Mednarodni projekt Alpe Adria Knowledge Transfer v Domžalah

Mednarodni projekt Alpe Adria Knowledge Transfer (AAKT), ki se je v partnerstvu DVD Supetar z Brača na Hrvaškem, PGD Postojna, GZ Domžale in CZR Domžale s prvo fazo projekta pričel v lanskem poletju, ko se je kar sedemdeset gasilcev javne gasilske službe Občine Domžale v tedenskih izmenah usposabljalo na otoku Brač, je prešel v drugo fazo. Te dni se namreč v Domžalah in Postojni usposabljajo gasilci vseh petih prostovoljnih gasilskih društev z otoka Brača. Poleg samega usposabljanja je velik poudarek tudi na predstavitvi sistema Zaščite in reševanja v Občini Domžale, ki so ga hrvaški gasilci že dodobra spoznali, saj vsak večer obiščejo enega izmed prostovoljnih gasilskih društev.

V četrtek, 29. februarja 2024, so si izvedbo vaje ob »nesreči s klorom v strojnici domžalskega bazena«, ki so jo pod strokovnim vodstvo izvedli v CZR Domžale, ogledali tudi županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, predsednik GZ Domžale Matjaž Korošec in namestnik poveljnika civilne zaščite Peter Gubanc. Županja mag. Renata Kosec je pozdravila udeležence in poudarila, da je način usposabljanja prek izmenjave operativnega kadra vsekakor noviteta, novitet pa smo v domžalskem prostoru zaščite in reševanja že vajeni in na to tudi ponosni.

Usposabljanja s področja tehničnega reševanja ob prometnih nesrečah in reševanja ob nesrečah z nevarnimi snovmi so hrvaške kolege navdušila že po prvih nekaj dneh. Slovenske gasilce so lansko poletje hrvaški navdušili z znanjem, usposobljenostjo in izkušnjami pri gašenju požarov v naravnem okolju, v letošnji drugi fazi projekta, pa jim bogate izkušnje in znanja vračamo v Domžalah in Postojni. Domžalski gasilci ob vsakokratnih večjih intervencijah dokazujejo, da meje niso pomembne – bodisi naj bo to sodelovanje vseh prostovoljnih gasilskih društev in domžalske poklicne enote ob nesrečah in izrednih dogodkih v občini Domžale, ali pa lanskoletno sodelovanje domžalskih gasilcev pri odpravljanju posledic poplav po vsej Sloveniji. S projektom AAKT so meje »izbrisane« tudi med sosednjima državama.

Županja Domžal je hrvaškim gasilcem zaželela še naprej prijetno bivanje v Domžalah in Postojni, veseli pa se tudi nadaljnjega sodelovanja pri projektu AAKT.

Karin Božič Zupančič; Foto: Občina Domžale

 

Tagi