Ker je Mengšanom zaradi nevzdržnih prometnih razmer prekipelo, so se zbrali na protestnem shodu

Mengšanom je prekipelo do konca in sicer zaradi nevzdržnih prometnih razmer na Gorenjski, Prešernovi, Slovenski in Grobeljski cesti, saj že nekaj časa opozarjajo, da se tovorna vozila na teh cestah valijo skorajda 20 ur na dan. Pri vsem tem gre za to, država še vedno ni zgradila del manjkajoče obvoznice, katera bi na omenjenih cestah rešila pereč problem in s tem prihranila marsikateri sivi las občanom Mengša.

Ker pa se vsa stvar vleče že predolgo so se Mengšani odločili za protestni shod, ki so ga danes popoldan ob 16. uri izvedli na prehodu za pešce na križišču Gorenjske ceste z Veselovim nabrežjem. Seveda se je zaradi protestnega shoda, nekateri občani so nosili tudi transparente, na katerih so opozarjali v čem je problem, nabrala na obeh straneh Gorenjske ceste ogromna kolona vozil. »Dovolj imamo«, je bilo slišati izmed komentarjev mnogih protestnikov. Vozniki pa so se spraševali, ko smo se prebijali mimo njih z besedami: »Le kaj se dogaja?«

Vodja mengeške civilne iniciative za izboljšanje prometno varnostnih razmer v Mengšu, Jakob Reven, nam je povedal, da je problem v kaotičnem stanju, ki ga poslabšuje zlasti mednarodni tranzitni tovorni promet. Kot pravi, se je država resnosti njihovih prometnih zadreg zavedela že pred desetletji, a kljub temu še ni končala zadnjega, poldrugi kilometer dolgega odseka obvoznice, ki ohranja nevzdržne prometne razmere. »Občani še vedno poslušamo le obljube, a jim ne verjamemo več«, je poudaril Reven. Vozila se v sklenjeni koloni valijo po ozkih cestah skozi Mengeš po Gorenjski, Prešernovi, Slovenski in Grobeljski cesti skoraj 20 urna dan. Ob tem naš sogovornik še pravi, da so kolone jasen dokaz kršitve osnovnih pravic ljudi, ki živijo ob teh prometnicah. »Nevzdržen promet ogroža naše telesno in duševno zdravje, varnost, neovirano gibanje,« se strinja tudi nekaj več kot 150 članov prejšnji mesec ustanovljene iniciative s Prešernove ter dela Slovenske ceste in Veselovega nabrežja.

Vodja mengeške civilne iniciative za izboljšanje prometno varnostnih razmer v Mengšu, Jakob Reven, pravi, da imajo dovolj praznih obljub.

Na protestnem shodu je bil prisoten tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič, ki je nagovoril vse udeležence shoda. V govoru je poudaril, da je Občina Mengeš v letu 2016 še posebej intenzivno izvajala aktivnosti za izgradnjo manjkajočega dela obvoznice Mengeš. Po njegovih besedah je po začetnih težavah pri pridobivanju sogovornikov (najtežje je bilo v mesecu juniju, juliju in avgustu, ko so njihove pobude za operativne sestanke prehajale iz institucijo na institucijo) , pred kratkim le dobila zagotovilo pristojnega ministra, dr. Petra Gašperšiča, da bodo pripravljalna dela izvedena v letu 2017, manjkajoči del obvoznice pa bo v celoti zgrajen v letu 2018. Ob tem je župan tudi dodal, da je dobil zagotovilo Policijske postaje Domžale, da bo poostrila nadzor nad tranzitnim tovornim prometom na prej omenjenih cestah.

Župan Franc Jerič pravi, da so pred kratkim dobili zagotovilo pristojnega ministra, da bo manjkajoči del obvoznice zgrajen v letu 2018.

Vsi zbrani skupaj z županom Jeričem, se zavedajo, da je manjkajoči del obvoznice nujno potreben za zagotovitev varnosti v prometu, predvsem najšibkejših udeležencev, za dvig kvalitete bivanja občank in občanov ob cestah, kjer je sedaj tranzitni tovorni promet še posebej intenziven ter za preprečevanje uničevanja in propadanja cestišč, ki na tako intenziven tovorni promet niso prilagojena.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi