seznanila s podatki o škodi na območju občine, ki jih je zbrala komisija v nedavnem popisu. Poplavljenih je bilo približno 240 objektov, od tega približno 80 odstotkov kleti,  deset odstotkov 1. etaž in deset odstotkov 2. etaž, v 15 objektih pa bivanje ni več možno. Poleg škode na bivalnih in poslovnih objektih je ujma škodo povzročila tudi na občinski infrastrukturi. V kolikor Občina Domžale ne bi skupaj z državo vlagala veliko truda v protipoplavne ukrepe skozi leta, bi bila škoda lahko še večja.

Županja je ministra seznanila s pobudo devetih županij in županov občin ob povodju Kamniške Bistrice, da se ustanovi skupna, medobčinska tehnična pisarna, v kateri bodo predstavniki občinskih uprav sodelovali z državo že pri pripravi projektov, tako da bo sanacija potekala še učinkoviteje. Kot je poudarila županja, se županje in župani zavedajo, da je potrebno prevzeti pobudo in sanacijske cilje uresničevati ekipno. Poleg tega je županja spregovorila tudi o povabilu Krajevnim skupnostim, da imenujejo svojega predstavnika, preko katerega bo Občina komunicirala s krajani glede protipoplavnih ukrepov.

Minister je izrazil zadovoljstvo, da je Občina Domžale zavzeto pristopila k reševanju razmer in da se vodstvo zaveda, da morajo tudi lokalne oblasti prispevati svoj delež k doseganju ciljev. Pri tem je pomembno sodelovanje, usklajenost in zavedanje, da tako država kot občine delajo za iste ljudi, saj so hkrati državljani in občani. Minister ocenjuje, da koordinacija del na Domžalskem poteka dobro in brez motenj. Kar je poškodovala ujma, bo potrebno popraviti in tako država kot občina lahko to izkoristita kot priložnost, da se protipoplavne ureditve, ki so bile dolgo načrtovane na državni ravni, zdaj uredijo. Država bo za protipoplavne ukrepe namenila več sredstev, kot jih je bilo v ta namen namenjeno pred ujmo.

Županja mag. Renata Kosec in minister Uroš Brežan sta si na terenu ogledala, kako poteka urejanje struge Kamniške Bistrice in jeza v Nožicah, kjer je prišlo do največje škode in se pogovorila s predstavnico Krajevne skupnosti Marjeto Rode. Kot je dejal minister, je pomembno izvedeti iz prve roke, kaj se dogaja na terenu, da se je na razmere možno čim bolj učinkovito odzvati.

Karin Božič Zupančič; Foto: Rok Majhenič in arhiv Občine Domžale

Tagi