Kamniški občinski svet o novi sedežnici na Veliki planini

Dvosedežnica na Veliki planini, ki je pomembna povezava med zgornjo postaje nihalke na Veliko planino ter Zelenim robom in 1666 metrov visokim Gradiščem, stoji. Ustavili so jo po pregledih Sama Tofanta, inšpektorja za žičniške naprave in smučišča.

Sedežnica je namreč dotrajana, zato so se s tem problemom že konec lanskega leta soočili tudi občinski svetniki kamniškega občinskega sveta. O novem predlogu, da bi kupili rabljeno žičniško napravo za 800.000 evrov, bodo svetniki razpravljali v sredo, 15. januarja 2014, na izredni seji Občinskega sveta Občine Kamnik.

Spomnimo: sedežnico Šimnovec na Veliki planini so postavili v letu 2000 in že takrat ni šlo za novo napravo. Pred tem je namreč obratovala na Rogli pod imenom Jurgovo 1, smučarje in druge pa je začela voziti v letu 1986. Ker je sedežnica obratovala tudi v poletni sezoni, ko so našteli tudi največ prepeljanih potnikov, je moralo podjetje Velika planina kot upravljavec sedežnice zagotoviti posebne preglede naprave in to do 30. novembra lani. Rezultati niso bili najbolj ugodni. Takrat je sedežnico dokončno ustavil inšpektor Tofant.

Že spomladi 2013 so tehnične službe družbe Velika planina ugotovile, da je dvosedežnica v zelo slabem stanju. Če bi želeli zadostiti osnovnim pogojem za morebitno obratovanje, bi morali odšteti najmanj 200 tisoč evrov. Med drugim so ugotovili, da sama naprava ni bila konstruirana za teren na Veliki planini, s tem pa so se povečale obremenitve in možnosti okvar. Nekatere komponente sedežnice so še iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, sestavljena pa je iz delov različnih proizvajalcev. Zelo problematične so na primer t.i. prižeme, ki jih na trgu ni več, torej bi jih morali izdelati posebej za sedežnico Šimnovec.

Direktor podjetja Velika planina Dušan Bombač je občinskim svetnicam in svetnikom predlagal zamenjavo stare in dotrajane naprave z novo. »Pri dveh vodilnih svetovnih proizvajalcih je bil izdelan idejni projekt nove sedežnice,« je poročal Bombač. »Po presoji obeh se je družba odločila za varianto, ki je prirejena zahtevam okolja. Gre za dvo- ali štirisedežnico z odklopljivimi sedeži. Okvirna cena projekta je 2.600.000 evrov, če so na napravi nameščeni sedeži za štiri potnike, cena s sedeži za dva potnika je lahko za približno 100.000 evrov nižja.« Slišati je bilo celo ocene, da bi nova sedežnica stala od tri do pet milijonov evrov, razmišljali pa naj bi spet o morebitnem nakupu kake stare žičniške naprave, kar bi bilo seveda bistveno ceneje.

Dušan Bombač, direktor družbe Velika planina (Foto: Občina Kamnik).

Bombač k temu še dodaja, da družba Velika planina v dani situaciji ne more zagotavljati sredstev za nakup nove naprave, glede na bonitete je nesprejemljivo tudi financiranje v obliki zadolževanj. »Ker je Občina Kamnik kot lastnica družbe Velika planina v preteklosti zagotavljala sredstva za dokapitalizacijo družbe v višini 250.000 evrov letno iz proračunskih sredstev, predlagamo, da s sklepom potrdi zagotavljanje teh sredstev tudi v naslednjih desetih letih,« je povedal direktor velikoplaninskega podjetja. »Na ta način družba lahko izvede financiranje nove naprave – sedežnice Šimnovec. S tem je v veliki meri zagotovljeno tudi obratovanja celotnega centra v naslednjem desetletju.«

Mnenje občinske uprave je predstavila vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in finance Martina Bajde in poudarila, da predlog sklepa, ki ga predlaga uprava družbe Velika planina, da se s sklepom potrdi zagotavljanje sredstev v višini 250.000 evrov v naslednjih desetih letih, za banke ni zadostna podlaga, s katero bi družba lahko najela kredit za financiranje zamenjave sedežnice Šimnovec. Predlagani sklep občinskega sveta pa ne predstavlja poroštva občine. »Če bi se občinski svet odločil in v predlogu proračuna za leto 2014 zagotovil sredstva za zamenjavo sedežnice Šimnovec z najetjem kredita za celotno vrednost investicije, bi morala občina sama neposredno izvesti investicijo,« smo slišali na seji občinskega sveta. »To pomeni, da bi bila sedežnica v lasti občine, ki pa bi jo morali oddati v najem družbi Velika planina. Dejstvo je, da si občina od navedene investicije ne sme poračunati davka na dodano vrednost, ki pa glede na ocenjeno vrednost investicije ni zanemarljiv, saj bi znašal približno 500.000 evrov. Družba Velika planina bi si pri izvedbi investicije davek na dodano vrednost lahko poračunala. Ali je zamenjava sedežnice Šimnovec v javnem interesu, za katerega bi občina namenila davkoplačevalska sredstva v višini približno 3 milijone evrov (kredit), je vprašanje, na katerega bo potrebno odgovoriti. Pri odločitvi je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da je dostop do območja Velike planine zagotovljen.«

Krave se ne zmenijo za žičnico (Foto: Primož Hieng).

Občinski svetniki so, zavedajoč se, da gre za zelo veliko naložbo, sklenili, da občinska uprava in družba Velika planina pripravita investicijski načrt do prve januarske seje v letu 2014. Zdaj bodo to zadevo obravnavali na izredni seji kamniškega občinskega sveta, ki bo v sredo, 15. januarja. Vodstvo družbe je pripravilo nov predlog, po katerem naj bi za 800.000 evrov kupili rabljeno žičniško napravo, s katero bi zagotovili tehnično in varno obratovanje za vsaj 15 let. Kot je zapisal predlagatelj, kamniški župan Marjan Šarec, želi, da bi tak predlog občinski svet podprl, za kar bo kamniški občinski svet v proračunu Občine Kamnik za leto 2014 zagotovil sredstva v višini 800.000 evrov v obliki dokapitalizacije.

Do nadaljnjega torej dvosedežnica stoji, kdaj bodo pognali novo oziroma po novem predlogu rabljeno žičnico, pa v tem trenutku ne ve nihče, niti to, kako se bodo svetniki opredelili do tega predloga o nakupu rabljene sedežnice. »V družbi Velika planina ocenjujemo, da bi z ukinitvijo naprave izgubili bistveni del prihodkov, drastično bi upadlo zanimanje za planino, to pa pomeni resno nevarnost za prenehanje delovanja našega podjetja,« sklene direktor Dušan Bombač.

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng, Občina Kamnik
Tagi