Katastrofalne posledice toče v Domžalah in okolici

Že štiri leta je minilo od 29. julija 2020, ko so neurja s točo močno razdejala našo občino. Tisti dan ostaja v spominu mnogih kot eden najhujših vremenskih dogodkov, ki smo jih doživeli v zadnjih desetletjih. V nekaj urah se je nad našimi kraji zgrnila temna nevihta, ki je s seboj prinesla veter, dež in uničujočo točo. Ledene krogle, velike kot orehi, so brez milosti udarjale po hišah, avtomobilih, poljih in vinogradih, pri tem pa povzročile ogromno škode.

Kar 1200 gasilcev in pripadnikov enot Civilne zaščite je v štirih dneh interveniralo na 800 lokacijah po Domžalah. Naravne nesreče so vse pogostejše in nepredvidljive, v javni gasilski službi ter sistemu Zaščite in reševanja Občine Domžale se tega zavedajo in so vedno pripravljeni za učinkovito odpravljanje posledic ter usposobljeni in dobro opremljeni. Ko pa se vsem naštetim deležnikom pridružijo sile iz bližnje in širše okolice – takrat ob sodelovanju in učinkovitem vodenju rešujemo tudi nemogoče, pravijo iz Centra za zaščito in reševanje Domžale.

Danes, ko pogledamo nazaj na ta dogodek, se spominjamo tako bolečine kot tudi solidarnosti, ki smo takrat pokazali. Toča je uničila marsikaj, a ne naše skupnosti in volje do okrevanja. Srčno upamo, da nas podobna nesreča ne bo več doletela.

Nina Orehek; Foto: arhiv Domžalca, CZR Domžale

Sorodni prispevek:

Huda ura nad domžalsko občino: Toča razbijala strehe, voda zalivala objekte …

Tagi