Kakšen odnos imamo do pokopališč?

Pokopališče je kraj miru in tišine. Je pa tudi kraj, ki marsikaj pove in pokaže. Prostor, kamor lahko položimo rožo, kraj, kjer se lahko v tišini pogovorimo s pokojnim ali preprosto zjokamo solze, ki jih morebiti prej nikoli nismo. Je pa tudi kraj, ki nosi posebno simboliko in pa prepoznavnost. Pomen.

»Če želite spoznati razvoj kraja in pa njegovo kulturo, se odpravite na pokopališče«, so bile besede, ki sem jih prvič slišala v osnovni šoli. Minila so leta in včasih se sprašujem, koliko sploh vemo o pokopališču, ki je v našem domačem kraju? Kako pogosto se ustavimo in pogledamo malce onkraj groba, ki smo ga imeli namen obiskati? Se morebiti sprehodimo in pogledamo arhitekturo, predmete, napise, morebiti starost in pa podobe pokojnih, ki so tam pokopani? Obiskali smo Javno komunalno podjetje Prodnik d.o.o, ki upravlja pokopališča v občinah Domžale, Mengeš in Moravče in jih povprašali o spreminjajočih se željah tako glede dimenzij, kakor tudi okrasitve grobov. O tako imenovanih “tendencah”. Pogovarjali smo se tudi o odnosu, ki ga imamo do pokopališč, ter kaj nam gre dobro od rok in o čemu bi bilo smotrno še malce premisliti, preden se odpravimo na pokopališče ali ob odhodu?

V občini Domžale je 11 pokopališč. Največje pokopališče je pokopališče Žale v Domžalah, kjer je nekaj več kot 2000 grobov, medtem, ko je najmanjše pokopališče pokopališče Sv. Trojica, z nekaj več kot 30 grobovi. Ste morda opazili kakšne spremembe v zadnjih letih? So se v zadnjem času pojavile kakšne posebne želje, vezane predvsem na dimenzije grobov, okrašenost, izbor materialov, etc? Je kaj, kar je prepovedano dodati na grob?

Dimenzije grobov so določene z občinskim predpisom, tako da najemniki vnaprej izberejo velikost groba in glede na to izberejo tudi primeren nagrobni spomenik, ki v višino ne sme presegati več kot 1,5 m. Najemniki morajo skrbeti za urejenost grobov in vmesnih prostorov, torej redno in pravočasno odstranjevati izrabljeno cvetje, plevel in nagrobne sveče. Pri okraševanju grobov sicer ni posebnih omejitev, razen da napisi na nagrobnih ploščah ne smejo žaliti narodnostnega čuta, pietete do mrtvih ali vzbujati nejevolje ali zgražanja občanov.

Sicer pa na grobovih še vedno prevladujejo mačehe, ki so res tradicionalna zasaditev.

Morda je zanimivo tudi to, da je bil grob v preteklosti na nek način statusni simbol – premožnejši so imeli večje grobove, ki so danes prava kulturna dediščina, tudi na pokopališčih v domžalski občini. V zadnjih letih pa se najemniki ne glede na socialni status večinoma odločajo za žarne in enojne grobove, vse več pa se jih odloča tudi za raztros pepela pokojnikov.

Kakšen odnos imajo ljudje do pokopališč? Pokopališče naj bi bil prostor miru in spokojnosti. Kraj, kjer lahko na določen način izkažemo in pokažemo spoštovanje do vseh, ki jih več ni in so tukaj našli večni počitek. Kaj nam gre dobro od rok in o čem bi bilo smotrno še malce premisliti, pred se odpravimo na pokopališče ali ga zapuščamo?

Opažamo, da ima večina obiskovalcev pokopališč spoštljiv odnos in upošteva vsa pisana in nepisana pravila obiskovanja in urejanja grobov. Vedno pa je med obiskovalci tudi določen odstotek posameznikov, ki s svojim ravnanjem motijo mir na pokopališču in onesnažujejo okolico. Nekateri na primer težko razumejo, da morajo pasji spremljevalci žal počakati pred pokopališčem in da se po pokopališčih ne sme voziti s kolesom ali celo motorjem. Še posebej pa nas vedno znova preseneča, da nekateri mečejo odpadke za pokopališke zidove ali bližnje grmičevje, namesto da bi jih odnesli v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov, ki so nameščeni na vseh pokopališčih.

K neurejenosti pokopališča močno prispevajo tudi grobovi, ki so obiskani zgolj enkrat letno, na primer ob dnevu spomina na mrtve, ki niso ustrezno vzdrževani in s katerih se plevel razrašča na poti in sosednje grobove.

Še enkrat poudarjamo, da večina najemnikov lepo skrbi za grobove, poskrbi za svoje odpadke in tudi skrbno uporablja zalivalke in pipe, ki so na voljo za uporabo vsem obiskovalcem. Žal pa peščica nevestnih in neodgovornih posameznikov lahko zelo negativno vpliva na celotno podobo pokopališča.

Vsak predmet na svojevrsten način pripoveduje zgodbo. Sporoča nam nekaj o tistih, ki so jih pustili, kakor tudi nekaj o tistih, katerim so namenjeni. In ker se približuje 1. november, dan, ko se potihoma pričakuje, da bo obiskanost pokopališč večja, kaj bi želeli sporočiti, morebiti opomniti vse, ki se bodo na ta dan namenili obiskati pokopališče?

V dneh okoli praznika pričakujemo večji obisk pokopališč, zato vse obiskovalce vljudno prosimo za strpnost in upoštevanje cestno prometnih predpisov. Poleg tega pogosto primanjkuje parkirnih mest neposredno ob pokopališčih, zato obiskovalce prosimo, da uporabijo tudi parkirna mesta, ki niso v neposredni bližini pokopališča, obenem pa pozivamo k previdnosti in strpnosti na cesti v času najbolj množičnega obiska pokopališč. Svetujemo tudi, da obiskovalci vrednejših predmetov ne puščajo v avtomobilih.

Obiskovalce tudi prosimo, da odpadke na pokopališčih odlagajo ločeno. Z ločenim zbiranjem poskrbimo, da se tako sveče kot ostali odpadki reciklirajo in tako manj obremenjujejo okolje. Poleg tega svetujemo zmernost pri uporabi sveč, saj se pokojnikom lahko poklonimo tudi drugače in morda na okolju prijaznejši način.

Obiskovalce, ki prihajajo od drugod in ne vedo točno, kje se nahaja grob, ki ga želijo obiskati, pa vabimo k uporabi iskalnika grobov, ki prikaže točno lokacijo groba na določenem pokopališču in fotografijo.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Javno komunalno podjetje Prodnik d.o.o

 

Tagi