Likovni in literarni natečaj Prihodnost, ki jo sanjam je zaključen

V Centru za mlade Domžale je že trinajsto leto zapored potekal likovni in literarni natečaj. Naslov letošnjega natečaja je bil Prihodnost, ki jo sanjam. Tokrat smo mlade in mlade po duši spodbudili, da razmislijo o prihodnosti. Kako v prihodnosti vidijo svoje prijateljstvo, družino, svet, kariero …?

Skupno smo prejeli 166 del, od tega 129 likovnih del in 37 literarnih del. Na natečaju so sodelovali predšolski otroci, osnovnošolci ter dijaki, študentje in odrasli. Največja zastopanost je bila med osnovnošolci, saj so sodelovali s kar 103 deli.

Žiranti niso imeli lahkega dela. Likovna dela sta ocenila akademska restavratorka Urška Grošelj Gregorič in ilustrator Jaka Vukotič, literarna pa Tatjana Kokalj, pisateljica, in Tadeja Rode Teran, bibliotekarka v Knjižnici Domžale. Žiranta likovnih del je navdušila raznolika uporaba tehnik in kombinacija barv. Sodelujoči na natečaju so v svoja dela vključili različne teme in sporočila, od razmislekov o lastni prihodnosti, staranju, do skrbi za prihodnost našega planeta, obstoja človeka in tehnologij. Žirantki literarnih del sta izpostavili zrelo razmišljanje mladih, ki se zavedajo, da njihov čas in prihodnost prinašata številne izzive – odvisnost od socialnih omrežij, skrb za okolje, odtujenost, vojne … A ne ostajajo le pri tem, temveč v svojih delih iščejo tudi možne rešitve in kaj lahko sami prispevajo.

Likovni in literarni natečaj se je zaključil z odprtjem razstave izbranih del ter podelitvijo priznanj in nagrad, 9. maja 2024, v Centru za mlade. Razstavo si lahko ogledate v prostorih Centra za mlade do 14. junija 2024. Vabljeni!

Avtor in foto: Center za mlade Domžale

 

Tagi