Katero cvetje saditi konec poletja

Čeprav visoke temperature še kako vztrajajo, pa se vseeno počasi približujemo koncu poletja in to je odličen čas za sajenje cvetja, ki bo krasilo vaš vrt v jesenskih mesecih in v nekaterih primerih celo naslednjo pomlad. V tem obdobju lahko posadite več vrst rastlin, ki so prilagojene na krajše dneve in hladnejše temperature. Tukaj je nekaj priporočil za cvetje, ki ga lahko sadite konec poletja.

1. Mačehe

Mačehe so priljubljene jesenske rastline, ki cvetijo dolgo v hladnejših mesecih. So odporne na nižje temperature in jih lahko sadite v posode, korita ali na gredice. Na voljo so v različnih barvah, kar omogoča ustvarjanje barvitih aranžmajev.

2. Hermelika

Hermelika, znana tudi kot šopek poletja, je trpežna trajnica, ki začne cveteti konec poletja in nadaljuje cvetenje v jesen. Njeni rožnati ali rdeči cvetovi so pravi magnet za metulje in čebele. Rastlina je odporna na sušo, kar jo naredi idealno za sončne gredice.

3. Aster

Asteri so eno najlepših jesenskih cvetlic, ki cvetijo v odtenkih vijolične, modre, rožnate in bele barve. Te trajnice lahko sadite konec poletja in bodo krasile vaš vrt s svojimi zvezdastimi cvetovi skozi celotno jesen.

4. Krizanteme

Krizanteme so klasične jesenske cvetlice, ki jih lahko posadite konec poletja. Na voljo so v številnih barvah in oblikah, od enostavnih cvetov do bujnih cvetnih glav. So idealne za sajenje v gredicah ali v loncih, kjer bodo cvetele vse do prvega mraza.

5. Okrasne trave

Konec poletja je tudi pravi čas za sajenje okrasnih trav, kot so pampaška trava (Cortaderia selloana), šaš (Carex) in miskant (Miscanthus). Te trave dodajo teksturo in gibanje vašemu vrtu ter ostanejo privlačne tudi pozimi, ko se njihova pernata socvetja preobrazijo v nežne, suhe strukture.

6. Nageljni

Nageljni so trpežne trajnice, ki cvetijo od pozne pomladi do jeseni. Če jih posadite konec poletja, bodo cveteli še v jesenskih mesecih, njihovi dišeči cvetovi pa bodo vaš vrt obogatili s prijetnim vonjem.

7. Ciklama

Ciklama je zimzelena rastlina, ki cveti v hladnejših mesecih, zato je odlična izbira za sajenje konec poletja. Cvetovi ciklame so na voljo v različnih odtenkih rožnate, rdeče in bele barve. Ciklama najbolje uspeva v senci ali polsenci.

8. Jesenska vresa

Jesenska vresa je še ena rastlina, ki jo lahko sadite konec poletja. Njeni drobni, vijolični ali rožnati cvetovi bodo prinesli barvitost vašemu jesenskemu vrtu. Je trpežna rastlina, ki dobro prenaša hladnejše temperature in lahko ostane lepa vse do zime.

9. Zimzelen

Zimzelen je trpežna, nizkorastoča rastlina, ki je primerna za sajenje konec poletja. Njeni vijolični, beli ali modri cvetovi bodo popestrili senčne dele vašega vrta, listje pa bo ostalo zeleno skozi celo leto.

10. Tulipani, narcise in hijacinte

Čeprav ne cvetijo takoj, je konec poletja pravi čas za sajenje čebulic tulipanov, narcis in hijacint, ki bodo zacvetele spomladi. Te rastline potrebujejo hladno obdobje za razvoj, zato jih je treba posaditi pred prvo zmrzaljo.

Sajenje cvetja konec poletja ne le, da podaljša cvetočo sezono vašega vrta, ampak tudi zagotovi barvitost in privlačnost vrta skozi jesen ter pripravi temelje za bujno cvetenje naslednjo pomlad. Pri sajenju ne pozabite zagotoviti, da imajo rastline ustrezno drenažo in dovolj prostora za rast.

Nina Orehek, foto: canva

Tagi