Ledena pravljica na Kamniški Bistrici

Lepo soboto sem izkoristil za kratek sprehod po svežem zraku. Ker okoliščine niso dopuščale kakega daljšega ali bolj oddaljenega cilja, sem se podali kar na zeleno os Kamniške Bistrice. Če že snega letošnjo zimo kar noče in noče biti več, kot le za en dan, pa je vsaj mraz v zadnjih dneh poskrbel za malo zimskega vzdušja, saj je ustvaril čudovite ledene motive na potokih in jezerih, na rekah in slapovih. Skratka, povsod tam, kjer je voda. Medtem ko Evropo hladi arktični mraz, je taisti mraz v blažji obliki prišel tudi do naših krajev.

Sprehajalci, ki se v teh mrzlih dneh podajajo na pot po zeleni osi Kamniške Bistrice, običajno hitijo po zgornji poti, ob strugi pa nisem srečal nobenega sprehajalca. Zato vas vabim, da se z zgornje poti podate ob strugi reke, kjer si lahko ogledate posebne ledene kapnike, ki so ustvarili neverjetno ledeno pravljično pokrajino. Voda, ki teče ob drevesih in grmovjih, ki svoje vejevje razprostirajo v vodno gladino, zmrzuje tako hitro, da ustvarja ledeno pravljico. Nič koliko skulptur različnih oblik in velikosti se lahko izlušči iz ledenih umetnin, tako, da na svoj račun pridejo tudi tisti, ki si zime ne morejo predstavljati brez vsaj malo ledu. Na vejah, ki se dotikajo vode ali pa so celo potopljene v vodo, namreč te dni nastajajo posebni ledeni kapniki, ki so ustvarili izjemno ledeno pokrajino. Ker kaže, da bo še kar nekaj časa hladno, zato bodo ledeni kapniki rasli in se množili še nekaj dni.

Mraz in lepi sončni dnevi so dali reki Kamniški Bistrici čaroben pridih nedotaknjenosti, veličastno veliko galerijo, kjer so razstavljene ledene skulpture različnih velikosti in oblik. To zna narediti samo narava. Samo obiskovalce teh umetnin še narava vabi na ogled. Ves del poti se potka vije ob strugi reke Kamniška Bistrica, galerije na prostem. Igra svetlobe, vode in ledu je vabila h snemanju in fotografiranju. Pa tudi kar nekaj ptic sem srečal v grmovju in na gladini pravljične reke. Vodomci, veliki žagarji, čaplje, race mlakarice …

Če le imate nekaj več časa, si oglejte to čudovito galerijo ledenih umetnin pravljične reke v živo, saj bodo v nasprotju z milijoni let starimi kapniškimi umetninami v različnih jamah po Sloveniji, ti vodni kapniki tukaj le nekaj dni. Dokler bo mraz.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi